FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A fülfájdalom otthoni kezelésének módszerei

Mit lehet tenni, ha hirtelen jelentkezik a fülfájdalom és nem tudunk rögtön fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni? Létezik pár hatékony házi gyógymód, amit érdemes bevetni a tünetek enyhítésére. Fontos szem előtt tartani, hogy ez nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, véleményt. Mindenképp forduljon szakorvoshoz!
A fülfájdalom otthoni kezelésének módszerei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hidegvizes borogatás: A hidegvíz segít csökkenteni a fülgyulladás okozta fájdalmakat. 20-30 perces hidegvizes borogatással enyhíthető a tünet. A borogatás leginkább akkor hatásos, ha gyulladásról van szó.

Meleg só: A sót töltsük szövetanyagba, majd zárjuk le és melegítsük fel úgy, hogy kellemes hőérzetet adjon. A fájó felületen érdemes tartani egészen addig, amíg ki nem hűlt. A meleg só nátha okozta fülfájdalom esetén javasolt megoldás. A meleg só nagyanyáink kedvelt, máig hasznos tanácsa, ám természetesen a modern kor vívmányainak köszönhetően infralámpára cserélhető.

A sós víz feletti inhalálás is hasznos segítség nátha okozta fülfájdalom esetén. Feloldja a lerakódott váladékot, így kitisztítja a legutakat.

Fejkörzés: A nyaki izmok nyújtásával, lazításával átmenetileg csökkenthető a fülfájdalom.

Fülcseppek: A kövirózsa jól ismert népi gyógymód a fülfájdalomra, valamint a teafaolaj és aloe vera is közismert gyulladáscsökkentő, baktérium és vírusölő hatásáról. Ám egyiket sem ajánljuk fülbe cseppenteni! Fül-orr-gégészeti vizsgálat nélkül nem lehet tudni milyen állapotban van a dobhártya, ezért kerüljük ezt a praktikát.

+1 tipp: A rágógumizás is hatékony lehet, persze nem a fül betegégei esetére ajánljuk ezt a módszert, hanem repülővel történő utazáshoz. Hirtelen magasságváltozás esetén lehet hatásos gyógymód a rágózás, segíti kiegyenlíteni a fülfájdalmat okozó nyomást.