A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

6 ok, ami miatt ne vásároljon hallókészüléket online!

A mai világban egyre többen teszik le a voksukat az online vásárlás mellett, hiszen gyors, egyszerű és kényelmes megoldás. Bizonyos esetekben csupán néhány kattintás is elegendő ahhoz, hogy másnap nálunk legyen a kiválasztott termék. Az online vásárlás több árucikk esetében jól működik, azonban a hallókészülék beszerzésénél nem érdemes ezt az utat választani. Hogy miért? Elmondjuk!
6 ok, ami miatt ne vásároljon hallókészüléket online!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: Kb. 6 perc

  1. Nem végeznek el hallásvizsgálatot a készülék kiválasztása előtt

Ahány ember, annyi féle hallásprobléma. Így a hallókészülék vásárlása előtt mindenképp szükséges ellátogatnia egy hallásvizsgálatra. Erre azért van szükség, mert így tudják felmérni hallása aktuális állapotát, és ennek köszönhetően állapítható meg, hogy egyáltalán szükséges -e Önnek a hallókészülék. Amennyiben szükséges a hallókészülék viselése, úgy a vizsgálat eredményeire támaszkodva lehet azt megmondani, hogy egyedi hallásproblémájára melyik eszköz nyújtja a legjobb megoldást. Ugyanakkor hallásvizsgálatra akkor is szüksége van, ha már van hallókészüléke. Ebben az esetben legalább évente érdemes egy úgynevezett kontroll hallásvizsgálatra ellátogatnia, ugyanis hallása állapota hallókészülék viselése mellett is folyamatosan változik.

  1. Füle és hallása egyedi, ezért a személyre szabott hallókészülék nyújt igazi megoldást

A hallókészülékek bizonyos elemei egyedileg gyártottak. Így a fül mögötti készülékek esetében az illesztékek, míg a hallójárati eszközök esetében a készülék házak személyre szabott formában készülnek el. Az egyedi tervezésű elemekhez füléről egy mintát vesznek, így biztosítva a 100%-os illeszkedést. A hallókészülékek ugyanolyan személyre szabottak, mint mondjuk egy egyedi öltöny. Ahhoz, hogy tökéletesen passzoljon az Ön igényeihez és elvárásaihoz gondosan meg kell tervezni és legyártani.

Ha online vásárol egy ”hallókészüléket”, akkor ettől a személyre szabott megoldástól fosztja meg magát, amivel nem csak az életminőségét, de a hallását is ronthatja.

  1. Nem vizsgálja meg egy szakember

A hallásvizsgálatokat egy szakképzett ember végzi el. A vizsgálat során a szakember megállapítja, hogy a füle alkalmas-e egyáltalán a hallókészülék viselésére és hogy milyen típusú halláscsökkenése van. Ezek a vizsgálatok alaposak, mélyrehatóak, és egyszerűen nem végezhetők el online.

Természetesnek vesszük, hogy az interneten nem veszünk pl. antibiotikumot, akkor miért tennénk másként akkor, amikor a hallásunkról van szó?

  1. A hallókészülék illesztése egy folyamat és rendszeres ellenőrzés szükséges

Egy hallókészüléket nem elég csak kiválasztani, azt a füleire is kell finomhangolni a hallásmérés audiogramjai alapján. Ez a legidőigényesebb és leghosszabb folyamat, ugyanakkor megéri. Ahogyan minden orvosi eljárásnál rendszeres kontrollra van szükség, úgy a hallókészülék viselése során is szükséges a rendszeres ellenőrzés, ahol ezt az finomhangolást elvégzik. 

Egy megfelelően kiválasztott hallókészülék is folyamatos ápolást igényel. Éppen ezért érdemes legalább évente ellátogatnia egy kontroll vizsgálatra, ahol felmérik hallása állapotát és ha szükséges, beállítás módosításokat végeznek a hallókészülékén azért, hogy az eszköz megfelelően működhessen a mindennapok során.

  1. A hallókészülék online vásárlása többe kerülhet, mint gondolná – Utógondozás hiánya

Egy rossz minőségű, interneten vásárolt eszköz esetében többek között hiányzik a vásárlást követő utógondozás. Így például, ha finomhangolni kell a készüléket vagy javítani, akkor nincs lehetősége visszavinni a vásárlás helyszínére a hallókészüléket. Emiatt további költségei merülhetnek fel. Sok esetben a szervizek az interneten vásárolt készülékek javítását nem is vállalják, hiszen nincs hozzá alkatrészük. Emellett az online vásárlás nem tesz lehetővé semmiféle garanciát.

Ezzel ellentétben egy hallásvizsgálóban a személyesen illesztett hallókészülékkel egy csomagot vásárol. Ez tartalmazza a minőségi hallókészüléket is, de beletartozik a hallókészülék előírásszerű illesztési folyamata, a készülék megfelelő használatára vonatkozó eligazítás, valamint a későbbi utóellenőrzés is.

  1. Az online kínált készülékek csupán erősítők

Amennyiben Önt az előzőekben felsorolt érvek még mindig nem győzték meg, akkor tudnia kell, hogy az interneten értékesített hallókészülékeket hivatalosan nem lehet hallókészüléknek minősíteni – legalábbis a szakemberek körében. Annak ellenére, hogy az „online hallókészülék” kifejezést használják, amikor online hallókészüléket vásárol, valójában egy „hangerősítő terméket” vesz, amelynek a nagy veszélye, hogy további hallásromlást okozhat!

Szánjon időt a megfelelő hallókészülék kiválasztására, hiszen ezzel biztosíthatja azt, hogy készüléke a mindennapjai során megfelelő társa legyen.

A hallókészülék kiválasztása nem egyszerű feladat. Viszont, ha rászánja az időt és az energiát, akkor egy olyan életminőség javuláshoz juthat, amire mindig is vágyott!