A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Allergia és a hallás kapcsolata

A tavaszhírnök március beköszöntével bizony párhuzamosan elindul az allergia szezon is! Ilyenkor sokan szenvednek a szemviszketéstől, orrfolyástól és tüsszögéstől. Az allergia sajnos a fülünkre is kihatással lehet, a viszketés mellett a hallójáratban duzzanatot okozhat, illetve szédülés és dugultságérzet is kialakulhat, aminek következtében hallásunk is változhat.
Allergia és a hallás kapcsolata

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az immunrendszer az allergénekre reagál, hiszen olyan ellenanyagot termel, amelyek hisztamint szabadítanak fel. A hisztamin felszabadulása allergiás reakciót válthat ki. A tüsszögés, viszketés és az orrnyálkahártya megduzzadása fokozza a váladék termelését, ami ideiglenes vezetéses halláscsökkenést is okozhat.

A probléma elsősorban a középfület érinti, ahol az említett okok miatt megnő a nyomás, folyadék halmozódik fel, amely a dugultság érzetét kelti, és sajnos táptalajt is jelent a baktériumok számára. A fülkürt járata elzáródhat, ezáltal a középfül nem tud szellőzni. Az elzárt középfülben folyadék halmozódik fel, amely a zárt hallókürtön keresztül nem tud kiürülni. A gyulladást okozó baktériumok vagy vírusok a fülkürtön keresztül érik el a középfület, és annak gyulladását okozzák. 

 

A vezetéses típusú hallásvesztés akkor következik be, amikor valami, - például folyadék vagy fülzsír - megakadályozza a hanghullámok áramlását a fülön és a középfül hallócsontjain.

Allergia esetén kimondottan allergia elleni orrspray-ket, orrcseppeket használjunk, amelyeket huzamosabb ideig alkalmazhatunk. Segítségükkel hatékonyan gátolható a fokozott orrváladékozás és a kínzó tüsszögési inger.

Halláscsökkenés, huzamosabb dugultság érzet és szédülés esetén mindenképpen keressen fel Fül-orr-gégész szakorvost.