A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Koraszakalkotó megoldás! - Valaha nem volt evidens a kézmosás.

Semmelweis Ignác korszakalkotó elméletével emberek millióinak mentette meg az életét és évszázadokkal később is jelentős akkori felfedezése.
Koraszakalkotó megoldás! - Valaha nem volt evidens a kézmosás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

200 éve az orvostársadalom időpocsékolásnak tartotta a kézmosást, nem hittek Semmelweis Ignác magyar orvosnak Bécsben, aki egy orvosbarátja halálának kiderítése során jött rá a kórházi fertőtlenítő kézmosás jelentőségére.

Bár elutasították, ő azonban kitartott elmélete mellett, megmentve szülés után sok anya életét, azzal az egyszerű ténnyel, hogy alapos fertőtlenítő kézmosást javasolt boncolások után, ugyanis összefüggést állapított meg a szülés utáni vérmérgezés és az előtte végzett boncolások között.

Semmelweis nézeteit korában elutasították, sőt magát ellenségként állították be és csak 10 évvel később a baktériumok felfedezésével nyert igazolást Semmelweis elmélete és azóta tudjuk milyen fontos a kézmosás.

A magyar orvos felfedezése nyomán vált általánossá az egészségügyben a kötelező és alapos fertőtlenítő kézmosás.

Mindennapjainkban az alapos szappanos kézmosás az egyik legjobb módja annak, hogy megvédje magát és családját a betegségektől. A mostani aggodalom újra előtérbe helyezte a kézmosás jelentőségét, de nem mindegy hogyan mosunk kezet. Bizony nem elég egy gyors leöblítés vagy hideg vizes kézmosás. Tehát nem csak gyakrabban, de alaposabban is kell kezet mosni. 

Az eredmény akkor megfelelő, ha 25-30 másodpercen át szappannal, meleg vízben mossuk meg kezünket. Kézmosás közben szavaljuk el a Wales-i bárdok első négy versszakát, így ez támpontot adhat, hogy elegendő ideig mossuk a kezünket és rájövünk nem is olyan nehéz ezt betartani.

Lényeges a szárítás is, ugyanis az ujjak között vagy az apró redőkben megtapadnak a vírusok és jól érzik magukat a nedves közegben. 

Segíthet magának és szeretteinek felelősségteljesebb magatartásával, ha gyakran mos kezet, különösen ilyen kulcsfontosságú időben.