A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

6 tény a ma elérhető hallókészülékekről

Sokan meglepődnek, hogy a hallókészülékekről vélt tudásuk sok esetben csak mítosz és feltételezéseken alapszik. Azért, hogy még jobban megismerhesse a mai, csúcstechnológiás hallókészülékeket összegyűjtöttünk 6 tényt, mellyel bővítheti ismereteit erről az apró, mégis hatalmas tudással bíró eszközről.
6 tény a ma elérhető hallókészülékekről

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 5 perc

  1. Hallókészüléket nem csak az idősebb korosztály visel

Ugyan az életkor előrehaladtával a halláskárosodás egyre gyakoribb a 65 év felettiek körében, a fiatalabb korosztályt is egyre nagyobb mértékben érinti ez a probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte 466 millió hallássérült közül 34 millió, azaz 7% gyermek. Becslések szerint 1,1 milliárd fiatalt (12-35 évesek) érint a zajártalom okozta halláskárosodás. Emellett a nagyvárosi zajok, a hangos zene, az építkezések, a fülhallható használata, a sok technológiai újítás mind hozzájárul ahhoz, hogy halláskárosodás alakuljon ki bárkinél, korosztálytól függetlenül. 

  1. A hallókészülék nem gyógyítja a halláskárosodást

A hallókészülékek ugyan javítják az életminőséget azáltal, hogy újra hallani fogja az Önt körül vevő hangokat, mégsem képesek gyógyítani a hallásromlást.

  1. Enyhe hallásvesztés esetén is hallókészülékre lehet szükség

A kezeletlen halláskárosodás befolyásolja az agy különböző képességeit még akkor is, ha csak enyhe hallásromlásról van szó. Amikor a hallóidegek elvesztik funkciójukat, és nem továbbítják a hangokat az agy felé, akkor az agy „elfelejti” ezeket a hangokat, és idővel képtelen lesz megérteni azokat. Éppen ezért érdemes a hallásvesztés tüneteinek felismerését követően felvennie a kapcsolatot egy szakemberrel, aki megfelelő hallókészüléket tud javasolni Önnek. Egy jól beállított hallókészülék eljuttatja a hangokat a fülébe, ezáltal megdolgoztatja az agyát.

  1. A hallókészülék viselése nem befolyásolja az életvitelét

A mai hallókészülék olyan fejlett technológiával ellátott eszközök, melyek az egyéni beállításoknak köszönhetően szinte bármilyen élethelyzethez könnyen képesek alkalmazkodni.

Bizonyos hallókészülékek könnyen párosíthatóak az okos telefonjával, így közvetlenül a fülében hallhatja a telefonon folytatott beszélgetéseket vagy a zenét. Emellett különböző telefonos applikációk segítségével a telefonján is módosíthatja hallókészüléke hangerejét és más beállításait.

Ezeknek a funkcióknak köszönhetően bárhol, bármikor, néhány pillanat alatt képes hallókészüléke alkalmazkodni az adott élethelyzethez.

  1. Nem szabad hallókészüléket online vásárolni!

A hallókészülékek olyan orvosi eszközök, melyek precíz programozást igényelnek, hiszen csak így tudják a felhasználó egyedi halláskárosodásához a legjobban beállítani az eszközt. Az online vásárlás a műszaki cikkek vagy a ruhák esetében jó megoldás lehet, ugyanakkor egy hallókészüléket nem érdemes ilyen csatornán beszerezni. Hogy mégis miért?

Hallókészüléket kiválasztani és a megfelelőt megtalálni nem egyszerű folyamat. Nincs olyan hallókészülék, mely mindenkinek megfelelő lenne és ugyan úgy működne. Íme 2 hiba, amit elkövet akkor, ha online vásárol hallókészüléket:

  • Nem vizsgálja meg szakember és nem vesz részt hallásvizsgálaton – A szakorvosi vizsgálat keretében kiderül, hogy a füle alkalmas-e egyáltalán arra, hogy hallókészüléket viseljen. (fülgyulladás, dobhártya állapota stb.) A hallásvizsgálat pedig abban segít, hogy a sokféle hallókészülék típus közül megtalálja azt a készüléket, mely Önnek a legjobb. Így hallásvizsgálat nélkül hiba hallókészüléket választania, sokkal több negatív következménye lehet, mint pozitív.
  • Nem lesz a füléhez igazítva a készülék - Egy hallókészüléket nem elég csak kiválasztani, azt a füleire kell hangolni a hallásvizsgálaton készült audiogram alapján. Ez ugyan egy hosszadalmas folyamat, de megéri! Ugyanis a tökéletes hallókészülék beállításnak köszönhetően végre újra visszakaphatja a természetes hangzást.

Ne feledje! Az interneten árult hallókészülékek sokszor csak erősítők, amelyek akár további kárt is okozhatnak hallásában.

  1. A mai hallókészülékek gyakorlatilag láthatatlanok

A hallójáratban elhelyezkedő hallókészülékek szinte láthatatlan megoldást biztosítanak arra, hogy újra tökéletesen halljon. Ezeket a típusú hallókészülékeket személyre szabottan készítik el Önnek, így biztosítva a tökéletes illeszkedést.

Ha kérdése van, vagy szeretne többet megtudni a mai hallókészülék technológiákról, keressen minket bizalommal!

 

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező