Hírességek halláspanaszokkal, fülzúgással

A következőkben pár érdekességgel szolgálunk híres emberekről, akik hallásproblémával, fülzúgással éltek vagy élnek napjainkban is teljes, sikeres életet.
Hírességek halláspanaszokkal, fülzúgással

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az alább felsorolt zeneszerzők, képzőművészek, tudósok, művészek életét befolyásolta ugyan állapotuk, de ez sem szabhatott nekik korlátot. A kor, melyben éltek, még alig adott lehetőséget a hallásjavításra a panaszaik enyhítésére.

Michelangelo (1475-1564):

A polihisztoron idős korában egy misztikus láz uralkodott el, aminek köszönhetően mondhatni szinte teljesen elfordult a művészettől. Hallása fokozatosan romlott, fülzúgás gyötörte. Rómába költözése után, csak egyetlen szobrot alkotott 1550 és 1555 között, saját síremlékének szánt Pietá-ját. Saját magát mintázta meg Arimathiai József alakjában. Végül nem fejezte be az alkotást és darabokra törte. Az 1722-es helyreálíltást követően a firenzei dómba került. [1]

Goya (1746-1828) spanyol festőművész és grafikus:

A híres festő 1792-ben egy betegségen esett át, amely következtében elvesztette a hallásást. Innentől figyelhető meg művészi világának elkomorodása. Dráma témakörök és sötét színek köszönnek vissza például a Tűzvész és Az őrültekháza című képein is. 1799-ben királyi festőnek nevezték ki. [2]

Ludwig van Beethoven (1770-1827) német zeneszerző:

Már egészen fiatalon, 25 éves korában a siketség első jelei kezdtek mutatkozni nála, aminek következtében gyakran foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata is. A századforduló környékén születtek a legsötétebb művei, ekkor már világossá vált számára, hogy halláskárosodása visszafordíthatatlan. 1819-re már teljesen elveszítette hallását, ami zárkózottá tette. Belső hallása tette lehetővé, hogy továbbra is tudjon komponálni.

Beethoven, a híres zeneszerző halláskárosodássl küzdött.

Bedrich Smetana (1824-1884):

1860-ban költözött vissza Prágába Svédországból, a cseh opera egyik első híres egyéniségévé vált. Sokan támadták a miatt, hogy Liszt Ferenc és Richard Wagner túlságosan haladó szellemiségű gondolatai érezhetők művein. Kreatív alkotásában ez törtést okozott, valamint betegsége is, amelynek hatására 1874-ben teljesen megsüketült, ezért a színházat is kénytelen volt elhagyni. Egész hátralévő életében aktívan komponált, számos darabot szerzett, ám idegileg összeomlott, így utolsó éveit elmegyógyintézetben élte le. [3]

Thomas Edison (1847-1931) amerikai elektrotechnikus, üzletember, feltaláló:

A híres feltaláló mindkét fülére 12 éves korától rosszul hallott. Örökletes tényezők, veleszületett halláskárosodás okozhatták halláscsökkenését, mivel édesapjánál és fiánál is hasonló rendellenességet tapasztaltak.

Napjaink hírességei, akik vállalják halláscsökkenésüket

Rob Lowe: amerikai színész:

Lowe egy gyermekkori, nem diagnosztizált mumpsz fertőzés következtében egyik fülére elvesztette a hallását. A mumpsz olyan vírusfertőzés, amely gyakran okoz halláskárosodást, mivel károsítja a cochleát (a halló belső fülének szerves része). "Igazán hangos éttermekben való tartózkodás okoz nekem problémát" - mondta Lowe a Pittsburgh-i Közlekedési Közlönynek. Halláscsökkenése miatt „mono” világban él. „Bárcsak sztereóban tudnék hallani.”

Egyes hallókészülék típusok irányított hangot biztosítanak - 360 °-os hallást - a visszacsatolás és a zajcsökkentés érdekében. Zajos vagy szeles környezetben lehetővé teszi a társaságban való beszélgetést.

Jodie Foster amerikai színésznő, filmrendező: (Oscar-díjas, Golden Globe-díjas és BAFTA –díjas)
A színésznő hallókészüléket visel. Jodie Foster a Chicago Tribune újságírójának elmondta, hogy halláskárosodása és szédülése olykor zavarja életében, munkájában, de tud alkalmazkodni, mert a készüléke ezt lehetővé teszi.

Phil Collins

Az egykori Genesis énekese a 2000-es években egy fertőzés következtében hirtelen vesztette el a hallását. A 2010-es évek elején ez egyre krónikusabbá vált és emiatt ideiglenesen vissza is vonult.

William Shatner amerikai színész:

"A fülzúgásom akkor kezdődött, amikor felvettem egy Star Trek epizódot (az úgynevezett " Arena"-et"). Túl közel álltam egy speciális effektusos robbanáshoz, és tinnitushoz (fülzúgás) vezetett. Vannak napok, amikor nem tudtam, hogy fogom túlélni, mert annyira meggyötört a fejemben hallott zúgás. Tényleg úgy éreztem, nem tudok tovább haladni, de akkor egy fénysugár tört életemben "- nyilatkozta Shatner az American Tinnitus Association-nak.

Audiológushoz került, aki segített a halláscsökkenésén és fülzúgásán. Ezzel életminősége javult.

Eric Clapton Grammy-díjnyertes brit gitáros, énekes és zeneszerző:

A legendás zenész halláskárosulást és fülzúgásos panaszai is vannak. Hallás problémáját zenei munkássága alatti hangos zene okozhatta.


Egyéni hallásvédelemmel - például zenészeknél a zajvédő füldugó használata - megelőzhető lehet a hangos zene okozta zajártalom kialakulása.

Bill Clinton - volt amerikai elnök

Halláscsökkenését valószínűleg vadászatkor elszenvedett zajártalom és a hangos zene okozhatta. Halláscsökkenése a magas hangtartományban jelentősebb, ezért beszédmegértési gondjai miatt mindkét fülére hallókészüléket visel.

Clinton javaslata szerint kiemelten fontos a megelőzés, zajban töltött évek esetében a hallás ellenőrzése évente, különösen 40 éves kor felett.

Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) - angol zenész, énekes-dalszövegíró. Mindkét fülére hallókészüléket kellene viselnie. A halláscsökkenésének súlyosbodása ennek hiányából ered. Sting nyíltan vállalja halláscsökkenését, amelyről több interjúban nyilatkozott.

A fent leírtak azt bizonyítják, hogy hallásérüléssel, hallókészülékekkel lehet teljes életet élni, alkotni, dolgozni és alkalmazkodni az egyént körülvevő hangokhoz.

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti#Ifj%C3%BAkora

[2] https://hu.wikipedia.org/wiki/Francisco_Jos%C3%A9_de_Goya_y_Lucientes#%C3%89lete

[3] https://hu.wikipedia.org/wiki/Bed%C5%99ich_Smetana