A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallás és a szívünk egészsége

A hallás ellenőrzése különösen fontos, ha szív- és érrendszeri betegsége van. Ugyanis a belső fül vérellátása a hallás szempontjából nagyon lényeges. [1]
A hallás és a szívünk egészsége

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az egészséges szív és keringési rendszer pozitív hatással van a hallásra. Az artériák és a vénák megfelelő működése a jó hallás feltétele. Halláscsökkenés esetén a keringési rendszer betegsége miatt - például magas vérnyomás, nyaki csigolyák és gerinc problémák - nem megfelelő a belső fül vérellátása.

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halláscsökkenés hirtelen jelentkezik, mivel a belső fül (cochlea) körüli sejtek vérellátása nem megfelelő. Ugyanakkor a hirtelen hallásvesztés jelzés is lehet a szív- és érrendszeri megbetegedésről, ezért javasoljuk, hogy ne csak audiológusához, hanem kardiológusához is forduljon, ha hirtelen fellépő halláscsökkenés tapasztalható.

Akiknél szív vagy érrendszeri betegséget állapítottak, azok számára nagyon fontos a hallás rendszeres vizsgálata.

A szív- és érrendszeri egészség és a hallás közötti kapcsolat igen szoros, ezt több kutatás igazolta. Ezen okból kifolyólag az audiológus érdeklődhet, hogy van-e szív-és érrendszeri problémája. A kórtörténettel kapcsolatban kérdéseket tehet fel koszorúér-infarktusról, lehetséges koszorúér-elzáródásról, veleszületett szívbetegségről vagy magas vérnyomásról.

Az emberi szív- és érrendszeri egészség kapcsolatban van a perifériás és központi hallórendszerrel, ideértve a kognitív képességeket is.

(Kognitív képességek: olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret.)

Több kutató (Rubinstein, Hildesheimer, Zohar és Chilarovitz) úgy találta, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és perifériás keringési rendellenességek tüneteit mutató felnőtteknél az 500–8000 Hz frekvenciatartományban jelentősen alacsonyabb küszöbértékek vannak, mint azoknál az egyéneknél, akik nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben.

Úgy tűnik, hogy a fiatalabb felnőttek között is fennáll a kapcsolat a korai kezdetű arteriosclerosis és a cochleában bekövetkező változások között. Kutatók által készített tanulmány kimutatta, hogy az életkor és a teljes érrendszert, valamint a szívet érintő egészségnek az agy frontális területeire gyakorolt ​​hatása jelentős változásokhoz vezethet a végrehajtó folyamatok irányításában. Negatívan befolyásolhatja a döntéshozatal sebességét és pontosságát, az értés és más hasonló nyelvi alapú képességeket.

Tekintettel a szív és érrendszer közötti kapcsolat erősségére és állapotára, valamint a perifériás és központi hallásvesztés jellegére és mértékére, a szív- és érrendszeri betegségeket be kell vonni az audiológiai páciens kórtörténetébe.

Kapcsolat a fül és a szív között: [2]

Raymond Hull, a Wichita Állami Egyetem idegtudományi kutatója megállapította, hogy az egész érrendszert érintő egészség befolyásolja a hallás állapotát. A szív- és érrendszeri egészség és a hallás közötti kapcsolat, a belső fül, mind az agy az egészséges véráramlástól függ.

A szív- és érrendszeri betegségek gátolhatják a belső fül vér- és tápanyagellátását. A halláskárosodásnak számos oka lehet, a szív- és érrendszeri betegségek erősítik ezen okok hatását és fokozza a halláscsökkenés mértékét.

Dr. Friedland tanulmányának megállapításai arra a következtetésre jutottak, hogy a szív- és érrendszeri állapot és az audiometriás eredmények között jelentős kapcsolat van. Kölcsönös viszonyban van a perifériás artériás betegséggel, emiatt is fontosak a szűrővizsgálatok.

 

[1] https://www.hiddenhearing.co.uk/about-us/wellness-programme/the-link-between-your-heart-and-your-hearing-health&prev=search

[2] https://abchearing.net/2019/02/15/the-connection-between-your-ears-and-your-heart/&prev=search