A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Az a bizonyos korona- nem a pánik a megoldás!

2019 decemberében, amikor a hírekben megjelent a kínai Wuhan tartományában terjedő betegség még csak egy komoly, ám távoli problémának tűnt, ami minket nem fenyeget. Ám a fertőzés gyorsabban terjedt, mint ahogy azt az emberiség gondolta és hamarosan Európában is megjelent és rohamos tempóban tette be a lábát egyre több és több országba, így Magyarországra is.
Az a bizonyos korona- nem a pánik a megoldás!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

De mi is pontosan a teendő? Halmozzunk fel élelmiszereket? Zárkózzunk be? Éljük életünket úgy, mint ahogy eddig és ne is törődjünk vele? A legfontosabb, hogy se pánikba esni, se elbagatellizálni nem szabad a fertőzést! 

NA DE MI IS PONTOSAN A KORONAVÍRUS?

Több koronavírus is létezik. A koronavírusok lipid[1] burokkal rendelkező, egyszálú RNS[2] vírusok. A jelenleg terjedő járványt okozó COVID-19-et vírustenyésztés során azonosították. A nevét az elektronmikroszkópos képen látható, koronára emlékeztető megjelenése miatt kapta, valamint felbukkanásának dátuma is szerepel az elnevezésben.

A fertőzés emberről-emberre terjed, cseppfertőzés útján direkt, vagy indirekt módon. Lappangási ideje jelenlegi adatok szerint 7-14 nap. A megbetegedés lázzal, szárazköhögéssel, légzési nehézségekkel jár.

TEGYÜNK ELLENE!

A legtöbb, amit egyénként tehetünk a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében a higiéniás szabályok betartása:

  • Kézmosás mindenek felett: Természetesen mindenki kezet mos mosdó használat után és étkezések előtt. De fertőzésveszély esetén érdemes sűrűbben kezet mosni, olyan események után is, amely során eddig szükségtelennek gondoltunk. Ilyen lehet például egy üzlet, vagy iroda kilincsének megfogása, mozgólépcső korlátjának érintése, vagy a bankautomata használata. Érdemes magunknál tartani kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt. A kesztyű használata tömegközlekedési eszközökön sajnos nem jelent megoldást, hiszen élettelen tárgyakon is életben maradnak a vírusok egy bizonyos ideig, így a kesztyű levételét követően is kezet kell mosni.
  • Köhögési etikett betartása: Minden szülő rászól gyermekére köhögéskor vagy tüsszentéskor, hogy tegye a kezét, vagy egy zsebkendőt a szája elé. Ugye mi magunk sem feledkezünk meg erről?
  • Tüsszentés csak zsebkendőbe: Tömegközlekedésen, vagy az utcán nem tudunk azonnal kezet mosni tüsszentés után, így használjunk papírzsebkendőt, amit rögtön ki is tudunk dobni.
  • A környezetünk rutin szerű tisztán tartása és fertőtlenítése: Ebben az esetben is érdemes olyan dolgokra is gondolni, mint amit kézmosás esetén említettünk. Potenciális fertőzés forrás lehet egy munkahelyi laptop billentyűzete vagy otthonunk kilincse.
  • Nincs puszi: Furán hangzik elsőre, ám logikus. Cseppfertőzéses járvány során a megszokott érintkezési formákat, mint puszi és kézfogás, érdemes mellőzni. 
  • Szellőztetés: Otthonunkban és irodánkban is érdemes óránként, 10-15 perces szellőztetéseket beiktatni, hogy friss levegő az esetleges kórokozókat kivigye a zárt légtérből.
  • Kerüljük a tömeges rendezvényeket: A koronavírus emberről-emberre terjed így csak indokolt, elkerülhetetlen helyzetekben menjünk nagy tömegbe.

A fentebb említett tanácsok betartásával jelentősen visszaszorítható a vírus terjedése és elkerülhetővé válik a fertőzés kialakulása.

A különböző intézmények is igyekeznek gátat szabni a fertőzés terjedésének. A Victofon Kft. is, mint felelős cég, kiemelt gondot fordít arra, hogy ügyfelei egészségének megóvása érdekében az alapvető higiéniai óvó-védő rendszabályok felett további intézkedéseket tegyen a helyiségek tisztántartása és fertőtlenítése ügyében.

 

 

[1] Egyfajta zsírszerű anyag, csak alkoholban, éterben, acetonban oldódik.

[2] Ribonukleinsav, a DNS-hez hasonló ismétlődő elemekből álló óriásmolekula.