Mely ásványi anyagok javítják a hallást?

Az ásványi anyagok a vízben és a talajban található anyagok, amelyeket a növények felszívnak. Amikor növényeket fogyasztunk (vagy állatokat, amelyek ették ezeket a növényeket) az ember számára is tartalmaz hasznos tápanyagokat. Kimutatták, hogy a magnézium és más ásványi anyagok elősegítik, vagy javítják a hallást, leginkább az életkorral összefüggő halláscsökkenést, a fülfertőzéseket, a fülzúgást vagy a fülcsengést.
Mely ásványi anyagok javítják a hallást?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A magnézium

Blokkolja azokat a molekulákat, amelyek károsíthatják a belső fület. A zaj által kiváltott hallásvesztés jelentős egészségügyi kérdés a fiatalok és a felnőttek körében. A kutatók szerint a magnézium fontos szerepet játszhat a fülünk megóvásában a zaj káros hatásaival szemben.

A hangos hangok megakadályozzák a szabadgyök molekulák képződését a fülünkben, amelyek károsítják a belső fül szőrsejtjeit. Mivel ezekre a szőrsejtekre szükség van a hangnak a belső fülből az agyba történő továbbításához, a károsodás zaj hallásvesztést okoz. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a magnézium elősegítheti a sejtkárosító molekulák aktivitását.

Egy vizsgálatban 300 alanynak, akiknek magnézium-kiegészítőt adtak a hosszabb ideig tartó hangos zajnak való kitettség előtt, szignifikánsan kisebb a valószínűsége annak, hogy zaj okozta hallásvesztés alakuljon ki, mint a kontroll csoportban.

A zaj okozta halláskárosodás esetén sokan fülzúgástól szenvednek. A magnéziumról kimutatták, hogy enyhíti a fülzúgás tüneteit. Az egészséges magnéziumellátás lehetővé teszi az erek ellazulását, ezzel biztosítva a megfelelő vér áramlását a testben, ideértve a belső fül vérellátását is.

A kálium

A kálium segít a vér és szövetek folyadék ellátásának szabályozását. Kutatók megállapították, hogy a belső fülben levő folyadékok működésére káliumra van szükség annak részeként, hogy a hangot az agyba továbbítsa és idegi impulzusokká alakítsa.

A belső fül káliumszintje az öregedéssel csökken, ami hozzájárulhat az életkorral összefüggő halláscsökkenéshez. Ezért fontos, hogy a káliumban gazdag ételeket fogyasszon, hogy megőrizze az egészséges káliumellátást és egyensúlyt a belső fülben.

Kálium tartalmú ételek: édesburgonya, burgonya, paradicsom szósz, görögdinnye, fagyasztott spenót, cékla, fekete bab, banán

A cink

A cink a hirtelen jelentkező hallásvesztésnél nélkülözhetetlen ásványi anyag. Küzd a baktériumok és vírusok ellen, immunnövelő. A cink elősegíti a T-sejtek (T-limfociták) aktiválását és előállítását - testünk védősejtjei, amelyek kifejezetten a baktériumok, vírusok és más kórokozók felismerését és elpusztítását végzi.

A tanulmányok vegyes eredményeket mutattak arról, hogy ez az ásvány valóban megakadályozza-e a fülfertőzéseket. Gyulladásgátló ásványi anyagban gazdag ételek fogyasztása a hallás egészségére nézve nélkülözhetetlen.

Az egyik olyan hallással kapcsolatos probléma, amelynél a cink segít, a hirtelen hallásvesztés. A kutatások azt mutatják, hogy a cinkkiegészítés hozzájárulhat a hallás helyreállításához és javításához azoknak, akiknél hirtelen hallóidegi típusú halláscsökkenés (SSNHL) tapasztalható.

Cink tartalmú ételek: marhahús, bárány hús, csirke hús, magok (szezám mag, lenmag), diófélék, bab, csicseriborsó, zöld szójabab.

Mire képes amagnézium, az A és C vitaminnal együttműködve a halláskárosodás kockázatának csökkentése érdekében?

Tanulmányok kimutatták, hogy a magnéziumban, a C-vitaminban és a béta-karotinban gazdag étrend (melyet szervezetünk A-vitaminná alakít) alacsonyabb hallásvesztés kockázatával jár.

Megvédhetik a belső fül sejtkárosodásait a szabad gyökök által. Az A-, C- és E-vitamin antioxidánsok, és kimutatták, hogy ezek megállítják a szabad gyökök túlzott mértékű képződését, amelyek károsíthatják a belső fül érzékeny szőrsejtjeit, amelyek a megfelelő halláshoz szükségesek. A vitaminok fontosságáról egy korábbi cikkünkben olvashat.

Mi a kapcsolat a fülzúgás, a vitaminok és az étrend-kiegészítők között?

Számos fül-orr-gégészeti kutatás állítja, hogy a fülzúgás kezelésére szolgál, ám vegyesen tanulmányozzák, hogy kiegészítők vagy vitaminok szedése tinnitus esetén javíthatja-e a tüneteket. Ugyanakkor a magnéziumról kimutatták, hogy enyhíti a fülzúgás tüneteit. Egy másik vizsgálatban a tinnitusban szenvedő férfiak, akiknek B12-vitaminhiánya volt, jelentős javulást tapasztaltak, miután a vitamin injekciót kaptak. A cink egy másik tápanyag, amelyet néha a fülzúgás tüneteinek javítására hivatkoznak, ám a tanulmányok nem mutatták ki a cinkpótlás és a fülzúgás megszüntetése közötti jelentős összefüggést.

Amennyiben megteheti, törekedjen a változatos, sokféle tápanyagban gazdag étrend kialakítására. Egyes életkorokban a különféle tápanyagokra másként reagál a szervezet, ezt figyelembe véve, mértékletesen fogyassza a fent felsorolt ételeket.