FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mi az összefüggés a D-vitamin hiány és a halláscsökkenés között?

A napsütés nem csak a hangulatunknak tesz jót, hanem szervezetünk számára is elengedhetetlen fontosságú, hiszen segítségével szervezetünk D-vitaminhoz jut.
Mi az összefüggés a D-vitamin hiány és a halláscsökkenés között?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Sajnos napjainkban a D-vitamin hiány világszerte gyakori jelenség. A felnőtt népesség több mint 40%-a van kitéve ennek a hiánybetegségnek.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami három úton kerülhet a szervezetünkbe:

  • UV sugarak hatására
  • táplálékokkal
  • D-vitamint tartalmazó készítmények útján

1645-50 tájékán írtak először egy bizonyos angolkór nevű jelenségről. Ez egybeesik az ipari forradalom idejével, amikor egyre többen kezdtek el nagyvárosokban élni. Jellemző volt a magas légszennyezettség, így a napfény hiánya is. Ezekben a leírásokban a csontok fejlődésének kóros elváltozásáról számoltak be. Ám csak a 19. században - amikor már kezdték megérteni és feltérképezni a csontokat és felvázolták a csontok fejlődését - értették meg, hogy a D-vitamin hiánya állt az elváltozások mögött.

A D-vitamin elsősorban a csontok egészségéért felelős vitamin. Segíti a kalcium beépülését a csontokba, így a középfülben lévő csontok egészségéért is felelős. Ha nem jut elég D-vitamin a szervezetbe, az csontritkuláshoz vezethet, ami a középfülben lévő csontok állapotának romlása okán halláscsökkenést is eredményezhet.

Kutatók arra is rájöttek, hogy a diabétesz és a D-vitamin hiány kialakulása között is jelentős összefüggés van. A diabétesz hatással van a hallószervünk összetett működésére. A cukorbetegség összefüggésben állhat a magas hangok elvesztésével, a fülzúgással és gyakori szédülés érzetet is kelthet.

Nem is gondolnánk elsőre, hogy a D-vitamin hiánya milyen összetett és komoly problémákat tud előidézni szervezetünkben.

Ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy jó időben próbáljon meg minél több időt a napon tölteni a csontok és így persze a hallás védelmének érdekében!

Forrás: