A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Fülzúgás: Mi okozza és hogyan kezelheti?

A fülcsengés vagy más néven fülzúgás közel fél millió ember mindennapjait teszi nehezebbé. A betegség alvásproblémához, tartós fáradtsághoz, de akár depresszióhoz is vezethet.
Fülzúgás: Mi okozza és hogyan kezelheti?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 5 perc

A fülzúgástól (tinnitustól) szenvedők sok esetben búgó, csengő, csiripelő, morajló néha zakatoló hangot hallanak úgy, hogy nincs semmilyen külső zaj, mely ezt indokolná. Egy-, de akár kétoldalon is kialakulhat és sokszor olyan érzés, mintha belülről szólnának ezek a nemkívánt hangok.

A fülzúgás az esetek legnagyobb részében csak egy pár napig tart, majd spontán elmúlik. Ugyanakkor vannak esetek amikor hosszabb ideig nem szűnik meg ez a kellemetlen hang. Ilyenkor érdemes szakorvoshoz fordulnia. Ugyanis a fülcsengés tartós fennállása gátolhatja az elalvást, a koncentrációs képességet és ezáltal egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.

Habár az életkorral kétségkívül nő a tünetek előfordulásának gyakorisága, a panaszok eredete más, a háttérben meghúzódó problémákra is visszavezethető.

A fülzúgás okai:

  • A fülcsengés leggyakoribb oka a hosszan tartó hangos zajoknak való kitettség (pl.: munkagépek miatt). A fülzúgásban szenvedők közel 90%-ának van zaj okozta halláskárosodása. A zaj maradandó és visszafordíthatatlan károsodást okoz a belső fülben lévő csiga érzékeny szőrsejtjeiben. Így például a pilóták, a rockzenészek, a nyomdászok és az ácsok is a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Zajos munkahelyen fontos a megelőzés, ezért viseljen fülvédőt vagy füldugót! Látogasson el webáruházunkba, ahol számtalan füldugó közül válogathat --> Zajvédő és uszodai füldugók

  • Egyetlen hirtelen, rendkívül hangos zaj (pl. lövés, petárda) szintén fülzúgást okozhat.

  • A fülcsengés számos betegség miatt is kialakulhat, beleértve a fülgyulladást, a belsőfül keringési zavarait, a Meniere-szindrómát, a fej- és nyaksérülést, a magas vérnyomást, egy jóindulatú elváltozást (akusztikus neurinoma), a hirtelen vagy az időskori halláscsökkenést.

  • Ugyanakkor egyes gyógyszerek mellékhatása miatt is jelentkezhet fülzúgás. (pl.: aszpirin, nem szteroidos gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, a rákgyógyításban használt készítmények vagy vizelethajtó szedése mellett is kialakulhat fülzúgás, emellett gyakran jelentkezik poszttraumatikus stressz-szindrómás betegeknél is)

  • A fülzúgás egyes eseteit fertőzések vagy a hallójárat elzáródása is okozhatja, azonban ebben az esetben a fülzúgás könnyen megszüntethető, ha a kiváltó okot kezeljük.

  • A fülcsengést kiváltó okok közt meg kell említeni a dohányzást, a túlzott alkohol fogyasztást és a nem elegendő víz bevitelt is

  • Emellett a hallójáratban összegyűlt és lerakódott fülzsír, a nyakcsigolya problémák, vagy a normálistól eltérő csontkinövés a fülben is okozhat fülcsengést.

Mit tehet a fülcsengés ellen?

Az esetek nagy részében a fülzúgás gyógyítható, vagy a panaszok csökkenthetők. Életmód változtatással, több mozgással, megfelelő napi folyadék bevitellel és a dohányzás felhagyásával sokat tehet azért, hogy csökkentse a fülcsengést. Sokszor a kellő folyadékbevitel már önmagában is enyhítheti a fülzúgást, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítania az elegendő napi vízbevitelre.

Ezen kívül a következőkre érdemes odafigyelnie:

  1. Fülzsír eltávolítása - A fülzsír-dugó eltávolításával csökkentheti a fülzúgás tüneteit.
  2. Az erek állapotának kezelése - Magas vérnyomás esetén igen fontos a vérnyomás csökkentéseés a vérnyomás stabilizálása. 
  3. Használjon hallókészüléket! – A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás sikeresen kezelhető hallókészülékkel.
  4. A kiváltó gyógyszer/gyógyszerek lecserélése.

Gyakran azonban a fülzúgás az alapbetegség kezelése után is folytatódik. Ilyen esetben más terápiák – mind a hagyományos, mind az alternatív – jelentős enyhülést hozhatnak azáltal, hogy csökkentik vagy elfedik a nem kívánt hangot. Alkalmazhatunk otthonunkban kellemes háttérzajokat, hallgathatunk zenét, rádiót, de a fehér zaj is segítséget nyújthat.