A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Infrahang: a néma ellenség?

Előfordult már Önnel, hogy egy új házba költözött és zavaró, lüktető érzést érzékelt, mely az egész napját végig kísérte? Éjszaka még jobban érezte ezt a furcsa érzést? Ezek a tünetek utalhatnak az alacsony frekvenciájú hangok jelenlétére. Annak ellenére, hogy sokan nem érzékelik ezt a hangot, komoly fiziológiai problémákat okozhat.
Infrahang: a néma ellenség?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 7 perc

Gyűjtőfogalomként infrahangnak nevezzük azokat az alacsony (20 Hz-nél kisebb) frekvenciájú hangokat, melyeket az emberi fül már nem érzékel. Ugyanakkor megjelenése rezgések formájában észlelhető. Így sok esetben annak ellenére, hogy a hang észrevehetetlen marad az emberi fül számára, a test mégis érzékeli azt.

Milyen esetekben fordulhat elő infrahang?

Természetben gyakran előfordul például különböző légnyomások (földrengés, vulkánkitörés stb.) alkalmával, de a közlekedés (dízelmozdony, hajó stb.), a szél, a szélturbina vagy a saját szívverésünk, de még a légzésünk hangja is kelt infrahangokat.

A modern társadalom is nagymértékben növelte az infrahangok jelenlétét a munkahelyi körülmények, az ipari létesítmények, a zárt tereken belüli mechanikus berendezések (például fűtő- és szellőztető rendszerek) rezgése révén.

Közismert, hogy az állatok is bocsátanak ki ilyen hangokat, többek között a bálna, az elefánt, a víziló, a rinocérosz vagy a zsiráf is használja az infrahangot nagy távolságú kommunikáció céljából (ez a bálnák esetében több száz km is lehet).

Egy biztos, mindenki másképp reagál ugyanarra a hangra.

Az infra hang hatásai

Az infrahangok ellen a közönséges zajvédők általában hatástalanok. Maga az emberi test sem véd az infrahang ellen. Az infrahang hatásnak tulajdonítható tünetek közé tartozik a fejfájás, a hányinger, a szédülés, a koncentrációhiány, a hangulatváltozás, a depresszió, az alvászavar, és a pánikbetegség is. A pánikbetegség különösen azoknál alakul ki, akik foglalkozásukból adódóan, hosszú távon vannak kitéve az infrahangnak.[1]

Az infrahang a belső fül működését is befolyásolhatja. Hatására szédülés, egyensúlyhiány, tájékozódási zavar vagy gyomorgörcs is kialakulhat. Továbbá megfigyelték, hogy az infrahang percenként befolyásolhatja az alvás mintázatát, emiatt okozhat alvászavart.

A 7 Hz frekvenciájú infrahang megzavarhatja a szív- vagy agytevékenységet. Nagy mennyiségben az infrahang közvetlenül befolyásolhatja az emberi központi idegrendszerét és akár szervi problémát is okozhat. Így hatással lehet például a szív működésére is. 

A szívműködés egy nagyon finom hangolású mechanikus rendszer. Egy idei német egyetemi tanulmány[2] azt vizsgálta, hogy a 20 Hz alatti akusztikus rezgés milyen hatással van a szívre. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy erősen negatív hatása van a szívszövetek összehúzódási képességére az infrahangnak. Ez a megállapítás egyedülálló, mivel ez az első bizonyíték, amely igazolja az infrahang ilyen jellegű közvetlen hatását az emberi szívműködésére.

Számos független laboratóriumi kutatást végeztek a világ minden tájáról, amelyek hasonló következtetésekre jutottak.

 

[1] https://www.noiseandhealth.org/article.asp?issn=1463-1741;year=2021;volume=23;issue=109;spage=57;epage=66;aulast=Chaban

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34213448/