A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

5 remek film a hallássérültek életéről

Noha a hallásprobléma egy meglehetősen gyakori állapot, a hiteles ábrázolása a filmekben és a televízióban még mindig ritka. Amikor hallássérült szereplőkkel találkozunk a képernyőn, gyakran tehetetlennek ábrázolják őket – olyan stigmákkal látják el, amelyek mélyítik a halláskárosodással kapcsolatos tévhiteket, és még több akadályt állítanak az elfogadás elé.
5 remek film a hallássérültek életéről

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A jó hír, hogy a hallásvesztés átfogóbb és valósághűbb ábrázolásai egyre inkább utat törnek a mozikban. Íme 9 nagyszerű film, amely a hallássérültek problémáit más oldalról megközelítve is bemutatja. Vegye fel a listájára a hallássérültekről szóló legjobb filmeket és tegye tartalmasabbá a következő filmestjét a családdal:

 

Egy kisebb isten gyermekei (1986)

Műfaj: romantikus/dráma

A siket közösség körében is sikeres „Egy kisebb isten gyermekei” című filmben James (William Hurt) tanárként érkezik a siketek iskolájába, és felfigyel egy intelligens, de nagyon zárkózott fiatal nőre, Sarah-ra (Marlee Matlin), aki gondnokként dolgozik az intézményben. Hamarosan szerelem szövődik a siket lány és a tanár között. James úgy érzi, Sarah-nak meg kellene tanulnia szájról olvasni és fonetikusan beszélni, de a lány másképp gondolja: ha James igazán szereti őt, tanuljon meg a csend világában élni.

Ez volt az egyik első nagy film, amelyben siket előadóművész szerepelt a főszerepben: Marlee Matlin a filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

Amellett, hogy a film bepillantást enged a siketek életébe, az „Egy kisebb isten gyermekei” a jelnyelvet is bemutatta a nagyközönségnek, annak szépségével és legitimitásával a beszédben. Lényegében egy történet a kommunikáció minden fajtájáról és annak fontosságáról egy kapcsolatban.

 

„CODA” (2021)

Műfaj: romantikus/dráma

A 2014-es „A Belier család” francia filmen alapuló „CODA” középpontjában Ruby áll, az egyetlen halló gyermek a siket családban, akiknek egy kisvárosi halász ​​vállalkozásuk van. Amikor családja vállalkozását veszély fenyegeti, Ruby-nak döntenie kell, hogy megvalósítsa álmát és zeneiskolába járjon, vagy otthon marad, hogy segítsen a szüleinek. A siket és nagyothalló közönség is dicsérte a filmet, amiért siket színészeket is szerepeltett, köztük Marlee Matlint színésznőt az „Egy kisebb isten gyermekei” című filmből.

 

When We Last Spoke (2019)

Műfaj: dráma

1967-ben két nővért elhagytak, és a nagyszülők nevelik őket Fireside városában. Humor, szívfájdalom és győzelem tejszínhabbal tálalva a családról, barátságról és megbocsátásról szóló szívmelengető történetben.

 

A metál hangja (2019)

Műfaj: dráma

Ruben, a metál dobos, aki belső démonjait a művészetnek szentelve tartja kordában, az elmúlt négy évben a pillanatnak élt. Aztán miközben énekesnőjével/barátnőjével, Lou-val turnézik, Ruben rájön, hogy hallása rohamosan romlik. Ahogy a hirtelen hallásvesztés felforgatja a világát, és a dühös tagadással párosuló zsibbasztó félelem átveszi az uralmat, Ruben vonakodva elfogadja, hogy csatlakozzon egy kis siket közösséghez, amelyet Joe, egy együttérző vietnami háborús veterán felügyel. Most Rubennek szilárd talajra kell találnia, meg kell értenie, hogy süketnek lenni nem fogyatékosság, és hogy a süketséget nem lehet megjavítani. De vajon Ruben hajlandó-e elfogadni az új életét és megtanulni, hogyan kell siketként élni?

 

Csendes háború (2019)

Műfaj: filmdráma/akciófilm

Spanyolország, 1944. A hazafias ellenállás és a szövetséges erők fáradhatatlan küzdelmének köszönhetően végre véget ért a náci megszállás Franciaországban. Ez a győzelem új reményt ébresztett egy spanyol gerillacsoportban, akik évek óta száműzetésben éltek. Az idealizmus lángja lobogott bennük, és elhatározták, hogy visszahódítják Spanyolországot és megszabadítják az országot Franco uralma alól. Azonban egy akció során váratlanul összecsaptak a spanyol hadsereggel, és sokan életüket vesztették a küzdelemben. A csoportnak csak két túlélője marad. Az egyiket letartóztatták, míg a másik, Anselmo, aki a robbanásban megsüketült, de sikerült elmenekülnie. Egy olyan világba menekült, amely örökre a csendbe burkolózott, ahol az árnyak és a félelem uralkodtak.

 

Nehezére esik a TV nézés, nehezen hallja a hangokat? Látogasson el webshoppunkba és fedezze fel a tévénézéshez ajánlott kiegészítőinket.

Webshop