FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

5 tipp azért, hogy a szájmaszk ne legyen akadálya a beszélgetéseknek hallássérültként

A szájmaszk számos egészségügyi dolgozó mindennapi viselete. Ugyanakkor a koronavírus megjelenésével az arcmaszk hordása a hétköznapi emberek körében is elterjedt a COVID-19 megakadályozása érdekében.
5 tipp azért, hogy a szájmaszk ne legyen akadálya a beszélgetéseknek hallássérültként

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az arcmaszkok segítenek megvédeni minket a koronavírustól, de a viselésük komoly kommunikációs kihívásokat jelent nemcsak az ép hallók, de a hallásproblémával küzdők számára is. A hallássérültek kommunikációját a maszk kötelező viselete még jobban megnehezíti, ami miatt a másokkal való kapcsolattartás is nehézkessé válik. Ugyanis a maszk miatt azok a hallássérültek, akik nagyobb mértékben támaszkodtak eddig a szájról olvasásra és a metakommunikációra, most még jobban elszigetelődnek a világtól. A hallási nehézségekkel küzdők számára az arcmaszk használata rontja a beszéd tisztaságát és csökkenti a hangerejét is

Az új körülményekhez alkalmazkodva előtérbe kerültek a személyes kapcsolattartást felváltó, alternatív megoldások, mint például a telefonálás, a videó hívások és a konferenciabeszélgetések. Ezzel párhuzamosan sokan előszeretettel kezdték el használni az e-mailt és a különböző csevegő programokat, ahol írásban tudnak egymással beszélgetni. Az utóbbi két lehetőség a hallássérültek számára a legjobb platform arra, hogy tartsák a kapcsolatot barátaikkal és ismerőseikkel. 

Ugyanakkor nem lehet minden esetben csak írásban kommunikálni. Azért, hogy Ön is gördülékenyebben tudjon társalogni arcmaszkban, összegyűjtöttünk Önnek néhány tippet, amik megkönnyítheti a beszélgetéseket.

5 módszer a kommunikáció megkönnyítésére

1. Jelezze előre, hogy hallássérült!

A maszk viselése miatt sokszor előfordulhat, hogy nem is veszi észre, hogy mondtak Önnek valamit. Ennek és más hasonló szituációknak az elkerülése érdekében jó, ha előre szól arról, hogy hallássérült. Ha beszélgetőpartnere nem tudja, hogy hallási nehézségei vannak, akkor érdemes felhívnia a figyelmét erre. Mondja el neki, hogy ő mivel tudja megkönnyíteni a társalgást. Pl.: forduljon önnel szembe vagy lassabban, kicsit hangosabban beszéljen.

2. Csökkentse a háttérzajt!

A csendesebb környezet segíthet Önnek abban, hogy a beszélgetésre tudjon koncentrálni. Ezért érdemes olyan helyet választani a társalgáshoz, ahol nincs külső zaj. Ha lehetséges, akkor beszélgetőpartnerével együtt távolodjon el a hangos háttérzajoktól. Így gördülékenyebbé teheti az információcserét.

3. Használjon papírt, ceruzát és/vagy telefont!

A maszkban való kommunikáció egyik legjobb ellenszere az írás. Ezért ajánlott, hogy legyen Önnél papír, ceruza vagy telefon, hiszen így gyorsan lejegyzetelheti a gondolatait. Ezzel megkönnyítheti a kommunikációt és elkerülheti a félreértéseket.

4. Kérje meg a beszélgetőpartnerét, hogy beszéljen lassabban és hangosabban!

Egy zajosabb környezetben sokkal nehezebben hallja a hangokat, még akkor is, ha visel hallókészüléket. Ezért érdemes beszélgetőpartnere felé jeleznie, hogy ilyen helyzetben lassabban, egy kicsit hangosabban, Ön felé fordulva és megfelelően artikulálva beszéljen. Ha nem érti, amit Önnek mondanak, akkor bátran kérdezzen vissza.

5. Gondolja át, hogy milyen maszkot szerez be!

A fül mögötti hallókészülék és az arcmaszk egyszerre történő viselése kellemetlenséggel járhat. Többek között összeakad a maszk és a készülék, nehezebb levenni a maszkot, levétel során kiránthatja a hallókészüléket a füléből. Ezért érdemes más, alternatív megoldást választania. Ilyen lehet például, hogy

  • olyan maszkot használ, aminek négy húrja van és ezeket a feje mögött köti meg
  • ha hosszú haja van, akkor a lófarokhoz köti a maszkot
  • készített egy textil maszkot, amire gumipántokat tesznek. Ezek a pántok épp a fül alatt és fölött helyezkednek majd el, aminek köszönhetően a maszk nem fogja zavarni a hallókészülék viselését.
  • egy hajpántra két gombot varr és ehhez rögzíti a maszkot.

Tipp: Ösztökélje családtagjait és ismerőseit arra, hogy átlátszó maszkot használjanak. Ennek a maszknak hatalmas előnye, hogy egy átlátszó ablakkal ellátott, így láthatóvá válik a száj a maszk mögött. Ha beszélgetőpartnere ilyen szájmaszkot visel, akkor ezzel megkönnyítheti az Ön szájról olvasását, aminek köszönhetően könnyebb lesz a kommunikáció.

Próbálja ki a bemutatott tippeket és ossza meg velünk tapasztalatait!