A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Az újszülöttkori objektív hallásmérések jelentősége

Az újszülött első felsírása az élet egyik legjelentősebb pillanata. Azonban nem minden csecsemő hallja a saját sírását és az édesanyja hangját. Sok szülőnek a számtalan újdonság mellett – amit egy újszülött érkezése okoz - meg sem fordul a fejében, hogy már a kezdeti időszakban is oda kell figyelnie gyermeke hallására.
Az újszülöttkori objektív hallásmérések jelentősége

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Nem véletlenül tartozik a fülünk a legfontosabb érzékszerveink közé.

A beszédfejlődés alapja az ép hallás. Egy pici baba a fülén keresztül szerzi meg azokat a hangingereket, amelyek a későbbi beszéd kialakulását segítik. Éppen ezért kiemelten fontos már a születést követően megvizsgáltatni a babák hallását. Ugyanis a későn felismert hallásvesztés hatással van a gyermek beszédfejlődésére, kommunikációjára, később a tanulási képességeire és iskolai teljesítményére, valamint a szocializációjára is. A szülőnek érdemes figyelnie már néhány hónapos kortól a hallásproblémára utaló jeleket. Ilyen lehet például, ha a gyermek nem gagyog változatosan vagy nem reagál hangokra, halk zajokra. Szeretne többet tudni erről a témáról? Olvassa el korábbi cikkünket, amit ide kattintva érhet el --> A hallás és a beszéd szoros kapcsolata

Régebben szubjektív módszerekkel vizsgálták a csecsemők hallását, így például pislogási reakciókat vagy ébredési reflexet figyeltek. Ez azonban bizonytalan eredményeket adott. A szubjektív módszereket felváltották az objektív hallásmérő berendezések. Ezek segítségével már a kórházban felismerhetik a csecsemőknél kialakult hallásproblémát. Az objektív mérések az újszülöttek esetében is gyors és megbízható információkat adnak a gyermek hallásáról.

Az újszülöttkori átfogó hallásvizsgálat 2015 óta Magyarországon is kötelező. Ennek köszönhetően a rizikófaktorba nem tartozó gyermekeket is hamar diagnosztizálhatják, így időben megfelelő segítséget kaphatnak. Egy baba élete első hallásvizsgálatán rögtön születése után, 0-4 napos korban esik át, egy szakmai protokoll alapján.

A kórházakban a csecsemők hallását kétféle, teljesen fájdalommentes objektív módszerrel mérik:

  • Az egyik az un. otoakusztikus emisszió (OAE), amely a belső fül működését vizsgálja.
  • A másik mérés az un. BERA vizsgálat, amely a hallópálya agytörzsig haladó szakaszát figyeli meg.

Ha ezeknek a hallásméréseknek az eredménye valamilyen okból eltér a normálistól, a szűrést néhány héten belül még egyszer megismétlik. Amennyiben az ismételt vizsgálatok is a halláscsökkenés gyanúját igazolják, akkor kerülhet sor a frekvenciaspecifikus objektív hallásvizsgálatra, az un. ASSR-re.

Megfelelő vizsgálatokkal igazolt hallásvesztés esetén elkezdhető a kisgyermek korai fejlesztése, rehabilitációja szurdopedagógus segítségével és gyógyászati segédeszköz ellátással. A korai felismerés azért is fontos, mert a súlyos idegi halláskárosodással született gyermekek még a beszéd kialakulása előtt kaphatnak ellátást cochleáris implantátum beültetésével. A legjobb eredményt az biztosítja, ha a hallás rehabilitációja 1-2 éves korban, de legkésőbb a gyermek 4-5 éves koráig megtörténik. Szülőként szeretne még többet olvasni a cochleáris implantációról? Itt bővítheti tudását a témában: Hallásjavító implantátum gyerekkorban - szülőknek

Az újszülöttkori hallásvizsgálat eredménye természetesen nem jelzi előre a gyermek későbbi hallásfejlődését. Éppen ezért az idő előre haladtával a szülőnek folyamatosan érdemes figyelemmel követnie a nagyobb gyermekek reakcióit is.

Ne feledje! Az időben felismert halláscsökkenés javítható megfelelő terápia alkalmazásával. Figyeljen oda Ön is az intő jelekre és vizsgáltassa meg gyermeke hallását már a kezdeti időszakban!