A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallásvizsgálat a koronavírus idején

A hallásvizsgálat menete egy jól kidolgozott, bevált folyamat, melynek keretében hozzáértő, képzett szakemberek vizsgálják meg hallása állapotát több szempontból.
Hallásvizsgálat a koronavírus idején

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hallásvizsgálaton – más egészségügyi szűrések mellett – mindenkinek érdemes lenne legalább kétévente egyszer részt vennie. Mivel a kor előre haladtával szinte minden embernél megfigyelhető a hallás romlása. Ugyanakkor az idejében észlelt halláscsökkenés eredményesen kezelhető!

Önnek is aktuális lenne a kontroll hallásvizsgálat, de a mostani járványügyi helyzet eltántorítja? Esetleg azért nem látogatott még el egy audiológiánkra, mert nem tudja, hogy hogyan zajlik egy hallásvizsgálat? Mi most megmutatjuk!

Hallásvizsgálat menete

A hallásvizsgálat egy egyszerű, gyors és fájdalommentes folyamat, mely az alábbi lépéseket tartalmazza:

  1. Állapotfelmérés

A hallásvizsgálat előtt egy állapotfelmérés történik. Ennek során kollégáink minden olyan tényezőre fényt derítenek, melyek jelenlegi hallásállapotára befolyással lehetnek. Pl.: fül-orr-gégészeti betegségek, munkakörülmények stb.

 

  1. Hallójárat állapotának felmérése

Ezt követően megvizsgáljuk a hallójárat állapotát, mivel a dobhártya sérülése vagy a fülváladék (fülzsír) akadályozhatja a vizsgálat menetét. Ilyen esetekben szakorvos beavatkozása javasolt a probléma kezelésére, illetve a fülzsír eltávolítására.

 

  1. Hallásküszöb vizsgálat

A hallójárat állapotának ellenőrzése után az úgynevezett hallásküszöb vizsgálat következik. Ezt egy speciálisan kialakított hangszigetelt siketkamrában végezzük el. A vizsgálat során klinikai audiométer segítségével fejhallgatón keresztül különböző frekvenciájú hangokat hallanak az ügyfelek. A halláscsökkenés mértékének pontos megállapításához a hangerőt folyamatosan emeljük mindaddig, amíg az ügyfél meg nem hallja a hangot. A hang érzékelését kézfeltartással, vagy egy nyomógomb megnyomásával jelezhetik számunkra. A két fül vizsgálata külön-külön történik.

Audiogram

Az eredményeket az audiológus szakasszisztens audiogramon rögzíti. Az itt kapott grafikon azt szemlélteti, hogy egy-egy frekvencián melyik az a leghalkabb erősségű hang, amelyet a vizsgálaton résztvevő személy még éppen képes meghallani. Tehát, hogy mennyire hallja jól különböző hangmagasságokon az adott hangokat. Ezt a leghalkabb értéket hallásküszöbnek is nevezzük. Az audiogram tulajdonképpen a hallás vizuális térképe.

Ugyanakkor az audiogram akkor mutatja a legpontosabb eredményt, ha kiegészítjük azt a beszédértési vizsgálat eredményével is. Így ez a következő állomása a hallásvizsgálatnak.

  1. Beszédértés vizsgálat

A teszt során meghatározott hangerővel, egyenletesen ejtett egyszótagú szavakat hall a páciens. Az a feladata, hogy visszaismételje ezeket. A helyesen megismételt szavak arányából tudjuk megállapítani a beszédértés százalékos arányát. 

A vizsgálatok kiegészülnek un. akusztikai impedancia és stapedius reflex vizsgálattal, melyek a középfül vizsgálatai.

Mitől lesz biztonságos a hallásvizsgálat?

A pandémia megjelenése óta még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy biztonságos körülményeket teremtsünk betérő pácienseink számára. Ezért egyszerre több eszközt is bevetünk, hogy egészségét megóvjuk. Így többek között:

  • Minden ügyfelünk időpontra érkezik, így csökkentjük annak az esélyét, hogy más pácienssel találkozzon.
  • A hallásvizsgálónkba való belépés után és távozás előtt kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk.
  • A hallásvizsgálónkba történő belépést követően igény esetén maszkot adunk Önnek.
  • Audiológusaink folyamatosan maszkot és kesztyűt viselnek.
  • Speciális fertőtlenítőszerekkel tisztítjuk a felületeket és a hallásvizsgálat során használt eszközeinket minden páciens után.
  • Hallásvizsgálóinkban rendszeresen szellőztetünk.
  • A védelem legmagasabb szintű biztosítása érdekében hallásvizsgálóink ózongenerátoros fertőtlenítőt használnak. Ez a berendezés hatékonyan képes elpusztítani a mikroorganizmusokat, így eredményesen veszi fel a harcot a vírussal szemben is. Szeretne többet megtudni erről az eszközről? Kattintson ide --> Innovatív fertőtlenítési technológia a Victofon rendelőiben 

A mostani helyzet se tántorítsa el Önt attól, hogy részt vegyen rendszeresen hallásvizsgálatunkon. Tegye meg az első lépést és látogasson el audiológiáink egyikére! Hallásvizsgáló keresőnk segítségével pillanatok alatt megtalálhatja az Önhöz legközelebbi audiológiánkat ---> Hallásvizsgáló kereső