FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Amit a kutyák hallásáról tudni érdemes

A kutya hallása sokkal érzékenyebb az emberénél, akár négyszer távolabbról is meghall dolgokat, amiket mi nem is észlelünk. Meghallják a magasabb frekvenciájú hangokat is, könnyebben megkülönböztetik a hangokat (például felismerik bizonyos autó hangját), és meg tudják határozni a hang pontos helyét.
Amit a kutyák hallásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Emellett a kutya fülének formája is segít a hallás irányának meghatározásában. Külön-külön tudja mozgatni fülkagylóit, amely szinte radarként szolgál. Így egészen pontosan képes meghatározni, hogy egy-egy hang milyen irányból érkezik. A kutyák szinte tökéletesítették ezt a folyamatot.

Miért hallanak a kutyák jobban, mint mi emberek?

A kutyák fülét 18 izom irányítja, így a kutyák meg tudják dönteni és el tudják forgatni fülüket, hogy a hangot a belső fülbe hatékonyabban juttassák be. Ezenkívül néhány kutyafajta fülének olyan formája van, amely erősíti a hangot. A fülcsatornája is lényegesen hosszabb, mint az emberé. Az izmok lehetővé teszik a belső fülcsatorna helyzetének finomhangolását, így pontosabb és távolabbra képesek hallani a kutyák.

A kutyák akár 50 000 Hz-et is meghallanak, a kutyasíp általában 20 000 Hz-nél nagyobb hangot bocsát ki, amely megmagyarázza, hogy a kutyák miért reagálnak rá, miközben mi emberek nem halljuk.

Kutyák valóban szeretik a zenét?

A kutyák sokszor lelkesednek a zene iránt. Van, hogy izgatottan lihegnek, ugatnak, vonyítanak a dallamra vagy izgatottan felugranak, amikor meghallanak bizonyos dallamot. A kutatások kimutatták, hogy sok kutya a zene hangzásának megfelelően reagál a zenére, csakúgy, mint az ember. A kutya tehát szeretheti a zenét, de ez a zene típusától is függ. Megfigyelték, hogy a menhelyeken lévő kutyák nyugodtabbak és csendesebbek, amikor a klasszikus zenét hallanak. Ugyanakkor a kutyák nem érdeklődtek különösebben, ha popzene ment a rádióban, de izgatottak lettek és ugattak, amikor heavy metal zene szólt.

A zene a szorongásra is gyógyír lehet. Néhány kutya ugyanis szorong, ha a gazdija egyedül hagyja. A háttérben a zene lejátszása nemcsak abban segít, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül, hanem a dallamok is segíthetnek a külső hangok tompításában, amelyek magának a kutyusnak okozhatnak stresszt.

Összességében nincs szükség a zenei ízlésünk megváltoztatására, hogy megfeleljen a kutyánknak, de észre fogjuk venni, melyik zene tetszik neki.