A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

6 munkakör, ami halláskárosodást okozhat

Valaha elgondolkozott már azon, hogy munkája milyen hatással van a hallására?
6 munkakör, ami halláskárosodást okozhat

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A munkahelyén érő zajártalom ugyanúgy bűnös lehet a korai halláskárosodás kialakulásában, mint egy hangos koncerten való részvétel. Ugyan az már közismert, hogy a nehézipari gépekkel dolgozók vagy a zenészek hallását a teljes munkaidő alatt védeni kellene, mégis vannak olyan munkakörök, amelyekről nem az az első gondolatunk, hogy károsak lehetnek a fülünknek.

A halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka a fokozott zajterhelés, így érdemes odafigyelnie hallása védelmére munka közben is. Tudta, hogy a zaj miatt bekövetkezett halláskárosodás az egyik leggyakoribb munkahelyi betegség Európában[1]? Az erős és folyamatos zaj megnehezíti a munkavállalók számára a beszéd és a jelzések meghallását és helyes értelmezését.

Milyen jelei vannak a halláskárosodásnak?

A halláskárosodás általában mindkét fület érinti és végleges. Halláskárosodás bekövetkezhet akkor is, ha hirtelen megjelenő erős zajjal járó rövid idejű zajhatás – például fegyverekből leadott lövés – éri a fület. Ugyanakkor maradandó hatása van annak is, ha a fülünk folyamatos zajnak van kitéve.

A halláskárosodás korai jele lehet:

  • a fülcsengés
  • kezdetben nem hallja a magas hangokat, majd az idő előrehaladtával ez a probléma kiterjed az alacsonyabb hangfekvésű hangokra is.
  • nehezen érti a távolban vagy tömegben folytatott beszélgetéseket
  • a zenehallgatáshoz vagy a tévé nézéshez egyre jobban feltekeri a hangerőt.
  • nehezen hallja a telefont vagy a csengőt
  • nem tudja megmondani, hogy melyik irányból érkezik a zaj
  • rendszeresen fáradtnak vagy stresszesnek érzi magát attól, hogy a hallgatás közben koncentrálnia kell

Mi számít túl hangosnak?

A kb. 50 dB[2]-es hangerejű hangokat találja az ember kellemesnek és körülbelül 100 dB-nél kezdődik az a hangerő, mely már bántó lehet a fül számára. 120 dB -nél érjük el a fájdalomküszöböt. A beszélgetés átlagosan 40 dB-en zajlik, 90 dB egy erős hajszárító és fűnyíró hangja és 110 dB-en szól egy hangosabb koncert vagy autóverseny.

A nehézgép kezelőkről, az autóversenyzőkről és a zenészekről tudjuk, hogy munkavégzésük során erős zaj terhelésnek vannak kitéve, így viszonylag rövid idő alatt kár keletkezhet a belső fül szőrsejtjeikben, ami halláscsökkenéshez vezethet. Sajnos emellett a jóval ártalmatlanabbnak tűnő munkakörök is rejtenek magukban veszélyeket.

A foglalkozási zajártalomból fakadó hallásromlás legnagyobb veszélye, hogy sokszor fokozatosan alakul ki, és csak későn vesszük észre, hogy gond van.

Íme 6 ártalmatlannak tűnő munkakör, melynél komoly veszélyt jelenthet a munkahelyi zajártalom:

  1. Tanár és óvónő - Gondoljon csak bele! A mindennapos sikoltozás, sírás, kiabálás és éneklés megterhelheti az ebben a munkakörben dolgozók hallását is. Ezek a zajok, akár a 85 dB-t is meghaladhatják.
  2. Fodrász – A hajszárító ugyancsak képes 85 dB körüli hang kibocsátására, ami naponta több ideig hallgatva szintúgy károsíthatja a belső fül szőrsejtjeit.
  3. Motoros futár - A bukósisak megvédi a motorosok fejét a komolyabb sérülésektől, ugyanakkor halláscsökkenést is okozhatnak. Motorozás közben a bukósisak mellett bejutó légáramlat által kiváltott zaj erőssége 100 km/h sebességnél akár a 90dB-t is meghaladhatja. Egy ekkora zajterhelést pedig maximum 2-3 órán keresztül tudunk halláskárosodás nélkül tolerálni.
  4. Vendéglátósok – egy szórakozóhelyen vagy egy bárban, ahol szól a zene, és sokan vannak akár 110 dB-t is lehet mérni, ami bőven meghaladja a biztonságos zajszintet.
  5. Irodai dolgozók – Ebben az esetben az évekig tartó, folyamatos zajterhelés az, mely befolyásolhatja az irodában dolgozók hallását. Az állandó 60-65 dB körüli zajerősség fokozhatja a stresszt, hatást gyakorolva a keringési rendszer működésére, az emésztésre vagy a légzésre.
  6. Szemét szállítók – A szemeteskocsik 85-100 dB közötti zajterhelést is okozhatnak.

A zajos munkahely, vagy a rendszeres zajártalom fokozatosan károsítja a hallását, ezért érdemes odafigyelni a figyelmeztető jelekre. Fontos ezeket komolyan venni és idejében orvoshoz fordulni, hogy megelőzze a maradandó állapotromlást.

Figyeljen oda az intő jelekre és járjon rendszeresen hallásvizsgálatra, hogy hallása aktuális állapotával mindig tisztában legyen. Látogasson el országszerte megtalálható audiológiáink valamelyikére, ahol szakképzett kollégáink várják Önt.

Hallásvizsgálóink elérhetőségeiről ide kattintva tájékozódhatnak ---> Hallásvizsgáló kereső

 

[1] https://osha.europa.eu/hu/publications/factsheet-57-impact-noise-work

[2] A hangerőt a hangnyomásszinttel mérjük, mértékegysége a decibel.