FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hirtelen halláscsökkenés a koronavírus miatt?

Ma már köztudott, hogy a koronavírus kórokozója elsősorban a légutakat és a tüdőt támadja meg. Az orvosok azonban vizsgálataik során nagy figyelmet fordítanak a vírus egyéb emberi szervezetre gyakorolt hatására is. A kutatások során egyre több esetben mutatják ki, hogy a fertőzés a fület is érintheti és ennek következtében halláskárosodás léphet fel.
Hirtelen halláscsökkenés a koronavírus miatt?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az Egyesült Királyságban megjelent egy orvosi jelentés[1], mely a COVID-19 és a halláscsökkenés összefüggéseit tanulmányozza. E szerint néhány koronavírusos páciensnél hirtelen és tartós halláskárosodás[2] volt kimutatható az egyik fülben, miután átesett a koronavírus okozta súlyosabb tüneteken.

A 2020. októberében megjelent jelentésben egy 45 éves brit asztmás, koronavírussal kezelt ember esetét mutatják be. A férfit 30 napig ápolták, majd ezután javulni kezdett az állapota és kiengedték az intenzív osztályról. A gyógyulást követő első héten azonban fülzúgást észlelt a bal fülében, majd hirtelen halláskárosodás következett be nála. Számos fizikai vizsgálat és MRI után az orvosok nem találták meg a halláskárosodás okát (elzáródást, gyulladást stb.). Továbbá kizárták a halláscsökkenés egyéb lehetséges forrásait is. Így például a fülgyulladást, az influenzavírust vagy épp a herpeszvírust. A férfit szteroidokkal kezdték el gyógyítani, ami a hirtelen halláscsökkenés szokásos kezelési módja. Ez azonban csak részben javította a hallását, nem állította helyre a normális állapotot.

A doktorok arra a feltételezésre jutottak, hogy a beteg halláskárosodása összefügghet a koronavírussal. Ezt támasztotta alá az a további öt eset, ahol koronavírusos megbetegedésen átesett betegeknél hirtelen halláskárosodást figyeltek meg.

Az orvosok egyelőre nem tudják bizonyítani, hogy a SARS-CoV-2 vírus közvetlenül halláskárosodást okoz. Ugyanakkor találtak néhány összefüggést a vírus jelenléte és a halláskárosodás megjelenése között. Így például a középfülben lévő sejtekben észleltek olyan ACE-2 receptorokat, amelyeket a SARS-CoV-2 használ a sejtek belsejében való jutáshoz. Ezenkívül megállapították, hogy a fertőzés növelheti a gyulladást okozó vegyi anyagok szintjét a testben, amely halláskárosodásához vezethet.

A doktorok további vizsgálatokat szorgalmaznak azért, hogy bizonyítani tudják a koronavírus és a hirtelen halláscsökkenés közötti összefüggéseket. Azonban addig is azt javasolják, hogy a COVID-19-el kezelt betegek hallásának az állapotát folyamatosan figyeljék. Hiszen így probléma esetén a beteg gyorsan megfelelő szakorvosi ellátást kaphat. A hirtelen halláskárosodás korai felismerése kiemelten fontos, hiszen ez az állapot gyors beavatkozással és szteroidos kezeléssel visszafordítható.

Szeretne többet megtudni a hirtelen halláscsökkenésről? Ha igen, akkor olvassa el korábbi cikkünket a témában. A bejegyzést ide kattintva éri el ---> A hirtelen jelentkező hallásvesztés

 

[1] https://www.livescience.com/covid-19-linked-to-sudden-hearing-loss.html

[2] Hirtelen halláskárosodás: Gyors és megmagyarázhatatlan jelenség, amely azonnal vagy néhány nap alatt következik be, és jellemzően csak az egyik fület érinti. Az állapot nem ritka; népességre vetítve évente 100.000 főből 160 esetben fordul elő. Ezt az állapotot a SARS-CoV-2 vírus mellett már összefüggésbe hozták az influenzával, a herpesszel és a humán citomegalovírussal is.