A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Miért jó a hallókészülék próbahordás?

Az új hallókészülék illesztése és kipróbálása nagy lépést jelent, főleg az első hallókészülék viselőknek. Szerencsére van próbaidőszak, amely biztosítja, hogy biztosan elégedett legyen a kiválasztott hallókészülékével.
Miért jó a hallókészülék próbahordás?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az audiogramon és a beszédértési vizsgálaton kívül a „saját fül” teszt az igazi, amikor a hallókészüléket a fülében teszteli, így van idő, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelelően működik.

1. Lépés: illesztés, reális elvárásokkal

Fontos, hogy reális elvárásai legyenek a készülékkel kapcsolatban, ezért már a kiválasztásnál mondja el az igényeit és szempontjait, hogy az audiológus megtalálhassa az Ön preferenciáinak megfelelő hallókészülék modellt. Miután kiválasztották az igényeinek megfelelő hallókészüléket, a következő lépés az illesztés.

Amennyiben egyedi ház vagy illeszték szükséges a hallókészülékhez, akkor az illesztés egy következő időpontban történik. Az illesztés során az audiológus a halláscsökkenés alapján elvégzi a szükséges módosításokat az eszközön, és speciális funkciókat is aktivál az Ön életmódbeli igényei szerint. A programozás alatt elmagyarázza az olyan lehetőségeket, mint például a hallókészülék mobiltelefonhoz vagy a TV-hez való csatlakoztatása. A készülék kezelését és programjait az audiológus ismerteti, a különböző hangzásokat ezután 2 hétig otthon is kipróbálhatja.

2. Lépés: a próbahordás

A próbafolyamatot érdemes szakaszokra bontani és fokozatosan növelni a napi hordási időt. Lényeges, hogy a próbaidőszak alatt ne a fiókban heverjen a készülék, mert ez az az időszak, amikor javíthatók a készülék által nyújtott élmény és megtanulható a mindennapi kezelése és tisztítása is.

A próba alatt arra kell törekedni, hogy minél több környezetben kipróbálja a készüléket, olyan élethelyzetekben, amelyek meghatározóak az Ön életében, ilyen a munkahely, a különböző társasági programok, a tömegközlekedés, amennyiben vezet az autóvezetés, az utcai zaj, illetve otthoni csendes tevékenységnél is, valamint zenehallgatás, tv-nézés közben stb. Agyunknak időre van szüksége, hogy megszokja a hallókészülékek által biztosított további hangerőt és hangtisztaságot – különösen akkor, ha a halláscsökkenés régebb óta fennáll és az agy már nem dolgozza fel teljes mértékben a hangokat.

3. Lépés: a próbahordás tapasztalatai

A mai modern hallókészülékeken többféle beállítás lehetséges és a számítógépes program segítségével lehetőség van utólagos finomhangolásra is. A próba időszakban érdemes naponta feljegyezni melyik helyzetben működött jól a készüléke, mit tapasztalt, és melyek azok a pontok, amelyen állítani, finomítani kellene. A próba alatti és utáni találkozókon a hallókészülékével kapcsolatos észrevételei alapján módosíthatóak a beállítások és a programok, illetve megbeszélheti az audiológussal, ha a készülék kezelésével, tisztításával kapcsolatban további útmutatásra van szüksége.

 

Jelentkezzen INGYENES hallásvizsgálatra még ma és próbálja ki legmodernebb készülékeinket most 15 napig ingyenesen.

Jelentkezem