A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Miért olyan fontos az illeszték?

A hallókészülék illesztéke sokkal több, mint egy műanyag alkatrész, és több feladata van, minthogy a fülében tartsa a készülékét. Az illeszték egy akusztikailag hangolt rendszer, mely a fül mögött viselt hallókészülék hangját vezeti a hallójáratba. Kiemelt fontosságú az optimális hallásélmény eléréséhez.
Miért olyan fontos az illeszték?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az illeszték szerepe kiemelkedő. Ha ez az apró alkatrész nem látja el megfelelően a feladatát, akkor a legmodernebb hallókészülék sem fog ideálisan működni. Fülilleszték hiányában vagy helytelenül használva a hang nem jut el a belső fülbe, így csupán az éktelen sípolást fogja hallani a hallókészülékén keresztül.

Összeköti a külső környezetet a belső füllel

Az illeszték továbbítja a hangokat a hallókészüléktől a hallójáratig (a fül mögötti készülékek esetében), rögzíti a hallókészüléket a füléhez, és megfelelő helyzetben tartja azt a fülén az illesztéket és a hallókészüléket összekötő cső segítségével.

Az illeszték egyénileg készül füllenyomata alapján, így a viselése kényelmes és garantáltan nem csúszik ki a füléből. Különböző anyagokból és kialakításban készülhet attól függően, hogy milyen a fül anatómiája és a hallásvesztés mértéke.

Milyen a jó illeszték?

  • nem sípol

  • a hang tiszta átjutását biztosítja a fülbe – egy megfelelően elkészített illeszték csökkenti a háttérzajt és érthetőbbé teszi a beszédet.

  • nem nyomja a fülét és nem kényelmetlen a viselése – Az illeszték tökéletesen kell, hogy alkalmazkodjon a füléhez, éppen ezért minden esetben egyedi fülilleszték készül.

A zárt típusú fülilleszték szinte teljesen kitölti a külső fület és a fülkagylót. Ennek köszönhetően lezárja a hallójáratot, így megakadályozva azt, hogy levegő jusson bele. Ezen az apró eszközök múlik, hogy a hallásélmény minőségi lesz-e. Ugyanis, ha az illeszték nem tökéletesen illeszkedik, akkor a hang torzul a hallókészülék pedig használhatatlanná válik.

A zárt típusú illesztékek mellett léteznek nyitottak is, amik nem töltik ki teljesen a hallójáratot, emiatt természetesebb hangzást biztosítanak. Az, hogy kinek milyen típusú illeszték kerül a hallókészülékére, a halláscsökkenés mértéke és típusa határozza meg. Minél súlyosabb a hallásvesztés mértéke annál fontosabb, hogy az illeszték jól zárjon, ugyanis ezzel is egy plusz erősítést kap a hallókészülék által felerősített hang.

Az illesztéknek hatalmas szerepe van abban, hogy Ön a legjobb hallásélményt kapja akkor, amikor viseli a hallókészüléket. Éppen ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítania az illesztékre. Az idő előrehaladtával ugyanis a fülkagyló változik: nő, formálódik, nyúlik. Ehhez a változáshoz az illesztéknek is alkalmazkodnia kell. Így a kényelmes és zavartalan viselés érdekében érdemes a hallókészülék illesztéket évente, a csövet pedig fél évente cseréltetnie.

Az illeszték tisztítása

A hallókészülék rendszeres tisztítása mellett, az illeszték megfelelő karbantartásáról sem szabad megfeledkeznie. Ez azért fontos, mert

  • a fülilleszték nyílását és szellőzőfuratait eltömítheti a fülzsír, ami elállhatja a hang útját. Emiatt a hallásélmény torzulhat, halkabb lehet és végül elnémulhat a hallókészülék. 
  •  az illesztéken keresztül a hallókészülék gépházába kerülhetnek olyan szennyeződések, melyek megakadályozhatják a készülék megfelelő működését
  • fülünk egy érzékeny szerv, melybe, ha kórokozó kerül, akkor az könnyedén okozhat fülfájdalmat, gyulladást vagy fertőzést. Éppen ezért fontos, hogy ne csupán tiszta illesztéket és hallókészüléket, hanem kórokozó-mentes eszközt illesszen a fülébe.

Az illeszték tisztításához érdemes speciális tisztítószereket beszereznie, hiszen ezeknek a használatával csökkentheti a bőrirritáció kialakulásának veszélyét. Mivel az illesztéken nincsenek mechanikus alkatrészek, ezért a hallókészülék többi részétől külön is ápolhatja. Használjon tisztító tablettát és fonalat, valamint illeszték tisztító pumpát, a teljes tisztaságért. Ha ezek az eszközök még hiányoznak a háztartásából, akkor itt tudja beszerezni őket ---> Hallókészülék tisztító és karbantartó eszközök 

Fontos, hogy az illeszték és a cső tisztítása után teljesen szárítsa meg az eszközöket, különben a víz és a pára károsíthatja a hallókészüléket.

Ne feledje! Egy jó fülilleszték nélkülözhetetlen a jó halláshoz. Ha Önnek már megvan a megfelelő illesztéke, akkor fordítson kellő figyelmet az ápolására!