A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A halláscsökkenés hozzájárul az egyén elszigeteltségéhez?

A hallás az emberi kommunikáció egyik alapfeltétele, segítségével tudunk beszélgetni, emberi kapcsolatokat létesíteni. A halláskárosodás – azáltal, hogy az egyén nem hall jól vagy nem érti, amit mondanak – akadályozhatja a hallássérült egyént a társasági kapcsolataiban, amely először ingerlékenységhez vezethet, az illető érzékenyebbé is válhat.
A halláscsökkenés hozzájárul az egyén elszigeteltségéhez?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az élet is hozhatja úgy, hogy a nyugdíjas évek előrehaladtával vagy akár betegségből való felépülés miatt hosszabb ideig beszűkülnek kapcsolataink. A halláscsökkenéssel élő egyén energiaszintje azonban alapjában véve is alacsonyabb, szorongást és kirekesztettséget élhet meg. A hallássérült - valószínűleg a miatt, hogy tart a kommunikációs nehézségtől – nem akar beszélgetni, sokszor önként vállalja inkább az egyedüllétet, emiatt kialakulhat szorongásos zavar vagy depresszió is. Fontos a halláscsökkenés korai felismerése és a vizsgálatok megkezdése. Ugyanis halláskárosodás esetén az agy kompenzál, azaz rugalmasan alkalmazkodik, amely viszont jelentősen csökkenti az agy képességét a hangfeldolgozásra, amely hatással van a beszéd megértésére.

Idősebb korosztálynál a kockázat még nagyobb, akár magányhoz vezethet, a nem kezelt halláscsökkenése pedig még inkább hozzájárul az elszigeteltséghez. A hallókészüléket nem használók sokkal kevésbé ápolják kapcsolataikat vagy vesznek részt társadalmi tevékenységekben. A nem kezelt halláskárosodással élő egyén kevésbé magabiztos, az önálló életét is befolyásolhatja idővel, azáltal, hogy nem hallja meg a csengőt, a telefont, akadályozhatja a hobbiját, legyen az akár kártyázás, sakk vagy sport. A szociális kapcsolatok drasztikus lecsökkenése így idővel elszigeteltséghez vezethet.

A szociális tényezők ideig-óráig védőhatással lehetnek, például, aki teljes munkaidőben dolgozik kevésbé érzi a mellőzöttséget. A foglalkoztatás védelmet biztosíthat más mentális egészségügyi problémákkal szemben is. Fontos, hogy ne veszítse el kapcsolatát szeretteivel! A halláscsökkenés kezelését minél előbb el kell kezdeni. A hallókészülékek ma már modern technikával segítik a kommunikációt, háttérzaj csökkentéssel, beszédkiemeléssel könnyítve meg a beszélgetést. A hallókészülék segítség lehet a társasági kapcsolatok megtartásában, így aktív tud maradni szellemileg és szociálisan. Hallókészülék viselők jelentős javulásról számoltak be életük számos területén, kezdve a családi, baráti kapcsolataiktól a társadalmi életükben bekövetkezett pozitív változásig.

Az elszigeteltség legyőzéséhez szükség van emberekre, akik meghallgatnak és aggodalmainkat is elmondhatjuk. A halláscsökkenéssel élő emberek számára fontos, hogy érezhessék számíthatnak a családra, a barátokra, a házastársra vagy a gyerekek támogatására. A hallássérült megkönnyebbülést érezhet már attól, hogy tud beszélni arról, ami zavarja, ebben is segíti őt a jól beállított hallókészülék. A szociális média egy új eszköz a magányosság legyőzésének érzésére, de nem tudja átvenni a közvetlen beszélgetés erejét.

Emellett ne feledjük, hogy korai beavatkozással – hallókészülék illesztésével – az agyi funkciókra is hatunk. Megelőzhetők a gondolkodásra ható funkciós problémák, mint az észlelés, figyelem vagy az emlékezet hanyatlása vagy egyéb bonyolultabb megismerésre, gondolkodásra alapuló feladatok könnyebbé válnak - például tanulás, tervezés, döntés, problémamegoldás.

A nem kezelt halláskárosodás növelheti a mentális betegségek kialakulásának kockázatát, ideértve a szorongást, a depressziót vagy akár a skizofréniát és a demenciát. A hallás védelme nemcsak megakadályozza vagy késlelteti a halláscsökkenést, hanem szellemileg is frissen tart. A mentális betegségek jeleinek megértése és a mentális egészségügyi erőforrásokhoz való hozzáférés kritikus - és akár életmentő is lehet - a halláskárosodással élők számára.

Jelentkezési űrlap

Jelentkezzen pár perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra az alábbi űrlap kitöltésével:

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező