A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A mobiltelefon használata veszélyes lehet a hallásunkra?

A világon ma már szinte mindenki használ mobiltelefont, mely megkönnyíti a mindennapi kommunikációt. Ugyanakkor az okostelefonok használata számos egészségügyi kockázatot rejt magában. Így például a hallásunk épségét is veszélyeztetheti.
A mobiltelefon használata veszélyes lehet a hallásunkra?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: Kb. 6 perc

Több tanulmány alátámasztotta már, hogy a rendszeres hétköznapi telefon használatnak negatív hatásai vannak. Azoknál, akik rendszeresen használnak mobiltelefont gyakoribb a halláscsökkenés, mint azoknál, akik nem használnak.

3 eset, amikor a mobiltelefonja ronthatja a hallását és halláskárosodást okozhat:

  1. Túl hangosra állított zene vagy beszélgetési hangerő

Mobiltelefont használunk útközben, a buszon vagy a metrón utazva. Általában ezek a helyek igen zajosak, így sokszor előfordul, hogy nem halljuk a beszélgetőpartnerünket. Mit teszünk ilyenkor? Növeljük a hangerőt a telefonon, hogy jobban halljuk azt, amit nekünk mondanak. Ez viszont hiba. Ugyanis a folyamatosan hangos hangerőn való társalgás károsíthatja a hallását. A rendszeres telefonálás mellett, az utazások alatt sokan zenét hallgatnak vagy filmet néznek fülhallgató használatával. Ilyenkor is ugyan ezt a hibát követjük el: a külső zajok hatására folyamatosan növeljük a telefon hangerejét. Ezzel pedig nem csak azt érjük el, hogy mindenki hallani fogja a hangokat a fejhallgatónkból, hanem azt is, hogy hallásunk állapota romlik. 

Ha naponta több, mint 2 órán keresztül magas hangerőn használja mobiltelefonját az halláskárosodáshoz vezethet.

Tippek a megelőzésre:

  • Kerülje a hangos zenehallgatást mobiltelefonján!
  • Ne indítson hívásokat, ha zajos környezetben tartózkodik! Ha nagy a környezeti zaj, akkor hajlamosak vagyunk növelni a hangerőt. Próbáljon csendes helyre húzódni, ha telefonálni szeretne.
  • Ügyeljen arra, hogy ne növelje feleslegesen a hangerőt! Ha sokat utazik és zajos helyen tartózkodik, használjon zajszűrős fejhallgatót. Ezek a fejhallgatók sokszor többe kerülnek, mint egyszerűbb változataik. Ugyanakkor megérik az árukat: csökkentik a mobiltelefon nagy hangereje által okozott halláskárosodás esélyét.
  • Ha fülhallgatót használ, győződjön meg arról, hogy a megfelelő méretűt választja. Előfordulhat, hogy a nem megfelelően méretezett fejhallgató nem illeszkedik jól. Például laza, ami csökkenti a beszéd tisztaságát.
  1. A mobiltelefonok által kibocsátott hő

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha túl sokáig használjuk a mobiltelefonunkat, akkor annak az akkumulátora felmelegszik. Ha egy ilyen felhevült állapotban teszi a telefont a füléhez, akkor az átadja a hőt a fülének. Ez azért jelent problémát, mert a füllel történő hosszas érintkezés miatt fejfájás alakulhat ki. Egy amerikai esettanulmány[1] szerint azoknál a mobiltelefon-használóknál, akiknél olyan tünetek jelentkeztek, mint fül körüli melegség, teltségérzet a fülben vagy fülcsengés, nagyobb valószínűséggel fordul elő nagyfrekvenciás halláskárosodás.

Bár normális, hogy a mobiltelefon akkumulátora használat közben felmelegszik, segíthet, ha csökkentjük az akkumulátor energiaigényét.

Néhány tipp, hogy hogyan tudja csökkenteni a mobiltelefon által kibocsátott hő okozta kockázatot:

  • Zárja be az összes alkalmazást, kivéve azt, amelyet épp használ! Telefonbeszélgetés előtt a háttérben futó alkalmazásokat szintén zárja be, mert ezek nagyobb energiát igényelnek, ami a készülék melegedését fokozza.
  • Ne használja a telefont a telefon töltése közben! Természetes folyamat, hogy töltés alatt az akkumulátor felmelegszik.
  • Tartsa távolabb a telefont a fülétől! Ha lehetséges, beszéljen anélkül, hogy a mobiltelefon hozzáérne a füléhez.
  1. A mobiltelefon sugárzása

A mobiltelefonok vezeték nélküli eszközök, elektromágneses hullámokkal vagy sugárzással jeleket fogadnak és küldenek a szolgáltatók által felállított tornyokba. Bár a sugárzás nagyon csekély, a mobiltelefon fülünkhöz való közelsége és a folyamatos kitettség kockázatot jelent. A legtöbb mobiltelefon működési frekvenciája 900-1800 MHz körüli. Bár ez az elfogadható tartományon belül van, a hosszú távú kumulatív és a sejtkárosodásra gyakorolt ​​hatásáról még további kutatásokra van szükség.

Az indiai Sikkim Egyetem tanulmánya szerint a mobiltelefonok hosszan tartó használatának kitett fül hallásküszöbe megemelkedett[2]. Azonban még nem ismert, hogy ez a küszöbeltolódás átmeneti vagy állandó. A mobiltelefonok hallásra gyakorolt ​​hatásáról határozott következtetéseket csak a belső fül és a szőrsejt struktúrájának tanulmányozása alapján lehet levonni, hosszabb ideig tartó mobiltelefon-használat után. Ez a terület érdekes utat kínál a további kutatásokhoz.

Mit tehet, hogy csökkentse a kockázatot?

  • Ellenőrizze a jelerősség kijelzőt a mobiltelefon képernyőjén, a gyenge jel azt jelenti, hogy a telefon több sugárzást bocsát ki, mivel többet dolgozik a csatlakozáson.
  • Tartsa a telefont a lehető legtávolabb a fejétől, használjon fülhallgatót, Bluetooth-t vagy kihangosítót.
  • Az üzenetküldés biztonságosabb, mint a beszélgetés. Ha üzenetét szövegesen is tudja továbbítani, kerülje a telefonálást!
  • Ne tartsa a telefont a párna alatt vagy a fej közelében éjszaka! 

Érdemes kiemelt figyelmet fordítania az okostelefon használati idejének a csökkentésére, ezzel elkerülheti a halláskárosodás kialakulását.

 

[1] https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20070919/cell-phones-may-cause-hearing-loss

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664865/