A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hogyan szerezhet nyelvvizsgát hallássérültként?

Napjainkban mindenki számára nyilvánvaló az idegen nyelvek ismeretének jelentősége. Nyelvtanulás szempontjából különleges helyzetben vannak a hallási problémával küzdők. Milyen lehetőségei vannak hallássérültként arra, hogy megszerezze a nyelvvizsgát? Ennek jártunk utána!
Hogyan szerezhet nyelvvizsgát hallássérültként?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Miért fontos a különböző nyelvek elsajátítása?

Az idegennyelv-ismerete nemcsak a középfokú, de a felsőfokú tanulmányok során is elengedhetetlen. Ma már a diploma megszerzésének is alapfeltétele a nyelvvizsga megléte. Így az idegennyelv-tudás és a nyelvvizsga belépő lehet a munka világába. Mindemellett egy vagy több nyelv elsajátítása pozitív élményt adhat. Közelebb kerülhet és jobban megérthet más kultúrákat. Nyelvtudással az internet révén kapcsolatot létesíthet a világ bármely táján lévő - akár nagyothalló - ismerősével. Az Ön által érdekesnek tartott témákban más nyelveken is elérhetővé válnak különböző információk. Ennek köszönhetően a tudásbővítés során nem kell kizárólag a magyar nyelven elérhető adatokra támaszkodnia. A munka és a szabadidős tevékenység során is több lehetőséget adhat a nyelvtudás, ráadásul pozitívan hathat az önértékelésére is.

A hallási problémával küzdők számára nehezített terep az idegennyelv-tanulás. Ugyanakkor ne gondolja azt, hogy hallássérülése miatt nem képes más nyelvet megtanulni vagy nyelvvizsgát letenni.

Kérjen segítséget, viseljen megfelelő segédeszközt!

Hallássérültként érdemes odafigyelnie arra, hogy sok esetben gondot okozhat a csoportos nyelvtanulás. Emiatt – ha teheti - érdemes magántanárt felkeresnie. Ezzel csökkentheti a zavaró körülményeket és hatékonyabbá teheti a nyelvtanulást. Emellett a hallókészülék vagy a cochleáris implantátum is új távlatokat nyithat meg Ön előtt az idegennyelv-tanulásban. Így hallássérültként – kortól függetlenül - egy idegen nyelv alapos és ékes elsajátításához segítségére lehet egy jól beállított hallókészülék.

Egyedi eljárási lehetőség nyelvvizsga során!

Tudta, hogy hallássérülésére való tekintettel joga van a vizsgaközpontban egyedi eljárásra irányuló kérelmet benyújtani? Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy a jelentkezéssel egyidőben egy szakvéleménnyel ellátott kérelmet is lead.[1] Amennyiben igényli az egyedi eljárással történő vizsgázást, úgy egyedi elbírálásban is részesül.

Milyen engedményeket kaphat egyedi eljárás útján? Lássuk!

  • a vizsgán több időt biztosítanak önnek (a feladatokra adott időt legfeljebb 30%-kal bővíthetik ki),
  • a szóbeli vizsga lehet, hogy nem csoportos, hanem egyéni lesz, így egyedi körülményeket nyújtanak,
  • a hallás utáni szövegértés hanganyagát egy tanár hangosan, érthetően, követhető kiejtéssel felolvassa,
  • egyedileg szerkeszett vizsgaanyagot biztosítanak Önnek.

Nagymértékű halláscsökkenés esetén a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. Törvény[2] alapján akár mentesülhet is a nyelvvizsga egy része alól, vagy más szintet várnak el Öntől, mint az ép hallóktól. A mentesítést az adott felsőoktatási intézménynél kell kérelmezni.

Úgy érzi, hogy rosszul hall és emiatt nehezen megy a nyelvtanulás? Akkor látogasson el országszerte megtalálható audiológiáink egyikébe, ahol ingyenes hallásvizsgálaton vehet részt! Tegye meg most az első lépést a sikeres nyelvtanulás felé!
Jelentkezem hallásvizsgálatra!

 

[1] http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/hu/fogyatekkal_elok/jelentkezes

[2] https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100204.tv