FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Minden, amit a hallókészülék elemekről tudnia kell

Minden hallókészüléknek szüksége van valamilyen energiaforrásra ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Egyes hallókészülékek újratölthető elemeket használnak, azonban a legtöbb forgalomban lévő típus eldobható cink-levegős elemmel működik, amelyet manuálisan kell cserélni. Nem számít, milyen típusú hallókészüléket használ, az elemcserét vagy az elem töltését be kell építenie a mindennapi rutinjába.
Minden, amit a hallókészülék elemekről tudnia kell

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hallókészülék-elemeknek általában két kategóriája van:

  • lítium-ionból vagy ezüst-cinkből készült újratölthető akkumulátorok
  • cink-levegő cserélhető (gomb) elemek

Az újratölthető készülékek egy feltöltéssel legalább 30 óra használatot biztosítanak. Ismerje meg az újratölthető hallókészülékeket, olvassa el korábbi cikkünket a témában -> Ismerje meg az újratölthető hallókészülékeket! 

A cink-levegő elemek a korábbi higanyt tartalmazó tásaikhoz képest környezetbarátabbak. Négy méretben kaphatóak. A könnyebb beazonosítás kedvéért színkóddal vannak ellátva. A szükséges elem méretét a hallókészülék típusa határozza meg. A megvásárolt eldobható elemek minőségét azonban Ön döntheti el.

Az eldobható cink-levegő elemek 4-22 napig bírják, napi 16 órás viselet mellett. Szokásaitól függetlenül mindig legyen Önnél tartalék elem.

Az, hogy hány napig bírja az elem, függ:

  • az elem méretétől,
  • az elem minőségétől
  • és a hallókészülék által igényelt teljesítménytől.

A kisebb méretű elemek élettartama általában rövidebb. A nagyobb teljesítményű hallókészülékekhez szükséges nagyobb méretű elemek általában tovább bírják.

A legnagyobb elem mérettől a legkisebbig:

  • 675 (kék) - a nagy teljesítményű hallókészülékekben használják, amelyek maximális hangerősítést biztosítanak. Gyakran használják fülmögötti és csontvezetéses hallókészülékekben és implantátumokban.
  • 13 (narancs) - Általában a közepes és nagy méretű fülmögötti hallókészülékek működéséhez alkalmazzák, amelyek szintén nagy hangerősítést is tudnak biztosítani.
  • 312 (barna) - A kisebb méretű fülmögötti és fülbe helyezhető hallókészülékek működnek ezzel a méretű elemmel.
  • 10 (sárga) - a legkisebb hallókészülékekben, például a fülbe helyezhető hallójárati és mélyhallójárati készülékekben alkalmazzák.

A 13-as és 312-es elem ugyanolyan méretűnek tűnik, mégis miben különbözik?

A 13-as méret (a narancssárga színnel jelölt) ugyanolyan átmérőjű, mint a 312-es elem (barna színnel jelölt), ugyanakkor a 13-as méretű elem 5,4 mm magas, míg a barna csupán 3,6 mm.

A magasságkülönbség azt jelenti, hogy más-más teljesítményű hallókészülékekhez valók. Nem cserélhetők fel, így mindenképpen tudnia kell, hogy milyen méretet (vagy milyen színűt) igényel a hallókészüléke.

Mit jelent az elemeknél a pár perces szabály?

A kis védőfólia eltávolítása után ne tegye azonnal az elemet a hallókészülékbe. Inkább várjon 2-3 percet. Ez lehetővé teszi, hogy a levegő teljesen aktiválja az elemet, ami akár több nappal is meghosszabbítja annak élettartamát. Bizonyos elemeknél elég néhány másodpercet várni az aktiváláshoz, erről kérdezze meg audiológusát.

Mik befolyásolják az elem élettartamát?

A következők:

  • mennyi ideig (hány órát) viseli a hallókészülékét naponta
  • a használt funkciók száma
  • az Ön által végrehajtott streamelés mennyisége (beépített Bluetooth funkcióval rendelkező készüléknél)
  • a páratartalom, a hőmérséklet és a tengerszint feletti magasság egyaránt befolyásolja a hallókészülék elemek élettartamát. A túl száraz vagy túl nedves levegő csökkentheti a működési órák számát.
  • a túl hangosra állított hallókészülék jobban fogyasztja az elemet és idő előtt lemerítheti azt.

Az elemeket legjobb szobahőmérsékleten tárolni 10-25 fok között. Ne tegye az elemeket hűtőszekrénybe, ne hagyja nedves helyen! Amennyiben az elemet nedvesség éri (pl. izzadság) törölje szárazra! Az elemeket felhasználásig tárolja dobozában és a csere elemek se legyenek kicsomagolva, mert például pénztárcában, zsebben fémtárgyakkal - pénzérmével, kulccsal – érintkezve zárlatossá válhatnak.

Éjszakára hagyja nyitva a hallókészülék elemtartóját, hogy a nedvesség távozhasson. Ezzel elkerülheti az elem korrodálódását és a hallókészülék károsodását. A lemerült elemeket mindig vegye ki és cserélje ki újra. A használt elemet mindig a kijelölt elemgyűjtőkbe dobja ki.