Hallássérülés a filmvásznon

A filmek világában számos alkotót foglalkoztat a hallássérültek élete és remek filmek készültek hallássérült és siket emberek történetéről. Közülük ajánlunk néhány olyan filmet, amelyeket érdemes megnézni.
Hallássérülés a filmvásznon

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Halhatatlan kedves (1994)

Romantikus dráma a legendás Ludwig van Beethoven életéről, amelyben egy titokzatos szerelem történetére is fény derül. A szálak Bécsbe, Karlsbadba és Martonvásárra vezetnek, Brunswick gróf és családja birtokára. Ennek folyamán bontakozik ki a szerelmi szál, amelyről Beethowen senkinek nem mesélt élete folyamán.

A számat figyeld! (2002, Cézár díj, Európai filmdíj)

Főszereplője egy visszafogott hallássérült nő, aki szájról olvas. A cég, ahol dolgozik, nem becsüli meg, hajtja a bizonyítási vágy, túlterheli magát. Kap maga mellé egy kisegítőt egy 25 éves fiatalember személyében, aki sajnos a lopáson kívül semmihez nem ért, és feltételesen van szabadlábon. A két kívülálló között különös szövetség alakul ki.

Vaklárma (1989)

Fergeteges vígjáték, amelyet bármikor szívesen végig nevet az ember. Dave süket, és Wally vak. Látnak egy gyilkosságot. Dave nézte és Wally hallgatta. A film vidám formában mondja el, hogyan tudja támogatni, segíteni egymást szorult helyzetében egy világtalan és egy siket ember.


The Sound and the Fury – Hang és düh (2000)

Az Oscar-díjra jelölt filmdráma három generáción át követi az Artinians család siket és a halló tagjait. A szívbe markoló történetben szembesülünk, hogy milyen eszközökkel segítik a siketeket hallani. Peter Artinian és felesége siketeket, öt éves leányuk, Heather hallásjavító implantátum beültetésére vár. Bemutat egy ismeretlen halló világot egyedülálló, vizuális módon. Heather Artinian lelkesedve, kíváncsian várja a műtétet.

A csenden túl (1996)

A film egy kislányról, Lararól szól, akinek szülei siketnémák. Lara segít abban, hogy a szülei másokkal is tudjanak kommunikálni. A kislány a zene területén ér el sikereket, klarinétozik, ami a mindene. Szülei azonban nem tudnak osztozni Lara sikerében. Lara döntés előtt áll, a saját életét élje, vagy szülei támasza legyen. Ráadásul a szerelem is rátalál.

Kedves kis semmiség (2008)

A történet középpontjában egy pár áll. A nő siket, a férfi tökéletesen hall. A kisfiúk is siketen születik. Lehetőség adódik egy implantátum beültetésére, amely hatására a kisfiú hallóvá válna, ám az anyuka ennek szükségességét másként látja, mint az apa. A történet ebből az ellentétből bontakozik ki.

A Bélier család (2014)

A családi vígjátékben Paula Bélier- vel ismerkedünk meg, aki első látásra egy átlagos tinédzser életét éli egy francia kisvárosban: gimnáziumba jár, szabadidejét legjobb barátjával tölti. Nagyon szeretne énekelni tanulni, amiben nagy szerepet játszik egy fiú is. Már a meghallgatáson kiderül, hogy kivételes zenei tehetsége van, és tanára komoly esélyt lát arra, hogy a lány egy neves párizsi iskolában tanuljon énekelni. Ám a lehetőség Paulát nem várt dilemma elé állítja: családjában ő az egyetlen, aki nem siketnéma. E miatt szülei életében és farmjuk gazdálkodásában elengedhetetlennek tűnik a lány jelenléte. Főleg, amikor édesapja hirtelen ötlettől vezérelve indulni akar a helyi polgármester választáson és politikai ambícióinak népszerűsítésében, a tolmács szerepet csak a lány tudja teljesíteni. De vajon ez elég ok, hogy családja visszatartsa a tehetséges lányt álmai valóra váltásától?