A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Egy apró pók, mely különleges hallásának köszönhetően lenyűgöző vadász

Az ogre-arcú pók a lábával hallja a levegőben repülő zsákmányát. Hogyan képes erre?
Egy apró pók, mely különleges hallásának köszönhetően lenyűgöző vadász

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A Deinopis Spinosa vagy más néven ogre-arcú pók hatalmas szeméről és éles látásáról ismert. Korábban úgy gondolták, hogy erre azért van szüksége, mert így időben észlelni tudja a felé repülő apró zsákmányokat.

Azonban a Cornell Egyetem kutató biológusa Jay Stafstrom és munkatársai azt feltételezték, hogy az ogre-arcú pókok nem a szemükre, hanem a hallásukra támaszkodnak akkor, amikor elkapják az áldozatukat. A témával kapcsolatban végzett kutatásuk során megvizsgálták, hogy az ogre arcú pókok képesek-e felvenni a rovarok csapkodása által keltett akusztikus jeleket.

A vizsgálat során különböző frekvenciájú hangokat játszottak le a pókoknak. Azt vették észre, hogy az alacsony frekvenciájú (150 és 750 Hz közötti) hangokra – melyek a különböző repülő rovarok szárnyverésére hasonlítanak - a pókok hátra csapódtak és kifeszítették a hálójukat, mintha egy repülő bogarat szeretnének elkapni.

A kutatás során kiderült, hogy a pók nem látja, hanem hallja a rovarok repülését a lábán lévő kis foltok segítségével. Ezek a foltok tulajdonképpen párhuzamos bevágások a pók lábain. Ezek az apró rések idegsejteket tartalmaznak, amelyek észlelik a hangrezgés okozta nyomásváltozásokat, és továbbítják az információt az állat agyának. A pók, ezzel az ember számára furcsa megoldással akár 2 méterről is hallja a felé repülő rovarokat.

Az új tanulmány[1] kiderítette, hogy a repülő zsákmány szerzéséhez ez a pókfajta nem a nagy szemeit, hanem a hallását használja. Az afrikai, amerikai és ausztrál erdőkben élő, nagyjából 2 centiméteres pókok - eltérően más társaiktól - nem hálót szőnek, hanem egy kifeszített szálon himbálózva légtornászként a levegőbe emelkedve kapják el az arra szálló gyanútlan áldozatukat.

A tanulmány eredményei segítettek elvetni azt a régi mítoszt, miszerint a pókok csak a mechanikus rezgéseket képesek észlelni.

Míg a pókhallás vizsgálata meglehetősen új keletű, azt korábban is tudták, hogy nem az ogre arcú pók az egyetlen, aki észleli a hangokat. Több kutatás is bebizonyította, hogy az ugrópókok is a lábukon lévő szőrszálaknak köszönhetően érzékelik a hangokat.

Ez a felfedezés, miszerint a pók hallja a hangokat azt is feltételezi, hogy az ogre-arcú pókok képesek más frekvenciájú hangokat is meghallani. Pl.: a denevért vagy a veszélyes ragadozó madarak szárnycsapásait.

A kutatók a jövőbeni vizsgálataik során arra törekednek, hogy még jobban megismerjék az ogre arcú pókok hallását. Ezért olyan kísérleteket szeretnének elvégezni, melyek feltárják azt, hogy a pókok észlelik e hang irányát. Ehhez különböző szögekből fognak hangokat lejátszani, és megfigyelik, hogy a pókok megváltoztatják-e az akrobatikus szaltóikat a hangforrás irányának függvényében.

 

[1] https://www.livescience.com/ogre-faced-spider-hearing.html