A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

5 tipp a hallókészülék védelmére zord, hideg időben

A mai készülékeket úgy tervezték, hogy aktív életet lehessen élni mellettük és a viselője kedve szerint csinálhasson bármit. Azonban a téli időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a hallókészülékek védelmére, hiszen a zord hideg és párás időben számos veszély leselkedik rájuk.
5 tipp a hallókészülék védelmére zord, hideg időben

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Szerencsére a csapadékos és télies időjárás esetén is néhány egyszerű lépéssel megvédheti hallókészülékét és megelőzheti annak hasznos élettartamának a csökkenését. Míg a hallókészülék burkolatának semmi baja nem lesz néhány csepp víztől, a probléma akkor van, amikor a lecsapódó pára megjelenik a készülék külső burka alatt is. Ugyanis belül található a rendkívül érzékeny elektronika és a működéséhez elengedhetetlen elem, melyek nedvesség hatására könnyen sérülhetnek.

Olvassa el 5 tippünket, hogy télen is aktív maradhasson, és fedezze fel a legjobb hallókészülék-védelmi megoldásokat a pára és hideg ellen.

  1. Télen is aktívan a szabadban

A szabadban végzett séta vagy sportolás – például síelés – előtt érdemes meggyőződnie, hogy a hallókészüléke jól illeszkedik a fülén. Védje duplán meleg fejpánttal és sapkával. Ezzel nem csak a hidegtől és a csapadéktól védi a készüléket, de a készülék elvesztését is megelőzheti.

  1. Napi karbantartás

A bepárásodó szemüveghez hasonlóan a kinti hidegből a meleg helyiségbe érkezve a hallókészüléken is pára csapódhat le. Végezze el a következő lépéseket, főleg, ha nedvességet észlel a készülék felületén:

  • Törölje át a hallókészülék burkolatát és az illeszték külsejét puha, száraz ruhával.
  • Illeszték esetén a tisztító pumpával távolítsa el a nedvességet az illesztékből és a csövekből.
  • Amikor nem használja a készüléket, nyissa ki az elemtartó fedelét, hogy jól kiszellőzhessen.
  1. Használjon páramentesítőt!

Téli időszakban különösen javasolt a szárító doboz vagy az elektromos szárító használata. A szárító berendezések megfelelő állapotban tartják hallókészülékét vegyszerek használata nélkül, ugyanis hő áramoltatásával vagy UV technológiával távolítják el a nedvességet. Helyezze hallókészülékeit nyitott elemtartóval a párátlanító berendezésbe, hogy az éjszakán folyamán kiszáradjon.

  1. Az elemek védelme

A hőmérsékletváltozás hátrányosan befolyásolhatja a hallókészülék elemek működését is. A téli hideg, száraz levegő csökkentheti a hallókészülék-elem feszültségét, ezáltal gyorsabban lemerülhet. A hallókészülék elemeket tartsa szobahőmérsékleten vagy a teste közelében. Az utcán próbálja a belső kabátzsebben tárolni a tartalék elemeket, semmiképpen ne felejtse parkoló hideg autóban. Ügyeljen arra, hogy az elemtartó ne legyen nedves. Az elemtartó részt is törölj át puha, száraz ruhával.

  1. Váltson újratölthető készülékre!

Váltson lítium-ion akkumulátorral működő újratölthető hallókészülékre, amely működéséhez szükséges áramellátásban a hideg időben sem észlel változást. A lítium-ion technológia szükség esetén gyors töltést is lehetővé tesz és az elem védelmével sem kell foglalkoznia.

Látogasson el az Önhöz legközelebb lévő hallásvizsgálónkba, ahol információt talál az újratölthető hallókészülékek további előnyeiről is!