FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallássérültként lejár a jogosítványa? – Így hosszabbíthatja meg!

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a hallássérült autóvezető veszélyes a forgalomban, azonban ez nem így van. A hallássérültek nem okoznak több balesetet, mint ép társaik. Ez annak is köszönhető, hogy ők tisztában vannak azzal, hogy a hallásuk nem tökéletes. Így sokkal jobban figyelnek és koncentrálnak azokra az ingerekre, amik vezetés közben érik őket.
Hallássérültként lejár a jogosítványa? – Így hosszabbíthatja meg!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A mai napig számtalan olyan tevékenység van, mely kihívások elé állítja a hallácsökkenéssel küzdőket. A jogosítvány meghosszabbítása egy 2017-es rendeletmódosításnak [1] köszönhetően már nem tartozik közéjük. De nem szaladjuk ennyire előre. Mikortól és milyen feltételek mellett szerezhettek és hosszabbíthattak korábban jogosítványt a hallássérültek? Ezzel folytatjuk!

A kezdetek

1967-ben Magyarország - más európai országokkal együtt - elsőként engedélyezte a siketek és nagyothallók jogosítvány szerzését. A nemzet sportolója, 204-szeres olimpia válogatott asztali teniszező Wertner Györgyné Ivánkay Mária úttörőnek számított ebben. Ő volt az első Magyarországon, aki siketként megkapta a jogosítványt. [2] Mária sikere után még több ezer hallássérült szerezte meg a vezetői engedélyét.

Egészen 2017 elejéig a hallásproblémával élő autóvezetők csak úgy kaphatták és hosszabbíthatták meg gépjárművezetői engedélyüket, ha részt vettek egy külön szakorvosi vizsgálaton és az orvosi rehabilitációs bizottság elé járultak. Ez azonban megváltozott.

Könnyebb lett a jogosítvány meghosszabbítása

2017-ben sikerült elérni, hogy a siketeknek és a nagyothallóknak is elegendő legyen a szokásos egészségügyi alkalmassági vizsgálaton részt venni a jogosítvány meghosszabbításához. Külön szakorvosi vizsgálatra most már csak a gépjárművezetői engedély megszerzésénél vagy hallásban bekövetkezett változás esetén van szükség. Hosszabbítás esetén a területileg illetékes háziorvost kell felkeresni. A körzeti orvosnak már nem kell kötelezően elrendelnie a rehabilitációs bizottság vizsgálatát, ha a hallássérült bizonyítani tudja, hogy állapotában nem következett be változás. [3]

Az autóvezetés sokak számára a mindennapi életet teszi könnyebbé. Hallássérültként önnek sem kell kimaradnia az gépjárművezetés nyújtotta örömökről!

Hallása állapotát évente érdemes felülvizsgáltatni, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen vezetés közben.

Úgy érzi, hogy hallásvizsgálatra lenne szüksége? Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatunkra most!

Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatra

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

[1] https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99200013.NM&mahu=1

[2] https://sinoszhangforras.hu/hogy-lehet-jogositvanya-a-hallasserulteknek/

[3] https://2015-2019.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/nem-kell-plusz-orvosi-vizsgalat-a-siketek-es-nagyothallok-jogositvanyhosszabbitasahoz