A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A nyelési problémák, nyelés közben kialakuló fülfájdalom.

A nyelési panaszoknak számos oka lehet, amely egy megfázás panasza is lehet, de komolyabb problémára is utalhat.
A nyelési problémák, nyelés közben kialakuló fülfájdalom.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A nyelés egy összetett folyamat, amelyben több szerv is részt vesz. Ezért fontos megállapítani, hogy a nyeléskor fellépő fájdalom pontosan mely területet érinti, így könnyebben lehet következtetni arra, hogy a tünet milyen jellegű problémához tartozhat.

Két csoportra osztható a nyelési panasz: a torokfájást okozó és a torokfájással nem járó nyelési probléma.

Torokfájással nem járó nyelési probléma lehet a fül bakteriális, vagy vírusos gyulladása. Legjellemzőbb tünete a fülfájdalom, dugultság érzet, duzzanat. Miden esetben fül-orr-gégész szakorvost kell felkeresni a panasszal!

Egy megfázás, torokgyulladás következtében is előfordulhat fülbe kisugárzó fájdalom. A nyálkahártyát ilyenkor nedvesen kell tartani, ezért sok folyadékot kell bevinni a szervezetbe. Bár ilyenkor a nyelés fájdalmas és az evésben is korlátozhat minket, könnyű beazonosítani a fülfájdalom okát, és az alaptünetek enyhülésével, a gyulladás megszűnésével a fülfájdalom és a nyelési panasz is megszűnik.

Nyelés közbeni fülfájdalommal járhat együtt a mandula, a garat és a gége gyulladása is. Ez esetben erős torokfájás, a torokban idegen test érzet is kialakulhat.

A pajzsmirigy megnagyobbodás is okozhat nyelési problémát. Ennek a hátterében jód hiány állhat. Nem jár fülfájdalommal együtt.

Sajnos gyakori eset, hogy tumor okoz nyelési fájdalmat, nyelési nehézséget. A garat és a gége daganatos megbetegedése fülfájdalom mellett a fejtetőbe is kisugározhat.

Nyelési nehézséggel ugyan nem jár, de fülbe sugárzó fájdalmat okozhatnak fogászati megbetegedések is.

 

A nyelési panaszok, nyeléssel járó fülfájdalom kezeléséhez elengedhetetlen az okok megismerési szakorvos segítségével.