A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

7 fontos teendő hallókészülék vásárlás előtt

Egy hallókészülék megvásárlása fontos döntés hiszen megváltoztathatja a halláscsökkenéssel élők életét. Visszaadja a hallás örömét és ezzel együtt számos fontos dolgot is, mint például az önállóság és a szabadság.
7 fontos teendő hallókészülék vásárlás előtt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az alábbiakban 7 fontos teendőt talál, amit mindenképp érdemes elvégezni, mielőtt hallókészülék vásárlása mellett dönt. Hiszen egy rosszul kiválasztott és beállított készülék többet tud ártani, mint segíteni. Olvassa el tanácsainkat és kezdje meg hallásának rehabilitációját még ma.

1. Forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki segít feltárni az esetleges fül-orr-gégészeti elváltozásokat vagy betegségeket. Ilyen lehet, ha folyik a füle vagy úgy érzi fülzsír halmozódott fel a hallójáratában. A szakorvos kizárja a halláskárosodás könnyen korrigálható okait, mint például a fülfertőzés vagy a fülzsír.

2. Kérjen időpontot hallásvizsgálóink egyikébe, ahol az audiológus szakasszisztens egy hallás és beszédértés vizsgálatot követően segít Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb hallókészüléket. A döntés során a következő szempontok kerülnek figyelembe:

  • a halláscsökkenés mértéke, fajtája és kórtörténete;
  • a fül állapota, jellegzetességei;
  • az Ön igényei, életmódja, környezete;
  • az Ön kézügyessége, érzékszervi képességei és számos egyéb tényező.

3. Vigye el a készüléket próbahordásra! Ezen időszak alatt Ön gyakorolhatja a készülék kezelését, valamint megnézheti, hogy a hallókészülék programjai közül melyek hasznosak leginkább az Ön számára beszélgetés, telefonálás esetén vagy éppen a nagy utcai zajban.

4. Gondoljon a kezelhetőségre és a jövőbeni költségekre! Például vannak elemmel és akkumulátorral szerelt készülékek is. Átlagosan egy hallókészülék elem időtartalma 3-12 nap, ez függ a készülék és az elem típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartalmától. Elemes készülék esetén gondoskodni kell megfelelő minőségű elemekről is. Ezzel ellenben az akkumulátorral szerelteket pedig elég csak tölteni. A hallókészülék kiválasztásánál azt is mérlegelje, hogy milyen tudású készüléket szeretne, van-e lehetősége, hogy okoseszközeihez – pl. mobiltelefon - vezeték nélkül csatlakozzon. Amennyiben Önnek fontos, hogy mobiltelefonról irányítsa hallókészülékét, kérdezzen rá a lehetőségekre.

5. Ellenőrizze a garanciát! Kérdezzen rá, hogy melyik gyártó mennyi jótállást ad a kiválasztott készülékre. Tudja meg, hogy a kiválasztott készülék rendelkezik-e hazai szervizháttérrel, ugyanis a hallókészülék évekre szól.

6. Óvakodjon a félrevezető tanácsoktól! Interneten vagy másodkézből ne vegyen hallókészüléket, mert a készülék egyedi beállítást igényel és ennek hiánya miatt akár súlyosbodhat is a hallása. A bolhapiacon kínált vagy postán rendelt készülékek csupán erősítők, melyek nem segítenek, sőt akár tovább ronthatják a hallását.

7. Tervezze meg a kiadását, gondolja át mennyit tud szánni a hallókészülékre. Tudja meg, hogy jár-e Önnek TB támogatás, van-e lehetőség fizetéskönnyítésre. Amennyiben Ön jogosult TB támogatásra, akkor a támogatáshoz a halláscsökkenés mértékének olyannak kell lennie, amely indokolja, hogy a szakorvos a hallókészüléket vényre írja fel. A hallókészülék árával kapcsolatban a következő linken talál további információt.

 

A megfelelő hallókészülék kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, szánjon rá időt és tájékozódjon a részletekről vagy kérje kollégáink segítségét személyesen. Jelentkezzen INGYENES hallásvizsgálatra még ma.

Jelentkezem.