FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Karácsonyi dallamok

Az ünnep közeledtével természetes, hogy egyre gyakrabban hallunk karácsonyi fülbemászó dalokat a rádióból, halljuk őket az üzletközpontokban, miközben ajándékokat keresünk, az éttermekben, kávézókban, még a kocsmákban is felcsendülnek. Sőt akár saját otthonunkban is szívesen hallgatjuk őket. Mindenkinek van pár olyan dal ezek közül, amiket kevésbé szeret és olyan is, amiket akár többször is meghallgat. De mitől lesz egy dal karácsonyi? Miért szeretjük? Vagy miért próbáljuk meg kerülni?
Karácsonyi dallamok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A Mic.com szerint az egyik legfontosabb ok, amiért szeretjük a karácsonyi dalokat, az „expozíciós hatás”. Bebizonyosodott, hogy minél gyakrabban hallunk egy dalt, annál valószínűbb, hogy szeretjük, vagy sokszor ez vezethez ahhoz, hogy próbáljuk elkerülni az adott karácsonyi dalt.

Sokszor a szöveget nem is figyelve tudjuk, hogy karácsonyi dallal van dolgunk. A csengettyűk, a kedves ritmus és az emelkedett hangulat mind-mind árulkodik, hogy ünnepi hangulatú és még jókedvre is derít minket. Sok dalban az alap dallamok mellett megváltoznak az akkordok és emiatt tetszik jobban.

Ugyanakkor ezek a dalok sokak kedvenc téli ünnepéhez és a valláshoz köthetők, ezért sokkal szentimentálisabban közelítjük meg és ezért is szeretik sokan ebben az időszakban. Ilyenkor több időt töltünk együtt a családdal, azok is hazautaznak, akik másik városban élnek, így érthető a kötődés ezekhez a dallamokhoz, sokan még az autóban is ezt hallgatják.

A karácsonyi énekek anno változó jellegzetes hangnemű egyházi énekek voltak érzelmes strófákkal, elsősorban zsoltárok és himnuszok, amelyek évszázadokig csak szájhagyomány útján terjedtek. Ezek elsősorban egyszólamú dallamok, tele hajlításokkal, kíséret nélkül is könnyen előadhatóak. Az akapella kórusok hagyománya még a mai napig el, így karácsonyi dalokat is hallgathatunk ilyen feldolgozásban.

A karácsonyi énekeket a gyerekek vagy az unokák előadásában átértékeljük és sokan ezután kedvelik meg igazán ezeket, hiszen olyan valaki adja elő, aki közel áll a szívükhöz. A karácsonyi énekek között jellemző a kórusmuzsika és az adventi templomi hangverseny, amelynek magasztossága kapcsolatkereső erejében rejlik. Ezek Máriáról, Jézus születéséről szólnak szinte egytől egyig. Minden jelentős zeneszerzőnek van miséje nem véletlenül, ahol a karácsonyi utalásokat általában egy szólista vagy kevesebb ember énekli, hogy a különleges hangzást átérezzük. A Mennyből az angyal F-dúrban szól nem véletlenül, a zeneművek F-dúr tónusán keresztül jön át a misztérium.

Sokan ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi dalokhoz, néhány jó karácsonyi dalhoz elegendő egy zongora, vagy egy orgona és a templom akusztikája. Valójában sok olyan karácsonyi dal van, amelyet kifejezetten a zongorára írtak. Ezeknek a daloknak az ünnepnapokon történő lejátszása egyben „fül-edzést” is jelent. Sok ünnepi dallam pompásan hangzik csak zongorával, és nincs is más hangszerre vagy dalszövegre szükség, hogy egyből adventi hangulatot árasszon.

De mindannyian tudjuk, hogy már nincs karácsony Michael Bublé, Maria Carey, vagy a Wham! slágere nélkül.