FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A rendszeres hallásvizsgálat előnyei

A halláskárosodás gyakran lassan alakul ki az idő múlásával, előfordulhat, hogy az érintett nem veszi észre a hallásában bekövetkezett enyhe vagy fokozatos hallásromlást. Ezért sokan hajlamosak a hallásvizsgálatot mellőzni, ha nem érzékelnek jelentős változást hallásukban.
A rendszeres hallásvizsgálat előnyei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Fontos a hallás rendszeres - legalább évenkénti – ellenőrzése, főleg 50 éves kor felett, amely időben rávilágíthat a halláskárosodás korai jeleire. A szűrővizsgálat segíthet bizonyos fül-orr-gégészeti betegségek diagnosztizálásában is, amelyek később halláskárosodást vagy fülzúgást okozhatnak.

Az állandó zajterhelés és a belső fülben lévő szőrsejtek öregedése a halláskárosodás leggyakoribb okai. Ugyanakkor egy súlyos egészségügyi probléma következtében vagy gyógyszer mellékhatásaként is kialakulhat halláscsökkenés. A hallásvizsgálat és a kortörténet segíthet meghatározni, hogy a hallás károsodását az öregedés, a túlzott zajterhelés vagy bizonyos egészségügyi változás okozza-e.

Az audiológus további vizsgálatot javasolhat és fül-orr-gégész szakorvoshoz irányíthatja az ügyfelet, ha a rutin hallásszűrés eredménye azt jelzi, hogy további vizsgálatok szükségesek. Az alábbiakban 6. pontban szedjük össze a rendszeres hallásvizsgálat előnyeit.

1. Megelőzés

Amennyiben a hallásvizsgálat eredménye megerősítette, hogy kezdődő halláskárosodás áll fenn, fontos, hogy hallását rendszeres szűrésen ellenőriztesse. A vizsgálat eredményének ismeretében az audiológus azonosíthatja azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a halláskárosodáshoz. Továbbá tanácsot ad további állapotromlás megelőzésére és megfelelő kezelést javasol.

2. Fülzúgás

A halláscsökkenéssel élők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fülzúgást, amely a tartósan fennálló zümmögő, csengő, sziszegő vagy sípoló zajt jelenti a fülben. Ez a fülben lévő zaj megnehezítheti a koncentrációt vagy az alvást, ezáltal jelentősen kihat a mindennapokra is. Az audiológus megvizsgálja hallását, információkat gyűjt az Ön egészségi állapotáról és életmódjáról, hogy megpróbálja azonosítani a fülzúgás kiváltó okát, és javasolni fogja a lehetséges kezelési lehetőségeket.

3. Egyensúlyzavar

A hallásvizsgálat segíthet bizonyos, a fülből eredő egyensúlyi zavarok diagnosztizálásában, mint például Meniere-kór, szédülés, akusztikus neurinóma és hirtelen hallásvesztés. A korai diagnózis segíthet abban, hogy azonnal megkapja az érintett a megfelelő kezelést és időben elkezdődhessen a rehabilitáció. Ezáltal megelőzhetőek a súlyos szövődmények.

4. Korai ellátás

A rendszeres hallásszűrés segíthet a fokozatosan kialakuló hallásproblémák korai azonosításában, még mielőtt azok jelentősen befolyásolnák hallását, és nehezebbé válna a kezelési lehetőség. Az enyhébb, időben észlelt hallásprobléma jobban kezelhető és ellátása általában könnyebb, mint abban az esteben, akiknek súlyos, hosszú ideje fennálló halláskárosodásuk van, és elhanyagolták hallásproblémájukat.

5. Jobb egészség és közérzet

A hallásvesztés összefügghet depresszióval, Alzheimer-kórral és más krónikus betegségekkel is, például a cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással. A rendszeres hallásvizsgálat eredménye figyelmeztető jeleket mutathat ezekre az egészségügyi problémákra, és hamarabb megkaphatja az illető a szükséges ellátást.

6. Megoldás

Az életkorral összefüggő halláskárosodás gyakori állapot. Befolyásolhatja kommunikációs és beszédértési képességét, és ezáltal életminőségét is. Hallását figyelemmel kísérheti, ha rendszeresen - az audiológus javaslata alapján - időpontot egyeztet a hallásvizsgálatra. A teljeskörű vizsgálat után a legjobb megoldást javasolják hallásproblémája leküzdésére.

Jelentkezem hallásvizsgálatra!