A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A zaj okozta halláscsökkenés figyelmeztető jelei

A mindennapi környezetünk tele van hangokkal. Így többek között a háztartási gépek és a közlekedés zaja, a rádió vagy a televízió hangja, de az utca forgalmának zöreje is hatással van a hallásunkra. Ameddig ezek a hangok nem haladják meg a biztonságos határértéket, addig hallásunkra nem leselkedik semmilyen veszély. De mi a helyzet akkor, ha ezek a hangok erősebbek, mint a biztonságos szint?
A zaj okozta halláscsökkenés figyelmeztető jelei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az olyan egyszeri impulzus hangok, mint a lövés vagy a robbanás, vagy a nagy zajszintnek való tartós kitettség, mint például egy zajos munkahely ártalmas lehet a fülünkre. Ez a fajta zajterhelés károsíthatja a belső fül érzékeny szőrsejtjeit és zaj okozta halláskárosodás léphet fel.

Kinél és mikor alakulhat ki zaj okozta halláscsökkenés?

A zaj okozta halláskárosodás minden életkorban kialakulhat. Legyen szó, gyermekekről, tizenévesekről, fiatal felnőttekről vagy idősebb emberekről bárkinél megjelenhet ez a probléma. A felnőttek halláscsökkenésének egyik leggyakoribb oka a zajártalom. Minden erős zajforrás (85 dB feletti zajhatás) károsíthatja a fület. A zajterhelés iránti érzékenység egyénenként változhat, de mindenki veszít a hallásából, ha hosszú ideig van kitéve erős zajnak.

A zaj okozta halláscsökkenés lehet azonnali, de kialakulhat hosszú távon is. Lehet ideiglenes vagy tartós, és érintheti az egyik vagy mindkét fület. Mivel a zajnak való kitettség általában fokozatos, előfordulhat, hogy az illető nem is veszi észre vagy figyelmen kívül hagyja a halláscsökkenés jeleit, egészen addig, amíg azok hangsúlyosabbá nem válnak. Idővel a hangok torznak hathatnak vagy elcsitulhatnak, illetve egyre nehezebben érti meg a beszédet. Figyelmeztető jel lehet a fülzúgás illetve, ha nem érti más emberek mondandóját főleg telefonon vagy zajos szobában.

A zaj okozta halláscsökkenés jelei a Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégium protokoll szerint[1]:

Akut zaj- vagy dörejártalom esetén:

  1. Féloldali halláscsökkenés
  2. fülfájdalom,
  3. fülből véres-savós váladék ürülhet,
  4. egyensúlyzavar léphet fel.

Krónikus, hosszú távú zajhatás esetén:

  1. Az első hetekben a fülben teltségérzés, fejfájás, nyugtalanság, alvászavar, fülzúgás, enyhe szédülés jelentkezhet, a műszak végére átmeneti hallásromlás léphet fel, amely másnapra megszűnik. A panaszok néhány hét után csökkennek. Az egyik leggyakoribb panasz a fülzúgás, amely főképpen az első időkben rendkívül zavaró.
  2. Hallásvédelem nélkül, évek múlva a magas frekvenciákon (3-6 kHz) kezdődve kialakul a maradandó halláscsökkenés (zajcsipke), mely beszédmegértési panaszt nem okoz. Állandósulhat a fülzúgás.
  3. Évtizedek múlva a halláscsökkenés a beszédfrekvenciák (500-2000 Hz) felé terjedve beszédértési zavart okoz.

A fiatalabb korosztálynál az első figyelmeztető jel a szédülés lehet, valamint az egyén úgy érezheti, mintha kicsúszna a lába alól a talaj, olyan érzése van, mintha minden inogna.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A  zaj okozta halláskárosodás MEGELŐZHETŐ megfelelő fülvédelemmel és körültekintéssel.

A hang forrásától való távolság és a hangnak való kitettség időtartama fontos tényező a hallás védelmében.

Fontos ökölszabály: kerülje el a túl hangos, túl közeli vagy túl sokáig tartó zajokat.

Viseljen füldugót vagy más védőeszközt, ha zajjal járó tevékenységet folytat. A zajártalom kiküszöbölésére szolgálnak a speciális füldugók, amelyek egyedi szűrőik segítségével kiszűrik a zavaró háttérzajokat. Így csak a fontos hangokat hallja. 


Nincs még ilyen eszköze? Nézzen szét webáruházunkban, ahol a fülvédelem legjobb eszközeit találja meg --> Zajvédő és uszodai füldugók

 

[1] http://ftsz.pte.hu/docs/protokollok/FOGL-A_zaj_okozta_hallaskarosodas.pdf