FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Diabétesz és a tinnitus kapcsolata

Sok ember észlelt már élete során kisebb-nagyobb fülzúgást, mely egyénenként változó erősségű és megjelenésű lehet. A latin tinnire szóból származik a tinnitus elnevezés, amely csengést jelent. A jelenség azonban sokféle lehet: csengés, búgás, berregés, morajlás, zúgás, sziszegés, kopogás, dobogás, sistergés, fütyülés, ciripelés, zümmögés.
Diabétesz és a tinnitus kapcsolata

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A fülzúgás egyik, vagy akár mindkét fülben érzékelhető. A tinnitus önmagában nem betegség, hanem nemkívánatos tünet. A fülzúgást kiválthatja anyagcsere rendellenesség vagy gyógyszer mellékhatása, valamint abból is eredhet, hogy a vér inzulin szintje rendkívül alacsony.

Nem is gondolnánk, de számos étel- és italfogyasztási szokás vezethet a fülzúgás tünetének súlyosbodásához, például a magas cukor tartalmú ételek túlzott bevitele. Azok az emberek, akiknél 2-es típusú cukorbetegséget mutattak ki, sok éven át túlzott mennyiségű szénhidrátot (cukrot) fogyasztottak, amely komplex anyagcsere eltérést, akár inzulinrezisztenciát is okozhat. Inzulinrezisztencia alakul ki akkor, amikor csökken az adott inzulinjelre érkező válasz a sejtek részéről.

 

A belső fülnek – ugyanúgy, mint az agynak - nincs zsír tartaléka vagy tárolt energiaforrása. Teljes mértékben az oxigén és a glükóz véráramból történő szállításán alapul. Ha a glükóz szállítás megszakad, a belső fül és az egyensúlyszerv működésében zavar alakul ki. A fülzúgás és a Meniere-betegség ennek az állapotnak is a következménye lehet.

Klinikai kutatások is alátámasztották, hogy a 2-es típusú diabéteszes pácienseken a halláscsökkenés és a fülzúgás gyakorisága is nagyobb.

Figyelni kell a táplálkozás minőségére, a testsúly alakulására minden életkorban. Ha fiatalabb korban figyelmet fordítunk a megfelelő táplálkozásra, nagyobb esély van a tinnitus elkerülésére a későbbiekben.

Többlet testsúlynál könnyebben kialakulhatnak a későbbiekben fülzúgást okozó keringési betegségek. Minél többet mozogjon, életkornak megfelelően sportoljon. A kiegyensúlyozott életvitelben stressz- és a problémakezelés is fontos, valamint kerülje a magas cukor tartalmú ételeket, figyeljen a helyes táplálkozásra.

 

Ha Önnél is előfordul a fülzúgás töltse ki tesztünket és mi segítünk! Teszt