FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A nyelvizom szerepe és elváltozásainak hatása a beszédre

Bele sem gondolunk, hogy mennyi mindenre használjuk a nyelvünket. Például segíti evés közben a falatképzést és általa állapítjuk meg azt is, hogy mennyire ízlik egy étel. Olyannyira mozgékony, hogy szinte észrevétlenül továbbítja az ételt a nyelőcsőhöz és csak úgy „pörög” beszéd közben.
A nyelvizom szerepe és elváltozásainak hatása a beszédre

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az összes hang, amelyet megszólaltatunk, izmok összehúzódásának eredménye. Összetett izomkészletünk van, amely képes megváltoztatni a hangot. A nyelvizom fontos a hangok kiejtéséhez.

 

A beszédhez mindenekelőtt levegőre van szükségünk. A magyar beszédhangok akkor keletkeznek, amikor a levegő kiáramlik a tüdőnkből. Ettől csak egy érzelmi felindulás téríthet el bennünket. (Vannak például olyan afrikai nyelvek, amelyekben tipikusak a belégzéskor létrejött hangok.) 

 

A mellkas izmainak mozgása a légzés által biztosítja a beszédhanghoz szükséges légáramlást. A gégefő elhagyása után a levegő tovább halad a garat irányába, ahol egy kis "szelep" szabályozza az útját. Az ínyvitorla a levegőt vagy a száj-, vagy az orrüreg felé tereli. Abban az esetben, amikor a szájüreg felé vezető út el van zárva, a levegő csak az orrüregen át tud távozni, így keletkeznek az orrhangok (m, n, h, ny). Az ínyvitorla másik állásában a levegő a szájüregen keresztül távozik (az összes magánhangzó és a mássalhangzók többségének esetében így történik). Ha több eszközünk nem lenne a hangképzésre, mindössze négy-öt féle hangot tudnánk ejteni rövid vagy hosszú változatban. Szerencsére azonban további hangmódosítási eszközök is rendelkezésünkre állnak. 2-2 hangképző szerv alkot akadályt, amelyen a levegőnek át kell haladnia. Így jönnek létre a különféle hangzók.[1] Beszéd közben a nyelv és az ajkak mozgása következtében változik a szájüreg mérete és formája. Ez teszi lehetővé a különféle magánhangzók keletkezését.

A nyelv jellegzetes alakú, nyálkahártyával borított erős izom, amely minden irányban képes mozogni és gyökere szilárdan rögzül a nyelvpadlón. Meghatározó a szerepe az említett hangképzésben. A nyelv gyorsan mozog mind rágás, mind beszéd közben.

 

A nyelv rendellenességei néha akadályozhatják a beszédet. A beszédhiba egyik oka lehet a renyhe (gyenge) nyelv. Amennyiben a nyelvizom nem elég erős, úgy nehezebben koordinálható a nyelv. Bizonyos hangok így másképp képződnek, mint ahogy az normális lenne, és ez eredményezheti a kevésbé szép beszédmodort. Ezért a beszédfejlesztés fontos alapfeladata a légzés mellett a nyelv erősítése is. 

 

A nyelv többféle alakú lehet, geometriai jellemzők alapján lehet négyzet, téglalap, kerek, hegyes háromszög, tompa háromszög és kalapács alakú.

Előfordul kisgyermekeknél, hogy amikor megpróbálják kinyújtani nyelvüket, az szív alakot vesz fel. A nyelvi frenulum vagy nyelvfék összeköti a nyelv alsó részét a szájpadlóval. Időnként ez is felelős lehet a beszédproblémákért. Az ilyen állapotot a köznyelv „lenőtt” nyelvnek is nevezi. A rövidült nyelvfék (Ankyloglossia) azt jelenti, hogy a nyelvfék túl rövid, esetenként csökkent rugalmasságú és tömzsi, ezáltal zavarja a nyelv szabad mozgását. Sok ankyloglossás gyermeknél nem jelentkeznek tünetek (nincsenek szoptatási, beszéd- vagy mechanikai problémák), és a család észreveheti, hogy az idő múlásával a nyelv képes tovább nyúlni, amikor a megrövidült membrán megnyúlik.

Az ankyloglossia beszéd-, artikuláció- vagy mechanikai problémákhoz is vezethet. [2] A nyelvfék nem befolyásolja a gyermek beszédtanulási képességét, és nem okoz beszéd-késleltetést, de problémákat okozhat a tagolásban vagy a szavak kiejtésében. A nyelvfék megzavarhatja bizonyos hangok képzését - például "t", "d", "z", "s", "zs", "r" és "l". A műtéti korrekció egy kisebb eljárás, amely bármely életkorban elvégezhető.

A Macroglossia a szokatlanul nagy nyelv orvosi kifejezése. A nyelv súlyos megnagyobbodása funkcionális nehézségeket okozhat a beszédben, az evésben, a nyelésben és az alvásban. A macroglossia nem gyakori, és általában gyermekeknél fordul elő. Kezelése attól függ, mi okozza a nyelv nagyobbodását.

 

[1] https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es-irodalom/magyar-nyelv/magyar-nyelv/a-fonemaszint/a-beszedhang

[2] https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/ankyloglossia