A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hírességek halláspanaszokkal, fülzúgással

A következőkben pár érdekességgel szolgálunk híres emberekről, akik hallásproblémával, fülzúgással éltek vagy élnek napjainkban is teljes, sikeres életet.
Hírességek halláspanaszokkal, fülzúgással

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az alább felsorolt zeneszerzők, képzőművészek, tudósok, művészek életét befolyásolta ugyan állapotuk, de ez sem szabhatott nekik korlátot. A kor, melyben éltek, még alig adott lehetőséget a hallásjavításra a panaszaik enyhítésére.

Michelangelo (1475-1564):

A polihisztoron idős korában egy misztikus láz uralkodott el, aminek köszönhetően mondhatni szinte teljesen elfordult a művészettől. Hallása fokozatosan romlott, fülzúgás gyötörte. Rómába költözése után, csak egyetlen szobrot alkotott 1550 és 1555 között, saját síremlékének szánt Pietá-ját. Saját magát mintázta meg Arimathiai József alakjában. Végül nem fejezte be az alkotást és darabokra törte. Az 1722-es helyreállítást követően a firenzei dómba került. [1]

Goya (1746-1828) spanyol festőművész és grafikus:

A híres festő 1792-ben egy betegségen esett át, amely következtében elvesztette a hallásást. Innentől figyelhető meg művészi világának elkomorodása. Dráma témakörök és sötét színek köszönnek vissza például a Tűzvész és Az őrültekháza című képein is. 1799-ben királyi festőnek nevezték ki. [2]

Ludwig van Beethoven (1770-1827) német zeneszerző:

Már egészen fiatalon, 25 éves korában a siketség első jelei kezdtek mutatkozni nála, aminek következtében gyakran foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata is. A századforduló környékén születtek a legsötétebb művei, ekkor már világossá vált számára, hogy halláskárosodása visszafordíthatatlan. 1819-re már teljesen elveszítette hallását, ami zárkózottá tette. Belső hallása tette lehetővé, hogy továbbra is tudjon komponálni.

Bedrich Smetana (1824-1884):

1860-ban költözött vissza Prágába Svédországból, a cseh opera egyik első híres egyéniségévé vált. Sokan támadták amiatt, hogy Liszt Ferenc és Richard Wagner túlságosan haladó szellemiségű gondolatai érezhetők művein. Kreatív alkotásában ez törést okozott, valamint betegsége is, amelynek hatására 1874-ben teljesen megsüketült, ezért a színházat is kénytelen volt elhagyni. Egész hátralévő életében aktívan komponált, számos darabot szerzett, ám idegileg összeomlott, így utolsó éveit elmegyógyintézetben élte le. [3]

Thomas Edison (1847-1931) amerikai elektrotechnikus, üzletember, feltaláló:

A híres feltaláló mindkét fülére 12 éves korától rosszul hallott. Örökletes tényezők, veleszületett halláskárosodás okozhatták halláscsökkenését, mivel édesapjánál és fiánál is hasonló rendellenességet tapasztaltak.

 

Napjaink hírességei, akik vállalják halláscsökkenésüket:

Rob Lowe: amerikai színész:

Lowe egy gyermekkori, nem diagnosztizált mumpsz fertőzés következtében egyik fülére elvesztette a hallását. A mumpsz olyan vírusfertőzés, amely gyakran okoz halláskárosodást, mivel károsítja a cochleát (a halló belső fülének szerves része). "Igazán hangos éttermekben való tartózkodás okoz nekem problémát" - mondta Lowe a Pittsburgh-i Közlekedési Közlönynek. Halláscsökkenése miatt „mono” világban él. „Bárcsak sztereóban tudnék hallani.”

Egyes hallókészülék típusok irányított hangot biztosítanak - 360 °-os hallást - a visszacsatolás és a zajcsökkentés érdekében. Zajos vagy szeles környezetben lehetővé teszi a társaságban való beszélgetést.

Jodie Foster amerikai színésznő, filmrendező: (Oscar-díjas, Golden Globe-díjas és BAFTA –díjas)
A színésznő hallókészüléket visel. Jodie Foster a Chicago Tribune újságírójának elmondta, hogy halláskárosodása és szédülése olykor zavarja életében, munkájában, de tud alkalmazkodni, mert a készüléke ezt lehetővé teszi.

Phil Collins

Az egykori Genesis énekese a 2000-es években egy fertőzés következtében hirtelen vesztette el a hallását. A 2010-es évek elején ez egyre krónikusabbá vált és emiatt ideiglenesen vissza is vonult.

William Shatner amerikai színész:

"A fülzúgásom akkor kezdődött, amikor felvettem egy Star Trek epizódot (az úgynevezett " Arena"-et"). Túl közel álltam egy speciális effektusos robbanáshoz, és tinnitushoz (fülzúgás) vezetett. Vannak napok, amikor nem tudtam, hogy fogom túlélni, mert annyira meggyötört a fejemben hallott zúgás. Tényleg úgy éreztem, nem tudok tovább haladni, de akkor egy fénysugár tört életemben "- nyilatkozta Shatner az American Tinnitus Association-nak.

Audiológushoz került, aki segített a halláscsökkenésén és fülzúgásán. Ezzel életminősége javult.

Eric Clapton Grammy-díjnyertes brit gitáros, énekes és zeneszerző:

A legendás zenész halláskárosulást és fülzúgásos panaszai is vannak. Hallás problémáját zenei munkássága alatti hangos zene okozhatta.

Egyéni hallásvédelemmel megelőzhető lehet a hangos zene okozta zajártalom kialakulása.

Bill Clinton - volt amerikai elnök

Halláscsökkenését valószínűleg vadászatkor elszenvedett zajártalom és a hangos zene okozhatta. Halláscsökkenése a magas hangtartományban jelentősebb, ezért beszédmegértési gondjai miatt mindkét fülére hallókészüléket visel.

Clinton javaslata szerint kiemelten fontos a megelőzés, zajban töltött évek esetében a hallás ellenőrzése évente, különösen 40 éves kor felett.

Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) - angol zenész, énekes-dalszövegíró. Mindkét fülére hallókészüléket kellene viselnie. A halláscsökkenésének súlyosbodása ennek hiányából ered. Sting nyíltan vállalja halláscsökkenését, amelyről több interjúban nyilatkozott.

A fent leírtak azt bizonyítják, hogy hallásérüléssel, hallókészülékekkel lehet teljes életet élni, alkotni, dolgozni és alkalmazkodni az egyént körülvevő hangokhoz.

 

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti#Ifj%C3%BAkora

[2] https://hu.wikipedia.org/wiki/Francisco_Jos%C3%A9_de_Goya_y_Lucientes#%C3%89lete

[3] https://hu.wikipedia.org/wiki/Bed%C5%99ich_Smetana