A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Miért nem tesz jót a nedvesség a hallókészüléknek?

A hallókészülék egy apró és érzékeny szerkezet, mely egész nap azért dolgozik, hogy visszaadja az egyik legfontosabb érzékszervét, a hallását. Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy használójuk hű társa legyen hosszú éveken át. Ugyanakkor, mint minden más szerkezet a hallókészülékek is odafigyelést igényelnek. Az egyik fontos tényező, hogy amennyire csak lehet, óvni kell a készüléket a nedvességtől és a párától. De miért olyan kockázatos a hallókészülékre nézve ez a két tényező?
Miért nem tesz jót a nedvesség a hallókészüléknek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 7 perc

Hőmérséklet változás hatására a levegő által eltartható nedvesség mennyisége változik. Magasabb relatív páratartalom esetén nedvesség érheti a hallókészülékét. Ez azért lehet, mert a minket körülvevő levegő korlátozott mennyiségben képes a nedvességet megkötni. A hideg levegő kevesebb, a meleg levegő több nedvességet képes felvenni, és amikor a levegő páratartalma túltelítődik, akkor leadja a felesleges nedvességet: ezt nevezzük páralecsapódásnak. Ez történik akkor is, amikor egy szemüveges a kinti hidegből belép a meleg helyiségbe. Ekkor ugyanis a helyiségben lévő levegő egy része, amelyik a szemüveggel érintkezik nem képes megtartani a páramennyiséget, ezért lecsapódik a hidegebb felületre – a szemüveg lencséjére. Ez a folyamat felelős a hallókészülékek csövében képződő páracseppekért is.

Pára és nedvesség hatása a hallókészülékre

A szemüveg felmelegedésével a pára is eltűnik, ugyanakkor a hallókészülék esetében ezt az időt nem érdemes megvárni. Ugyanis a hallókészülék egy apró számítógép, mely számtalan elektronikai szerkezetből áll. A rendszerbe pillanatok alatt bejuthat a nedvesség, mely károsíthatja az alkatrészeket és az elemeket, ráadásul a pára az elektronikai alkatrészek korrodálódásához is vezethet. Ez pedig lerövidítheti az eszköz élettartamát. A magas páratartalom hosszú távon ugyanolyan káros lehet, mintha a készüléke beleesett volna a vízbe.

A hallókészülék védelme

A hallókészülékek alkatrészei - mikrofon, hangszóró, programváltó gomb, hangerő szabályzó - érzékenyek a nedvességre és a párára, ezért fokozottabb odafigyelést és gondoskodást igényelnek.

Amikor magas a páratartalom, feltétlenül ellenőrizze és védje hallókészülékét:

  • Nyissa ki az elemtartó fedelét, és nézze meg, nincs-e elszíneződés.
  • Ellenőrizze a csöveket, hogy nincs-e benne fülzsír vagy nedvesség.
  • Amikor nem használja a készülékét törölje át száraz törlőkendővel.
  • Helyezze készülékét szárító tégelybe vagy elektromos párátlanító berendezésbe, ezzel gyorsan és egyszerűen kiszáríthatja az eszközt. Mielőtt szárító eszközbe helyezi a hallókészülékét, nyissa ki az elemtartó ajtaját, hogy az eszköz a szárítás során teljesen ki tudjon száradni.

A legjobb eredmény elérése érdekében ajánlott, hogy minden nap használjon szárító tégelyt vagy elektromos szárító berendezést. Ezzel növelheti hallókészüléke élettartamát.

Milyen szárító eszközök léteznek?

1. Szárító tégely – ezt az eszközt kristályokkal teli cserélhető patronnal használhatja. A patronban található granulátum összegyűjti a nedvességet és magába zárja. Ha a patronban lévő kristályok színe világosodik, akkor érdemes lecserélnie a patron, hiszen ilyenkor az eszköz már nem végzi hatékonyan a feladatát. A szárító patron élettartama növelhető, ha a használaton kívüli időszakban levegőtől elzárva tartja. Nincs még szárító tégelye? Szerezze be most néhány kattintással --> Szárító tégely és szárító patron

2. Elektromos szárító eszközök - Ezekhez az eszközökhöz nem kell külön cserélhető patront beszereznie, egy gombnyomással elindíthatja a szárítás folyamatát.

A. A DryDome egy gazdaságos elektromos szárító, amely enyhe, un. konvekciós hő áramoltatásával távolítja el a nedvességet és a páracseppeket a hallókészülékről és a fülillesztékről, szárítószer vagy vegyi anyagok nélkül.

B. A DryCaddy egy hordozható szárítódoboz, mely szárítási és fertőtlenítési funkciót is kínál használója számára. Használatához szárító patron is szükséges, melyet ide kattintva szerezhet be --> DryCaddy Discs szárító patron

C. A Perfect Dry Lux használatával a hallókészüléke pára- és kórokozómentes lesz fél óra alatt. Különlegessége, hogy a gyors szárításon kívül UV-C fénnyel világítja meg a hallókészüléket, elpusztítva a kórokozókat.

Látogasson el webáruházunkban, ahol különféle a hallókészülék tisztításához és szárításához nélkülözhetetlen eszközöket találhat. A webáruházunkban található eszközöket a következő gombra kattintva érheti el:

Szárító és tisztító eszközök