FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Így óvhatja meg hallókészülékét a víz okozta meghibásodástól

A hallókészülék jelentős befektetés, éppen ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítania arra, hogy megóvja minden olyan külső behatástól, mely csökkentheti az élettartamát. A víz és a pára a hallókészülékek egyik legnagyobb ellensége.
Így óvhatja meg hallókészülékét a víz okozta meghibásodástól

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hallókészülék egy strapabíró eszköz, amely hosszú évekig képes minden nap a hallása szolgálatában állni. Ehhez azonban szükség van arra, hogy Ön is megfelelően karbantartsa. Ennek fontos eleme, hogy a készüléket:

  • tisztítsa folyamatosan,
  • rendszeresen cseréltesse ki a régi, elavult részeit,
  • és tartsa távol a nedvességtől.

Hallókészüléke egy apró számítógép, aminek a magas páratartalom és a nedvesség nem tesz jót. Ennek következtében ugyanis korrodálódhatnak az elektromos alkatrészek, ami lerövidítheti hallókészüléke élettartamát.


Annak ellenére, hogy a hallókészülékeket éjszakára páramentesítőbe kellene tartani a felesleges pára és víz eltüntetése miatt, sokan nem alkalmazzák ezt a megoldást.
Készüléke minden évszakban ki van téve a víz és pára okozta meghibásodásnak, azonban a nyári időszak kiemelten fontos.

Éppen ezért érdemes minden óvintézkedést megtennie, hogy elkerülje a pára és a nedvesség okozta meghibásodásokat.

 

Íme néhány helyzet, ahol kiemelt figyelmet kell fordítania hallókészülékére!

 

  1. Nyári zápor – A legtöbb hallókészülék különböző víz és porálló réteggel ellátott, így egy enyhe nyári zápor esetén még nem kell megijednie attól, hogy készüléke elromlik. Ugyanakkor nem érdemes hosszú ideig nagy mennyiségű víznek kitennie az eszközt, ugyanis a víz befolyik az elektronikai alkatrészek közé és meghibásodást okoz.

  2. Strand – Ha erre a nyárra már tervezi, hogy ellátogat a strandra vagy épp tengerparton töltené a szabadidejét, akkor is érdemes a hallókészülékére kiemelt figyelmet fordítania. Ugyanis például a sós víz különösen veszélyes lehet a hallókészülékére, az eszköz belsejében sókristály kéreg rakódhat le. Ez eltömítheti és elronthatja a készülékét.

  3. Izzadság - Az izzadság és a felhevült test nem a hallókészülék legjobb barátja. Így ezekben a helyzetekben érdemes a hallókészüléke utógondozására nagyobb figyelmet fordítania. Tipikusan ilyen helyzet pl. a hosszan elnyúló forró nyári időszak, vagy a sportolás.

  4. Extrém magas hőmérséklet - Évszakváltozás során is megfigyelhető a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség. Ennek okán nagyobb eséllyel képződhet pára a hallókészülékben. Így hirtelen hőváltozás esetén érdemes a hallókészüléket kivennie a füléből. Ezzel elkerülhető a páralecsapódást.

  5. Fürdőszoba - Sokan a fürdés előtti utolsó mozzanatként veszik ki a fülükből a hallókészüléket és teszik ki a polcra. Mások ezt a lépést is kihagyják és a készülékkel együtt állnak be a zuhany alá. Azonban ezzel nem tesznek jót az eszköznek. A fürdőszobában a pára mindenhová kiül: a csempére, a tükörre és a hallókészülékére is. Ezért, érdemes a készüléket a fürdőszobán kívül hagyni.

Hogyan tudja megóvni a víztől a hallókészülékét?

 

Fontos, hogy ha készülékét víz éri, akkor a szárításához soha ne használjon hajszárítót, ne tegye sütőbe vagy mikrohullámú sütőbe, mert a direkt hő teljesen tönkre teheti a hallókészüléket.

 

Ehelyett célszerű az eszközt minden este szárító tégelybe helyeznie, hogy az hosszú távon szolgálhassa Önt és hogy csökkenteni tudja az eszköz javításának költségeit.

A tégely segítségével megelőzheti a páralecsapódás okozta problémákat és megnövelheti hallókészüléke élettartamát.

 

Még nincs szárító tégelye? Szerezze be webáruházunkból --> Szárító tégely