FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A kutyáknál is létezik időskori szelektív hallás?

A kor előrehaladtával az emberek memóriája és figyelme a pozitív érzelmek felé összpontosul és arányaiban kevesebb negatív dolgot észlelnek. Ennek köszönhetően hajlamosabbak meghallani a jó híreket és a számukra kedvező dolgokat, mint a kellemetlenségeket. Emiatt kevesebb negatív érzelmet élnek meg, mint a fiatalok. Ugyanakkor ez nemcsak az embereknél, hanem a kutyáknál is megfigyelhető.
A kutyáknál is létezik időskori szelektív hallás?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 5 perc

Az ELTE Etológiai tanszék tudományos munkatársainak[1] a kutatása az öregedés és a különböző hangokra adott reakciók közötti összefüggéseket vizsgálta a kutyák esetében. Tanulmányukkal arra a kérdésre keresték a választ, hogy az emberhez hasonlóan az idősebb kutyáknál is megfigyelhető-e az említett jelenség.

A vizsgálat során háromféle emberi hangot – negatív (sírás), semleges (csuklás, köhögés), pozitív (nevetés) - játszottak le különböző korú kutyáknak. Azt figyelték, hogy a különböző típusú hanghatásokra hogyan reagálnak az eltérő életszakaszban lévő ebek.

A felmérésben végül 40 családi kutya (21 fiatal (1-5 éves) és 19 öregebb (10 évesnél idősebb)) spontán reakcióját figyelték meg és elemezték. A vizsgálat során a gazdik is jelen voltak. Ugyanakkor ők olyan tevékenységet folytattak, amely során nem hallják a lejátszott hangokat. Így például olvastak vagy épp zenét hallgattak.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a pozitív és a semleges hanghatásokra ugyanúgy reagálnak az idősebb ebek, mint a fiatalabbak. Ugyanakkor az idősebb egyedek a negatív hangokra lassabban emelték fel a fejüket fiatalabb társaikhoz képest.
Az idős kutyák szelektív reakciója a hangingerekre azt sugallja, hogy az eredmények nem magyarázhatók általános kognitív és/vagy észlelési hanyatlással és az életkorral összefüggő pozitív hatás jelenlétét igazolja kutyáknál is.

„Az eredmények alapján elmondható, hogy a kor előrehaladtával az agy érzelem-feldolgozó képessége hasonló változásokon megy keresztül a kutyákban és az emberekben. Ez megerősíti, hogy a kutya vizsgálata segíthet megválaszolni az emberi öregedéssel kapcsolatos nyitott kérdéseket is – összegezte az eredményeket dr. Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője.

 

[1] https://www.nature.com/articles/s41598-019-56636-z