A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészüléket visel? 5 tipp, amit ismernie kell, ha nyaralni indul

Végre itt a nyár és a vírus csendesedésével egyre többen kezdik el tervezni a nyaralásukat. Önnek már megvan, hogy idén nyáron, hol piheni ki az év fáradalmait? Legyen szó tengerparti pihenésről, barátok vagy családtagok társaságában, a vízpart mellett eltöltött időről, a cél az, hogy a nyaralás felhőtlen és szórakoztató legyen.
Hallókészüléket visel? 5 tipp, amit ismernie kell, ha nyaralni indul

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hallássérültként a nyaralásra való felkészülés egy kicsit nagyobb körültekintést igényel, hiszen az általános felszerelések mellett gondoskodnia kell hallása biztonságáról is akár rövidebb, akár hosszabb lesz a kirándulás. Azért, hogy a pihenés örömmel teli és felhőtlen legyen összegyűjtöttük Önnek 5 tippet, aminek a betartásával megfelelően felkészülhet a nyaralásra!

  1. Ne felejtse otthon az alapfelszerelést!

A fürdőruha, a nyári ruhák és az egyéb kiegészítők mellett, ne felejtse otthon azokat az alap eszközöket, melyek a hallókészülékéhez szükségesek. Az úti céltól függően ugyanis előfordulhat, hogy ezeket a kiegészítőket nehezen vagy egyáltalán nem tudja beszerezni. Az alábbi check listán végigmenve ellenőrizheti, hogy minden fontos kiegészítőt elcsomagolt-e az útra.

  • ElemÉrdemes többet vinnie, mint amennyire úgy gondolja, hogy szüksége lesz. A legjobb, ha különböző helyekre csomagol el egy-egy levelet, így biztos, hogy minden helyzetben kéznél lesznek a hallókészülék elemei.

  • Töltő – A mai modern hallókészülékek egy része már rendelkezik töltővel, így nem kell folyamatosan az elem cserével bajlódnia. Ha nem akarja, hogy a hallókészüléke lemerüljön és az utazás során hangok nélkül maradjon, akkor mindenképp csomagolja el a töltőt és minden kábelt, mely hozzá tartozik.

  • Tartalék fülzsírvédők
  • Tároló és szárító doboz - A nyaralás alatt sem szabad megfeledkeznie hallókészüléke rendszeres tisztításáról. Víz közelben, mozgás közben, de már csak egy átlagos napon is a hallókészülékét érdemes megóvni a nedvesség és a pára okozta meghibásodásoktól. Éjszakánként helyezze hallókészülékét szárító dobozba, hogy másnap újra zavartalanul élvezhesse a hangok világát.

  • Tisztító készlet – A hallókészülék tisztán tartása kiemelten fontos, hiszen ezzel nemcsak a készülék élettartamát növelheti meg, de megelőzheti a bőrirritációt és az esetleges eltömődéseket. Így egy puha törlőkendő, egy tisztító spray, egy illeszték tisztító fonal, pumpa és pezsgőtabletta, valamint egy speciális kefe mindig jól jöhet, ha a hallókészülék tisztításáról van szó. Hiányzik valamelyik tisztítóeszköz az alapkészletéből? Szerezze be gyorsan és egyszerűen webshopunkon keresztül ---> Tisztító és karbantartó eszközök
  • Vízálló tároló tok

  • Esernyő, esőkabát
  1. Ismerje meg hallókészüléke beállításait!

A mindennapok során biztos, hogy Ön sem aknázza ki teljesen a hallókészüléke adottságait és van egy jól megszokott programlista, amit használ. A nyaralás előtt érdemes időt szánnia arra, hogy újra megismerkedjen a készüléke tudásával, hiszen nem tudhatja, hogy milyen új helyezbe kerülhet a kirándulás alatt.

Például javasoljuk, hogy ha a hallókészülékének van Bluetooth beállítása, akkor az utazás előtt gyakorolja a használatát. Így, ha szükséges, akkor tévéhez, telefonhoz és számítógéphez is könnyen tudja majd csatlakoztatni a készülékét.

  1. Tartsa a kézi poggyászában az alapvető kiegészítőket!

Sokakkal előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyásza elkeveredett és nem érkezett meg időben. Ezt a helyzetet elkerülve az alapvető hallókészülék kiegészítőket, mint az elemet, a töltőt vagy a szárító tégelyt érdemes a kézi poggyászában tartania. Így bármi is történjen a bőröndjével elkerülheti azokat a kellemetlen helyzeteket, melyeket ezeknek az alapkiegészítőknek a hiánya okozhat. 

  1. Indulás előtt ellenőriztesse hallókészülékét!

Mielőtt elindul nyaralni, fontos, hogy hallókészüléke megfelelő állapotban legyen.

Nincs is annál rosszabb, mikor egy váratlan helyzetben mondja fel a szolgálatot a hallókészüléke! Előzze meg a problémákat és ha úgy érzi, hogy hallókészülékének szüksége van arra, hogy szakértő szemek vizsgálják át, akkor mindenképp látogasson el országszerte megtalálható audiológiáink egyikére, ahol szakértő kollégáink segítenek Önnek.
Az Önhöz legközelebbi audiológiánk elérhetőségét ide kattintva ismerheti meg --> Hallásvizsgáló kereső

  1. Tartsa tisztán a fülét és a hallókészülékét!

Szánjon időt a hallókészülékek tisztítására és rutinszerű karbantartására az utazás alatt is. Ne hagyja, hogy a fülében felhalmozódó fülzsír károsítsa a készülékét. Erre azért érdemes figyelnie, mert a nyaralás alatt nehéz lesz olyan szakembert találnia, aki szakszerűen tudja megjavítani a készülékét. Ha úszik vagy más nedves tevékenységet folytat, akkor mielőtt visszahelyezi a készüléket a fülébe, győződjön meg róla, hogy a füle teljesen kiszáradt. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a koszos vizet beszorítja a fülébe a készülék, ez pedig hosszútávon fülfertőzést okozhat és a víz a készülékbe bejutva csökkentheti az eszköz élettartamát is.

+ 1 tanács: hallókészülékét soha nem hagyja a napon, ugyanis a 60 Celsius fok feletti hőmérséklet károsíthat azt!

Kellő körültekintéssel a nyaralás hallókészüléket viselőként is problémamentes és pihentető lehet. Tartsa észben a fent említett tippeket akkor, amikor vakációra megy, így biztosan felhőtlen lesz a kikapcsolódása.