A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Fehér zaj, rózsaszín zaj… valóban segíthet a pihenésben?

Önnel is előfordult már, hogy este teljesen kimerülve dőlt be az ágyba mégsem sikerült elaludnia? Ha igen, akkor nagy eséllyel alvászavarral küzd, aminek a megoldása egy karnyújtásnyira van Öntől.
Fehér zaj, rózsaszín zaj… valóban segíthet a pihenésben?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az alváshiány kialakulásának számos oka lehet, ugyanakkor az alvás közben hallott hangok és zajok is befolyásolhatják a kipihentség fokát. Az álmatlanság negatívan hat a mindennapjainkra, nehezebben tudunk összpontosítani és teljesíteni a munkahelyünkön. Az alvási nehézségek megoldásaként gyakran ajánlják a fehér zajt, mely segítséget nyújthat. Ugyanakkor a fehér zaj mellett létezik az úgynevezett rózsaszín zaj is, mely hasonlóan eredményes lehet.

Mi az a fehér zaj?

A fehér zajt a környezetben természetesen előforduló hangok elfedésére használják. Tulajdonképpen ez egy folyamatosan ismétlődő hang, mely hasonlít a hajszárító, a ventilátor vagy a porszívó zúgására. Lényege, hogy elnyomja azokat a stimuláló hangokat, melyek megzavarhatják az alvást. Ilyen lehet például az autó dudálása vagy az ugató kutya hangja. A fehér zaj használatát gyakran ajánlják alvási nehézségek és alvászavarok, például álmatlanság esetén. Ilyen zajt hallgathatunk számítógépen, okostelefonon, illetve léteznek kifejezetten fehér zajt kibocsátó gépek is. Ebben az esetén az energia egyenlően oszlik el a frekvenciákon, így egy egyenletes duruzsoló hangot hoz létre.

A fehér zaj pozitív hatásainak vizsgálatára számtalan kutatás készült. Az egyik ilyen tanulmány[1] arra a következtetésre jutott, hogy a fehér zaj segíti a koncentrációt. Így, ha munkavégzés közben szeretne még jobban összpontosítani, akkor érdemes fehér zajt hallgatnia, hiszen ezzel növelheti a teljesítőképességét.

A másik nyugtató hang a rózsaszín zaj…

A rózsaszín zajnál az energia nem egyenlően oszlik el, alacsonyabb frekvenciákon intenzívebb, ami a fehér zajnál mélyebb hangot hoz létre. A természet tele van rózsaszín zajjal, beleértve:

  • a susogó leveleket,
  • a csendes esőt
  • és a szél moraját

Az emberi fül számára a rózsaszín zaj „laposnak” vagy „egyenletesnek” tűnik. A rózsaszín zajt szintén ki lehet próbálni alváshoz, például a YouTube-on találhat ehhez számokat. Okostelefon alkalmazások, - mint a NoiseZ - különféle zajok felvételeit kínálják.

Egy 2012-ben elvégzett kutatás [2] eredményei azt mutatják, hogy az állandó rózsaszín zaj csökkenti az agyhullámokat, ezáltal elősegítve a jobb alvást. A minőségi mélyalvás kedvező hatással van a memóriára, serkenti az emlékezőképességet, ráadásul reggelente frissen ébredhet. A rózsaszín zaj biztonságos gyógyszermentes megoldást jelenthet az alvásproblémákra és enyhítheti a korral járó memóriaromlás mértékét is.

A rózsaszín zaj is alvássegítő képességgel bír. Míg a fehér zaj a kisbabák nyugodt alvását segíti elő, az úgynevezett rózsaszín zaj az idősebb korosztály alvászavaraira jelenthet megoldást.

A pihentető alváshoz szükséges körülmények megteremtésének egyik eleme lehet a rózsaszín és a fehér zaj hallgatása. Ha alvási nehézségekkel küzd próbálja ki Ön is ezt a megoldást. Kísérletezzen a két hanggal, hogy megtudhassa melyik hang a nyugtatóbb Önnek!

 

[1] https://behavioralandbrainfunctions.biomedcentral.com/articles/10.1186/1744-9081-6-55

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22726808/