A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Miért halljuk máshogy a saját hangunkat?

Hallgatta már vissza a saját hangját hangfelvételről? Ha igen, akkor biztosan találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a felvételről teljesen másnak hallja a hangját, mint élőben. Mi lehet ennek az oka? Most megtudhatja!
Miért halljuk máshogy a saját hangunkat?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hangunk segítségével érzelmeket fejezünk ki, kapcsolatot teremtünk és tartunk fent. Ugyanakkor hangunk nagyon sokat árul el az életkorunkról, a nemünkről, a hormonháztartásunkról és még az egészségügyi állapotunkról is. [1] Éppen ezért érthető, hogy amikor visszahallgatjuk a hangunkat egy felvételről vagy a mikrofonba beszélünk, meglepődünk és talán még el is szomorodunk, hogy nem azt a hangok halljuk vissza, amit megszoktunk.

Sokan, ha visszahallgatják a hangunkat idegen hangként érzékelik azt. Ennek oka, hogy a hang két különböző úton jut el a belső fülhöz, emiatt máshogy érzékeljük.

Amikor mások hangját halljuk, a hangok légvezetéken, illetve levegőn keresztül jutnak el a hallójáratba egészen a dobhártyánkig. A hang megrezegteti a dobhártyát és a rezgés a folyadékkal töltött csigába fut tovább, ahonnan az idegek és az ingerek az agyba továbbítják a jeleket. Gyakorlatilag ez történik akkor, amikor visszahalljuk a saját felvett hangunkat.

A saját hangunk érzékelésénél azonban ehhez képest van egy lényeges eltérés. Ebben az esetben ugyanis a hang nem csak kívülről, a levegőből érkezik el hozzánk, hanem a gégefőben keletkező rezgés bent a fejünkben, a csontjainkon és a testszöveteinken is keresztül halad, egészen a dobhártyáig. A fejünk ennek a belülről érkező hangnak a mélyebb és alacsonyabb frekvenciájú rezgéseit erősíti fel. A dobhártyák rezgéséhez hozzájönnek a hangszálak mozgása által kiváltott rezgések is, amelyek elérik a belső fület és a koponyacsontokon keresztül az agyat. Ebben az esetben tulajdonképpen duplán halad át a hang, ami hangunk változásához vezet.

A hangfelvétel hallgatása alatt a belső rezgés az, ami hiányzik, így csak a levegőből érkező hangok jutnak el a dobhártyánkig. Tehát a belső rezgés hiányában, felvételről hallgatva mi is azt a hangot halljuk, amit mások is hallanak belőlünk.

Bármilyen furcsa is, a felvételről hallott hangunk az, amit mások is hallanak és amivel kommunikálunk.

 

[1]https://www.ted.com/talks/rebecca_kleinberger_why_you_don_t_like_the_sound_of_your_own_voice?language=hu#t-362484