A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mi az a binaurális hallás, és miért kell hozzá két hallókészülék?

A fülünk kapocs köztünk és a minket körülvevő világ között. A jó hallás a minőségi életünk elengedhetetlen része, ezért hallásvesztéskor az életminőségünk is nagy mértékben romlik, akár a külvilágtól is elszigetelődhetünk. A binaurális halláson – amit térbeli hallásnak is neveznek – a mindkét fülön történő hallást értjük, melynek a hangok irányának érzékelését is köszönhetjük.
Mi az a binaurális hallás, és miért kell hozzá két hallókészülék?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: kb. 5 perc

Sokaknak nehéz elfogadni, hogy hallókészülékre van szükségük. Amikor az audiológusuk azt javasolja, hogy mindkét fülön szükséges a készülék viselése, akkor feltehetik maguknak a kérdést: "Valóban kell nekem mindkét oldalra hallókészülék?"

2 hallókészülék, 4 előny

  1. Jobb beszédértés zajos környezetben.

A kétoldali hallókészülék viselésével javul a beszédértés társaságban, zajosabb környezetben. Amennyiben kétoldalon visel hallókészüléket, jobban kihasználhatja az agy hangfeldolgozási képességét. Az agy képes kiválasztani a fontos jeleket, például a beszédhangokat, ha azok hangosabbak a háttérzajnál. Amennyiben csak egy hallókészüléket visel, és valaki Önhöz beszél egy zajos helyiségben, a hang halkabb lehet, mint a háttérzaj. Ennek eredményeként nehezebben érti a beszédet.

  1. Javítja az irányhallását.

Jobban meg tudják őrizni a helymeghatározáshoz szükséges jeleket, mint az egymástól független hallókészülékek. Az agy számára is nehezebb lehet azonosítani bizonyos hangok helyét, ha egyetlen hallókészüléket visel. Mivel az agy nem tudja jól elhelyezni a hangokat, ha a hangjelzések mindig hangosabbak az egyik fülön keresztül. A modern hallókészülékek javítják a térbeli hallást, mivel folyamatosan kommunikálnak egymással, és oda-vissza továbbítják az adatokat, ahelyett, hogy egymástól függetlenül dolgoznának a hangminőségen.

  1. Segít megelőzni hallásunk további romlását.

Két hallókészülék viselése akár a rosszabbul halló fül további romlását is megelőzheti, mivel a hallóideg megfelelően felerősített hanggal stimulálható. De ez fordítva is igaz: a nem megfelelő stimuláció miatt az idegrendszer más részei is kárt szenvedhetnek a használat hiányától.

  1. Alacsonyabb hangerőn is ugyan olyan jó hangminőség.

A két hallókészülék viselésének vitathatatlan előnye, hogy alacsonyabb hangerőre állíthatja azokat, mintha csak egyet viselne. Ennek az az oka, hogy a lágy hangok hangosabban szólalnak meg, amikor az agy nem egy, hanem két fülön keresztül kap jeleket.

A nem, vagy későn kezelt halláskárosodás nagy mértékben növeli a korai demencia kialakulásának veszélyét. Az életkorral és a zajártalommal összefüggő hallásvesztésnél a legtöbb embernél mindkét fülön kimutatható halláscsökkenés. A kutatások és ügyfeleink tapasztalatai azt mutatják, hogy a halláskárosult végül elégedettebb lesz két hallókészülékkel, mint eggyel.

Ha ezek sem győzték meg Önt, jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatunkra, ahol szakértő audiológusaink minden kérdésükre válaszolnak.

Jelentkezem ingyenes hallásvizsgálat