FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A szédülés csapdájában – mi az a Ménière-betegség?

Forog velünk a világ? A szédülés rohamokban tör ránk? Gyanakodhatunk Ménière-betegségre?
A szédülés csapdájában – mi az a Ménière-betegség?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A Ménière-betegség a belső fülben kialakuló rendellenesség, melyet az említett terület folyadékháztartásában fellépő zavar okoz. Ez a terület kiemelkedően fontos. A belső fül felelős a hallásért és az egyensúlyért. Amikor valamilyen elváltozás jelenik meg benne, működése is megváltozik.

A betegségnek három jellegzetes tünete van:

  1. Erős szédülés

    Ez egyeseknél egyszeri rohamként jelentkezik. Mások azonban rövid időn belül ismétlődve érezhetik, hogy forog velük a világ. A szédülés olyan mértékű is lehet, hogy az illető elveszíti az egyensúlyát és ennek következtében elesik. Ez a kellemetlen tünet eltarthat néhány perctől akár egy egész napig is.

  2. Halláskárosodás

    Ez a tünet általában csak az egyik fület érinti. A hallásproblémával élő emberek sokszor hajlamosak arra, hogy elhatárolódjanak másoktól amiatt, mert nehezebben tudnak bekapcsolódni egy-egy beszélgetésbe. Ezért társas kapcsolataik is beszűkülhetnek, nem tudnak annyi időt másokkal tölteni, mint amennyit szeretnének. Ez érzelmi rendellenességekhez, elszigeteltséghez, depresszióhoz és stresszhez vezethet.

  3. Fülzúgás

    A tinnitustól szenvedő betegek erős, zavaró fülzúgást tapasztalnak. Ehhez sípoló, csengő, zúgó esetleg zakatoló hang is társulhat úgy, hogy nincs semmilyen külső zaj, mely kiválthatná ezt. Akiknél ez a probléma folyamatosan fennáll, nehezen hallják meg a külső hangokat, hiszen a fülzúgás okozta zaj elnyomja ezeket.

A fent említett tüneteken kívül más mellékhatásokkal is számolni kell. Így például ezt a betegséget kísérheti fejfájás, émelygés, hányás, izzadás, valamint dugultság-érzet a fülben.

A Ménière-betegség bármely életkorban kialakulhat, de leginkább a 40-60 év közötti felnőtteknél fordul elő. Emellett a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

Mitől alakulhat ki a Ménière? [1]

Számos elmélet létezik arról, hogy mi okozza ezt a betegséget. Egyes kutatók azt gondolják, hogy a Ménière-betegség az erek összehúzódásának eredménye, hasonlóan a migrénes fejfájáshoz. Mások szerint vírusfertőzés, allergia vagy autoimmun reakciók következménye lehet. A Ménière betegség családokban is ismétlődhet, ezért az sem zárható ki, hogy genetikai eredetű.

Amennyiben a háziorvos belső fül eredetű szédülésre gyanakodik, úgy fül-orr-gégészetre küldi a pácienst, un. otoneurológiai vizsgálatra. Ezt követően a kiállított diagnózis alapján az orvos megállapítja, hogy Ménière-betegségről van-e szó.

A Ménière-betegség egy krónikus állapot. Azonban megfelelő kezeléssel, esetleges műtéttel és az életmód megváltoztatásával (például sószegény étrenddel) támogathatja a tünetek enyhülését. Ezen túl léteznek olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek a szédülés enyhítésében és a rohamok lerövidítésében segíthetnek.

 

[1] https://www.nidcd.nih.gov/health/menieres-disease#5