A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Afázia, egy különleges nevű állapot, mely Bruce Willis nevével került reflektorfénybe

Az elmúlt hetekben futótűzként terjedt a hír, miszerint a Golden Globe-díjas színész, Bruce Willis visszavonul hőn szeretett szakmájától, miután afáziát diagnosztizáltak nála. De mégis mi az a betegség, mely erre a komoly döntésre sarkallta a Die Hard filmek hősét? Íme!
Afázia, egy különleges nevű állapot, mely Bruce Willis nevével került reflektorfénybe

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: kb. 4 perc

Mi az afázia?

Az afázia egy összefoglaló elnevezés. Ide tartozik minden olyan kommunikációs és nyelvi zavar, mely valamilyen organikus eredetű agyi sérülés miatt jött létre. Az afázia a már meglévő nyelvi képességeket érinti, az illető nem úgy beszél, mint korábban. Erre utal a görög eredetű jelentése is: afázia=beszédtelenség. 

Miről ismerhető fel az afázia?

Az afázia gyakori tünete a beszédprobléma. Például az illető beszélgetés közben rossz szót használ, a szavakat helytelenül használja vagy gondja van a mondatok összeállításával. Az afáziás emberek számára ezek a tünetek és a beszédértési problémák is mindennaposak. Emellett az afázia ismertető jele, hogy:

  • az illető nem találja a megfelelő szavakat,
  • hibásan ejti ki a szavakat (pl. kihagy betűket),
  • beszéde nem követhető,
  • nehezen tudja megismételni, amit hallott,
  • nehézségbe ütközhet az olvasás, írás vagy számolás,
  • nyelvtani hibákat ejt,
  • artikulációja sérül,
  • bizonyos szót, szótagot vagy mondatot ismételget.

 

Nincs két egyforma afáziás: ez a rendellenesség mindenkit máshogy érint. Az afázia súlyossága és mértéke függ az agykárosodás helyétől és mértékétől, illetve az adott egyén személyiségétől is. Fontos megjegyezni, hogy egy átlagos afáziás intellektuális képessége nem sérül.

 

Mitől alakul ki az afázia?

Az afázia főleg a 65 év felettieknél alakul ki, általában agyi sérülés következtében. Az állapotot az agy károsodása okozza, például szélütés, agysérülés, súlyos fejsérülés vagy progresszív neurológiai állapotok, mint a demencia. Az agysérülés eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség. Az ilyen rendellenességet agyvérzésnek, illetve népnyelven „gutaütésnek” is nevezik. Az orvosi terminológiában a stroke elnevezés használatos, mely az agyi sérülés megbetegedésére utal.

 

Hogyan lehet kezelni ezt az állapotot?

Az állapot fő kezelési módjai a beszéd- és nyelvterápia. a kommunikációs funkciók helyreállítása az új kifejezési módok feltárása érdekében. Szerencsére az egyetlen esemény következtében diagnosztizált afáziával diagnosztizáltak többsége várhatóan valamilyen módon felépül a terápia révén. A terápia minden esetben beszédterapeuta (logopédus) segítségével történik. Magyarországon minden afáziás jogosult beszédterápiára, derül ki az Afázia Egyesület oldaláról. [1]

Az afázia egy kihívásokkal teli időszak a családtagok és az ismerősök számára is, a beszédprobléma mellett az illető érzelmi reakcióiban és memória képességeiben is változás állhat be. Ezért az afáziás beteggel türelemmel kell lenni, beszélgetés közben nem szabad siettetni, lényegretörő rövid mondatokat ajánlott használni. Érdemes igénybe venni segédeszközöket, például képeket, képes könyveket vagy táblagépet a kifejezés segítésére, íróeszköz és papír is jó, ha van kéznél, így az illető le tudja írni, mit szeretne mondani.

Az afáziából a felépülés gyakori, de ez függ az illető életkorától, nemétől, a sérülés elhelyezkedésétől és kiterjedtségétől.

 

[1] https://aphasie.hu/mi-is-az-afazia/