A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Minden, amit érdemes tudnia a magas frekvenciájú halláscsökkenésről

A beszélgetések során egyre többször kell visszakérdeznie, mert nem érti jól, amit Önnek mondanak? A rádiót még egészen jól hallja, de bizonyos hangokat már nem? A háttérben a magas frekvenciájú hallásvesztés is állhat.
Minden, amit érdemes tudnia a magas frekvenciájú halláscsökkenésről

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az életkor előrehaladtával főként a zajnak kitett társadalmakban szinte elkerülhetetlen a hallás romlása. A szelektív, magas frekvenciákat érintő halláskárosodás még hamarabb elkezdődik, mint ahogy azt gondolnánk. Ennek a típusú hallásromlásnak az esetében a 2000 és a 8000 Hertz (Hz) közötti tartományba eső hangokat nem halljuk vagy értjük jól.[1]
Jellemző, hogy a női beszéd megértése a magas frekvenciákat érintő halláscsökkenés esetén nehezebb, ugyanis a női hangok általában ebbe a tartományba esnek. Az ember körülbelül 30 évesen a 15 000 Hz-nél, 50 évesen a 12 000 Hz-nél magasabb frekvenciákat nem képes meghallani, míg 70 év felett ez a szám már 6 000 Hz-re csökkenhet. [2] A 6000 Hz a normál beszéd tartományon belülre esik, ami miatt a beszéd megértése kihívásokat jelenthet.

Mi okozza a magas frekvenciákon a halláskárosodást?

A fülben lévő spirális szerv, a cochlea (csiga) szőrsejteket tartalmaz, rövidebb, feszesebb vetületekkel, úgynevezett szterociliumokkal. Ezek a struktúrák a hangrezgéseket idegi impulzusokká alakítják. Amikor ezek a szőrsejtek megsérülnek (pl. zajártalom miatt), akkor a magas frekvenciákon hallásromlás alakul ki. Halláskárosodás akkor észlelhető, ha a születéskor meglévő körülbelül 16 000 szőrsejt 30-50 százaléka károsodik.[3]

A következő 7 tényező a belső fül szőrsejtjeinek a károsodásához vezethet:

  1. Életkor - A 65 és 74 év közötti emberek közül körülbelül minden harmadik észlel halláskárosodást, míg a 75 év feletti felnőtteknek már a felét érintheti kisebb-nagyobb mértékű halláscsökkenés.
  2. Zajártalom - Hallásproblémákat okozhat az egyszeri nagy hangbehatás vagy az állandó zajszint. A fülhallgató gyakori, nagy hangerővel történő használata állandó hallásromláshoz vezethet.

  3. Középfül-fertőzés 

  4. Daganat - Az akusztikus neuromának nevezett daganatok nyomhatják a hallóideget, ami halláskárosodást és fülzúgást okozhat az egyik oldalon.

  5. Öröklött hajlam - A hallásvesztés genetikai eredetű is lehet. A genetikai okok 20-30%-nál a hallás károsodása egyéb szindrómához társul. Körülbelül 400 genetikai betegség ismert, amely tünetegyüttesében jelen van a halláscsökkenés.

  6. Gyógyszerek - Azokat a gyógyszereket, amelyek halláskárosodást okozhatnak a belső fül vagy a hallóideg károsodása révén: ototoxikusnak nevezzük. Néhány antibiotikum, valamint a rák kezelésében alkalmazott egyes kemoterápiás gyógyszerek a lehetséges ototoxikus gyógyszerek közé tartoznak.

  7. Meniere-kór - A Meniere-kór a belső fül betegsége, ingadozó, rohamokban előtörő halláscsökkenést, fülzúgást és szédülést okoz. A belső fül folyadék felhalmozódása okozza, amelyet vírusfertőzés, immunválasz, elzáródás vagy genetikai hajlam okozhat. A Meniere-kór általában az egyik fület érinti. Szeretne többet megtudni erről a betegségről? Olvassa el korábbi cikkünket a témában ---> A szédülés csapdájában – mi az a Méniére-betegség? 

Milyen hangokat hall meg nehezebben magas frekvenciájú halláskárosodás esetén?

  • csengő
  • telefon vagy készülék sípolása
  • női és gyerek hangok
  • madarak és bizonyos állatok hangjai

Mit tegyen azért, hogy elkerülje a magas frekvenciájú halláscsökkenést?

  • Kerülje a zajos környezetet!
  • Gondoljon a fülvédelemre! - munkahelyén vagy zajosabb helyeken használjon földugót.
  • Zenehallgatáshoz válasszon hangerő szabályozóval ellátott fejhallgatót és tartson szünetet zenehallgatás közben!

A magas frekvenciájú halláskárosodás nem visszafordítható, viszont sok esetben megelőzhető. Így, ha különbséget észlel a hallásában, akkor érdemes a fent említett óvintézkedések mellett ellátogatnia egy teljeskörű hallásvizsgálatra. Szakértő kollégáink segítségével olyan hallókészüléket szerezhet be, mely segít korrigálni a hallását és megelőzi a további hallásromlást.


Jelentkezzen ingyenes és biztonságos hallásvizsgálatunkra most!

 

Jelentkezem!

 

[1] https://www.healthline.com/health/high-frequency-hearing-loss

[2] https://hu.wikipedia.org/wiki/A_hall%C3%A1sk%C3%A1rosod%C3%A1s_t%C3%ADpusai

[3] https://www.nidcd.nih.gov/health/age-related-hearing-loss