A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Az életkorral összefüggő halláskárosodás

Az életkorral összefüggő halláskárosodás az élet minden területére hatással van. Nehezebben hallja meg a telefont, a csengőt vagy épp a riasztó hangját, de problémássá teheti a másokkal való kommunikációt is.
Az életkorral összefüggő halláskárosodás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A kor előrehaladtával megjelenő hallászvesztés vagy más néven presbyacusis fokozatosan és egyenlően lép fel mindkét fülben, éppen ezért lehet nehezen felismerni a változást.[1] Az érintettek többek között beszédértési problémákkal, nem ritkán félrehallással küzdenek és a háttérzajban nehezebbé váló kommunikáció sem ritka. Az információcsere körülményesebbé válása a társasági életre is hatással lehet. A halláscsökkenés negatívan érintheti az egyén önértékelését, szorongás és társadalmi elszigeteltség alakulhat ki.

Mi lehet az oka a korral járó hallásromlásnak?

Az állapot a 65 év felettiek 30%-át érinti. Számos kiváltó oka lehet. Leggyakrabban az életkor előrehaladtával a belső fülben található szőrsejtek pusztulása miatt bekövetkező változásokból adódik. Ez az érzékszervi-idegi eredetű hallásvesztés leggyakoribb típusa. Ugyanakkor a középfülben is történhetnek olyan változások, melyek hatással lehetnek a hallásra. Mindemellett úgy tűnik, hogy a korral járó hallásromlás genetikai alapon is öröklődhet, de egyes betegségek (főleg a magas lázzal járó) és gyógyszerek is kiválthatják.

Az állapotot kezdetben a magas frekvenciák érzékelésének csökkenő képessége jellemzi, így például kevésbé hallja és érti a női vagy a gyermekhangokat. Még a viszonylag enyhe halláskárosodás is un. kognitív túlterhelést okozhat. Ez azt jelenti, hogy az illető feledékenyebb lesz, memóriavesztést tapasztal anélkül, hogy mérsékelt vagy súlyos halláscsökkenése lenne.

Mit tegyen, ha ezeket a tüneteket tapasztalja?

A hallásprobléma idővel súlyosbodhat. A kezeletlen halláskárosodás kihathat az egyén érzelmeire is, így például a fáradtabb, feszültebb és stresszesebb lehet.

Éppen ezért, ha úgy érzi, hogy halláscsökkenése van, akkor mindenképp vegye fel a kapcsolatot egy fül-orr-gégész szakorvossal és audiológussal. Ha hallásproblémát tapasztal ne várjon tovább, lépjen időben és vegye fel a kapcsolatot audiológus kollégáinkkal! Az országszerte megtalálható audiológiánk elérhetőségét ide kattintva ismerheti meg --> Hallásvizsgáló kereső

Milyen kezelések és eszközök segíthetnek?

A kezelés a hallásvesztés súlyosságától és milyenségétől függ, ezért a terápia teljesen egyedi. A halláskárosodás kezeléséhez különböző segédeszközök állnak a rendelkezésére. Hála a folyamatosan fejlődő technológiának, olyan modern eszközöket alkalmazhat, melyek megfelelően kompenzálhatják a hallásvesztésből eredő problémákat. Ilyen például a hallókészülék is, mely számtalan méretben és kialakításban áll a hallási nehézségekkel küzdők rendelkezésére. Az eszközöket egy ingyenes hallásvizsgálat után tudja 2 héten keresztül a saját környezetében kipróbálni. Ezek után a tapasztalataira támaszkodva az audiológus kolléga számítógép segítségével finom hangolja az eszközt, így olyan programokat állít be, melyek az Ön hétköznapi életéhez a legjobban igazodnak. (zajos tevékenység, zenehallgatás, elektronikai eszközök használata, mint a mobiltelefon vagy a tv).

Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatra gyorsan és egyszerűen ide kattintva --> Szeretnék részt venni egy ingyenes hallásvizsgálaton!

 

[1] https://www.nidcd.nih.gov/health/age-related-hearing-loss#4