A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mi okozza és mégis milyen hangot bocsájt ki bolygónk mágneses tere?

A Föld mágneses tere megvédi Földünket a világűrből érkező részecskéktől, amelyek a napszél hatására sodródnak felénk. E nélkül a védelem nélkül nem létezne légkör ilyen formában, ahogy ismerjük és élet se lehetne bolygónkon.
Mi okozza és mégis milyen hangot bocsájt ki bolygónk mágneses tere?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Zádori Balázs, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának fizikusa már korábban kifejtette, hogy fontos lenne tudnunk mi hozza létre a Föld mágneses terét.

A Föld mágneses terének tanulmányozása 1600-ban kezdődött, amikor William Gilbert angol fizikus, filozófus felfedezte, hogy egy kisméretű mágneses gömb (terella) hasonló mágneses tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Föld. Az 1940-es években Walter M. Elsasser amerikai fizikus megalkotta a dinamó-elvet, mely szerint a Föld folyékony vasötvözeteket tartalmazó rétegeinek mozgása hozza létre a Föld mágneses terét és mérésekkel vizsgálta ezt a dinamó-hatást.

A rakétatechnika fejlődésével több műhold is mérte a mágneses mezőt és a kozmikus sugarak hatását.[1]

Szakemberek legújabb kutatása szerint ez a mágneses mező úgy pulzál, mint egy szívverés és ennek hangja is van.

 A NASA THEMIS nevű küldetése bizonyítja azt a 45 éves elméletet, miszerint a Föld mágneses terének külső határa dobként rezonál és hangot bocsájt ki.

Minden alkalommal, amikor egy a Napból érkező impulzus éri a Föld pajzsának külső határát - egy olyan területet, amelyet magnetopauzának hívnak -, rázkódik a felületén, majd visszaverődik, amikor eléri a mágneses pólusokat, ugyanúgy, mint egy dob, ahogy a dobverővel ütjük.

A magnetopauza, vagy más néven plazmapauza az a régió, ahol egyensúlyban van a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere. A magnetopauza néhány száz kilométer magasan található és egy hálóhoz hasonlítható, mely beenged részecskéket a napszélből. Ez mágneses átrendeződést okoz, amikor a mágneses erővonalak megtörnek, majd újra rendeződnek.[2]

"Mint egy szívverés", olyan periodikusan változik a mágneses tér felszíne, áramlásai révén pedig látható a pulzálása.

A Helsinki Egyetem kutatói rekonstruálták azokat a hangokat, amelyeket a mágneses tér hoz létre, amikor a Nap töltött részecskéi nekiütköznek. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a napszél előrengése milyen hatást váltanak ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a létrejövő mágnesen hullámok sokkal összetettebbek, mint hitték. A kutatók hangokká alakították a jelenséget. [3]

 

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Magnetoszf%C3%A9ra

[2] https://hu.wikipedia.org/wiki/Magnetoszf%C3%A9ra#Magnetopauza

[3] https://futurism.com/the-byte/solar-storm-slams-earth