FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mi is a zeneterápia? Hatásos lehet halláscsökkenés esetén is?

Évszázadok óta ismert a zene nyugtató hatása. Azonban a zeneterápia ötlete csak a 1900-as évek elején merült fel. A zeneterápia segíti a fizikai, a mentális és érzelmi gyógyulást.
Mi is a zeneterápia? Hatásos lehet halláscsökkenés esetén is?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Amerikában az első világháború után például zenészek utaztak a veterán kórházakkal. Több ezer veterán előtt játszottak, akik között sokan sokkos állapotban voltak, traumát szenvedtek, ám a zene hatására gyorsan javult állapotuk így a zeneterápiának gyorsan felismerték pozitív hatását. A kórházak ezután képzett zenészeket alkalmaztak más betegek számára is.

Manapság már világszerte vannak zeneterapeuták, így Magyarországon is, egyesületük segíti a szervezést és a továbbképzéseket.

Hogyan is működik a zeneterápia?

A Magyar Zeneterápiás Egyesület megfogalmazása szerint „a zene, mint nonverbális kifejező eszköz, új csatornát nyújt a kapcsolatteremtéshez és az érzelmek átéléséhez, motiváló hatása pedig jó eszköz a beszéd, a koncentráció és a mozgás fejlesztésére.”

A zeneterápia tehát arra törekszik, hogy a zene érzelmi élményeit alkalmazza egészségügyi és tanulási célokra. A képzett és tanúsítvánnyal rendelkező zeneterapeuták a páciensekkel együtt dolgoznak, személyre szabott terápiás programokat hozzanak létre, amelyek az egyes betegek terápiás igényeit célozzák.

A zene terápiája számos esetben ajánlott, például:

  • Alzheimer-kór és demencia
  • Autizmus spektrum zavarai
  • Agyi sérülések
  • Szülés és újszülött gondozás
  • Érzelmi zavarokkal küzdő gyermekek
  • Fejlődési késések
  • Halláskárosodás
  • Fájdalom
  • Fizikai fogyatékosság
  • Skizofrénia

A zeneterápia használhatómegelőzésre, például kreativitásfejlesztésre, konfliktuskezelésre, kommunikáció- és személyiségfejlesztésre, melynek keretében a zeneterapeuta a testi és a lelki betegség megelőzésében a zeneterápia eszközeivel az önismerethez és személyiségfejlesztéshez nyújt segítséget. Másodsorban testi, lelki, beilleszkedési zavarok, rendellenességek és ezzel összefüggő betegségek kezeléséhez lehet hatékony eszköz. Harmadsorban, rehabilitáció és utókezelés esetén alkalmazható hatékonyan a zeneterápia, tehát a betegség következtében létrejött állapot visszaállításában, az egészséges vagy azt megközelítő szint elérésében.

Gyógypedagógia keretein belül a sérült funkciók korrekciójában, valamint az átszerveződés folyamatában használják a zeneterápiát. Ilyen például látásvesztés esetén a hang utáni tájékozódás, ill. mozgássérülésnél a mozgás tanulásának, a mozgássor folyamatosságát zenével, ritmussal való segítés zeneterápiás és zenei pszichoterápiás eljárások alkalmazásával.

A halláscsökkenéssel élő egyének számára a zeneterápia sokrétűbb, mert a hallás képessége összetettebb. A halláskárosodás esetén a terápia általában a megmaradt hasznos hallás keresésére, valamint a beszéd- és nyelvfejlesztésre fókuszál.

A zene, hallásprobléma esetén egy nagyon hasznos eszköz, mivel segít a páciensnek a hangok, a hangok irányának és a hangok helyeinek megkülönböztetésében. Emellett összpontosítja a beteg figyelmét a hangzásra és a hangkülönbségek felismerésére, amely különösen fontos halláscsökkenés esetén. A zeneterápia előnyös lehet azok számára, akik már megszokták a hallókészüléküket vagy a cochlearis implantátumukat, ezáltal megtanulják, hogyan lehet a világot kevésbé hallani.

Ezen kívül van egyfajta zenei terápia, amely sikeres lehet a fülzúgás kezelésében. A fülzúgás esetén alkalmazott zeneterápiás kezelés alkalmazkodik a páciensek zenei ízléséhez, a választott zenéből kiveszik az illető fülzúgási frekvenciájával megegyező frekvenciájú hangokat, és a módosított zenét használják fel.

Német kutatók ugyanakkor felfedezték, hogy a zene bizonyos frekvenciáinak hosszú ideig tartó hallgatása ténylegesen csökkentheti a fülcsengés hangerejét.

Amennyiben halláscsökkenése van és úgy érzi nem tudja megkülönböztetni a hangokat, vagy a közelmúltban hallókészüléket vagy cochlearis implantátumot kapott a zeneterápia nagyon hasznos lehet. Egyeztessen a lehetőségekről fül-orr-gégész szakorvosával.