A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Ideje lecserélnie hallókészülékét? 5 jel, ami erre utal

A hallókészülék mérete ellenére hatalmas változást hozhat a mindennapjaiba. Hihetetlenül hatékony, ugyanakkor bonyolult technológiával rendelkező eszköz.
Ideje lecserélnie hallókészülékét? 5 jel, ami erre utal

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Egy megfelelően beállított hallókészülék évekig a társa lehet a mindennapok során. Viselésével visszakaphatja a természetes hangokat és újra aktív részese lehet a beszélgetéseknek. Ezek a készülékek szigorú előírásoknak megfelelve (például a nedvességgel, porral és szennyezettséggel szembeni ellenálló képességet kínálva) készülnek el azért, hogy a lehető legjobb hallást biztosítsák.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hallókészüléke soha nem mehet tönkre vagy soha nem kell lecserélnie.

Ugyanis, ha a hallókészülékét rendeltetésszerűen viseli minden nap, akkor garantáltan érik olyan külső tényezők, melyek csökkenthetik az eszköz élettartamát. Külső tényező lehet többek között a verejtékezés, a fülviasz, a hajlakk, a testápoló, az eső, a pára, a por és a pollen is.

Érdemes hát időről időre lecserélnie a jól megszokott hallókészülékét.

Milyen jelek utalnak arra, hogy itt az ideje búcsút vennie régi készülékétől? Íme!

  1. Rosszabbul hall

Hallása folyamatosan változik, még akkor is, ha hallókészüléket visel. Így amellett, hogy érdemes rendszeresen ellátogatnia kontroll hallásvizsgálatra jó, ha folyamatosan figyel a jelekre.
Ha hallókészüléket visel, de még mindig nehezen hallja, amit mondanak, akkor kérje audiológus segítségét.
Néha elég, ha a szakember változó hallásához igazítja és átprogramozza a meglévő hallókészülékét. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a jelenlegi eszköze egyszerűen nem elég erős ahhoz, hogy segítsen. Ilyenkor más típusú hallókészülékre lehet szüksége.

  1. 6 évnél régebbi a hallókészüléke

A mai modern hallókészülékek tulajdonképpen apró számítógépek, amelyek algoritmusokat futtatnak a hallásélmény folyamatos finomításához. Az idő előrehaladtával a belső részek elkophatnak, ami miatt készüléke általános teljesítménye sem lesz olyan jó, mint az első pár évben.

Gondoljon csak bele: hallókészüléke folyamatosan dolgozik. Még akkor is, ha rendszeresen ápolja és tisztítja a készülékét a természetes nedvességnek és fülviasznak való folyamatos kitettség idővel káros hatással lehet a belső alkatrészekre, ami szintén csökkentheti az eszköz teljesítményét.

  1. Egyre többször kell szervízbe vinnie a készüléket

A hallókészülék strapabíró eszköz, amelyet, ha megfelelően karbantart, akkor a kihordási idő alatt nem hagyja cserben. Ám, ha mégis azt tapasztalja, hogy gyakran kell szervizbe vinnie a készülékét, akadozik a hang, recseg, elnémul az eszköz, akkor az gyanakvásra ad okot. Ha ilyen problémát tapasztal, akkor készülékét mindenképp hozza el hozzánk egy teljes átvizsgálásra. Ugyanakkor, ha a probléma nem múlik el, érdemes elgondolkodnia a rossz készülék utánpótlásán.

  1. Életmódbeli változások

Az idő előrehaladtával szokásai megváltozhatnak. Így például, ha eddig sokat volt otthon, most viszont aktívabb életre vágyik és több időt töltene a szabadban, akkor érdemes ehhez igazítania hallókészülékét. Ha többet túrázik, akkor válasszon olyan készüléket, ami képes a szélzaj csökkentésre.

Emellett rájöhet arra is, hogy az a technológiai szint, amit mostani hallókészüléke biztosít, már nem felel meg az Ön igényeinek, vagy elavult. Például új telefont vásárol, amin rengeteg videót néz, de a hangot nem tudja közvetlenül a hallókészülékéhez csatlakoztatni. Minden ilyen esetben érdemes elgondolkoznia a jelenlegi hallókészüléke cseréjén.

  1. Technológiai változások

A hallókészülékek évről évre egyre kifinomultabbak, a mobileszköz-ipar technológiai fejlődésének köszönhetően. Az új készülékek rengeteg fejlett technológiát tartalmaznak, amelyek életminőség-javulást és jobb hallásélményt kínálnak. A legújabb készülékek már képesek észlelni a hangkörnyezet változását, és ennek megfelelően újrakalibrálják az eszköz beállításait. Mások olyan technológiával rendelkeznek, amely összekapcsolja a két hallókészüléket és jobb irányított hangélményt nyújt.

 

A felsorolt jelek közül mennyi igaz Önre? Ha úgy gondolja, hogy már nem működik jól a készüléke és nem támogatja megfelelően a hallását, akkor ne habozzon, lépjen kapcsolatba szakembereinkkel. Audiológusaink az új készülék kiválasztási folyamatát végig támogatni fogják tanácsaikkal azért, hogy Ön a legjobb döntést hozhassa meg.

Az Önhöz legközelebbi hallásvizsgálónkat a „hallásvizsgáló kereső” segítségével találhatja meg, a lenti szövegre kattintva:

Hallásvizsgáló kereső